Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

"Τρέχει" πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά σε κτήρια των ΟΤΑ - Ο δήμος Αλεξάνδρειας υπέβαλλε πρόταση; Αν ναι, ποια. Αν όχι, γιατί;

Το κτήριο της παλιάς ΔΟΥ Αλεξάνδρειας
Δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ που κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που "τρέχει" αυτό το διάσημα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και στόχο έχει την αναζωογόνηση των αστικών περιοχών και ο τίτλος του έργου είναι "Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας".
Όποιος κάνει τον κόπο και το διαβάσει θα διαπιστώσει ότι και στο δήμο Αλεξάνδρειας υπάρχουν.....
δημοτικά κτήρια που χρήζουν επεμβάσεων ώστε να γίνουν λειτουργικά. Πρώτο και καλύτερο αυτό της παλιάς εφορίας (ΔΟΥ) που για λόγους που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω παραμένει εγκατελειμμένο και αναξιοποίητο. Επίσης υπάρχουν πλείστα όσα δημοτικά κτήρια που μπορούν να αξιοποιηθούν. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και άλλες δράσεις που μπορούν να διεκδικηθούν και από τον δήμο Αλεξάνδρειας.

Εκτιμώ ότι οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί προϊστάμενοι του δήμου έχουν γνώση του εν λόγω προγράμματος και ήδη θα έχουν ετοιμάσει τις προτάσεις τους ώστε να τύχει χρηματοδότησης ο δήμος και να αξιοποιήσει την περιουσία του.
Ωστόσο, το τι εκτιμώ εγώ ή όποιος άλλος μικρή σημασία έχει και είναι προφανές ότι κάποιος δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να ρωτήσει τη διοίκηση αν και κατά πόσο ο δήμος Αλεξάνδρειας υπέβαλλε προτάσεις.

Το ρεπορτάζ είναι:

"Ζωή" σε παλιά κτίρια των δήμων φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω προγράμματος που "τρέχει" αυτό το διάστημα, με εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση.

Με αυτό το πρόγραμμα το υπουργείο θέλει να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών.

Πρόκειται για τη δράση "Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας", η οποία σε συνδυασμό με άλλες τρεις, δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους όλης της χώρας να ενισχυθούν, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" και την Αναστασία Καρυπίδου, η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα.

"Η πρόσκληση για τη δράση Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας έχει ήδη ενεργοποιηθεί και καλεί τους δήμους να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους" είπε η κ. Φωτονιάτα.

Πρόσθεσε πως για τη συγκεκριμένη δράση "μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον", "έχουν κατατεθεί 62 προτάσεις και διατρέχοντας τον πίνακα βλέπουμε αξιόλογες προτάσεις, όπως παλιά 'Ξενία', που έρχονται με νέες χρήσεις, παλιά σχολεία, παλιά νοσοκομεία".

Η δεύτερη δράση αφορά την "Ενεργειακή Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων" και οι δήμοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 10 Απριλίου. "Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι από τις πιο ενεργοβόρες και θα επιφέρουν σημαντική μείωση στο λειτουργικό των δήμων" τόνισε η κ. Φωτονιάτα.

Για τα "Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου", την τρίτη δράση που θα ενεργοποιηθεί μέχρι τις 15 Απριλίου, απαιτείται κοινή πρόταση χρηματοδότησης από τον δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο (ή τοπικό Επιμελητήριο).

"Ο δήμος και ο οικείος εμπορικός σύλλογος θα καθορίσουν μια περιοχή παρέμβασης, που θα πρέπει να οριοθετείται από εμπορικούς πεζόδρομους, από δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, να περικλείει πολιτιστικούς χώρους" είπε η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ.

Η τέταρτη δράση, που αναμένεται μέχρι τα μέσα Μαΐου, αφορά τη "Δημιουργία Πολυλειτουργικών πάρκων σε παραθαλάσσια/ παραποτάμια/ παραλίμνια/ παραρεμάτια αστικά μέτωπα".

"Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πόρο που είναι το υδάτινο στοιχείο και να το συνδέσουμε λειτουργικά με τον αστικό ιστό", τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι δήμοι μπορούν να καταθέσουν από μία πρόταση σε όλες τις δράσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός.http://www.thestival.gr/policy/self-government/item/371643-palia-ktiria-ton-dimon-apoktoun-zoi-meso-programmatos-espa

Δεν υπάρχουν σχόλια: