Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Υγειονομική βόμβα ο ΣΜΑ αλλά η διοίκηση Γκυρίνη .... /// Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λέει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας- Επιβεβλημένη η παρέμβαση της πολιτείας

"Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Τμήματος Καθαριότητας έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος αστικών απορριμμάτων (3.780 τόνοι) στον προσωρινό χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης του Δήμου Αλεξάνδρειας, ο οποίος αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία....", αυτά τόνιζε στην εισήγησή του ο.....
αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Μπ. Βουλγαράκης στις 25/1/2018 στο υπ. αριθμ. αρ. πρωτ.: οικ.136 έγγραφό του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αιτούμενος να το θέσει ως θέμα της συνεδρίασης ώστε να μπορέσει ο δήμος να συνεργαστεί με ιδιώτη για τρεις μήνες και να εκταμιευτεί ποσό 60 χιλιάδων ευρώ ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος αυτός.

Πήγα σήμερα στον χώρο του Σ.Μ.Α. και η κατάσταση όπως θα δείτε στις φωτογραφίες και το βίντεο είναι δραματική. Μια υγειονομική βόμβα δίπλα στον αστικό ιστό, δίπλα σε χωράφια και ένα εκτροφείο πουλερικών που κυριολεκτικά δεινοπαθεί από τη βρώμα και κινδυνεύει από πολλές πλευρές. Χιλιάδες τόνοι απορρίμματα, αστικά και αδρανή, έχουν συσσωρευτεί στο χώρο και συνιστούν τον ορισμό της παραβίασης κάθε κανόνα και νόμου που προστατεύει το περιβάλλον αλλά και κάθε άρθρο της ιδρυτικής πράξης του Σταθμού Μεταφόρτωσης που προέβλεπε ότι τα απορριμματοφόρα θα εκφορτώνουν στο χώρο και αμέσως μετά θα φορτώνονται στα πρες κοντέινερ για να οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών.

Είναι προφανές ότι η στοχοθεσία απέτυχε παταγωδώς. Σχεδόν τίποτα δε λειτούργησε όπως προέβλεπαν οι συμβάσεις και οι νόμοι και το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί ένας ανεξέλεγκτος ΧΑΔΑ λίγα μέτρα από τα σπίτια που βρίσκονται στο όριο της ανατολικής πλευράς της πόλης.

Οι ευθύνες είναι προφανείς και πρέπει να αναζητηθούν πολιτικά αλλά και σε άλλα επίπεδα. Το κράτος πρέπει και οφείλει να προστατέψει τους πολίτες του στέλνοντας αμέσως το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να καταγράψει την κατάσταση και να επιβάλλει κυρώσεις ή τέλος πάντων να δώσει λύσεις. Η διοίκηση Γκυρίνη είναι προφανές ότι αδυνατεί να δώσει λύση στο θέμα και περιορίζεται σε θνησιγενή και ατελέσφορα μέτρα. 
Όταν καθημερινά "παράγονται" 80 τόνοι απορριμμάτων και τα οποία προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες χιλιάδες τόνους θα πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα της κεντρικής Μακεδονίας για να αδειάσει ο τόπος. Και αυτό δε γίνεται με εργολαβίες των 60 χιλιάδων για ένα τρίμηνο αλλά με παρέμβαση άνωθεν.
Η διοίκηση Γκυρίνη θα έπρεπε να αναδείξει το θέμα τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων κεντρικής Μακεδονίας και να ζητήσει βοήθεια από τους δημάρχους της περιοχής αλλά και στον Τζιτζικώστα για να συνδράμει θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της αλληλεγγύης που είναι αυτονόητη όταν κινδυνεύει, όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία όπως επισημαίνει η ίδια η διοίκηση δια του αρμόδιου αντιδημάρχου.


Ωστόσο, ο δήμαρχος Γκυρίνης βλέπουμε να λειτουργεί τόσο χαλαρά σα να μη συμβαίνει τίποτα απολύτως και να προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατάσταση ρίχνοντας ευθύνες στους συμβασιούχους που απεργούσαν το φθινόπωρο και στον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών που κλείνει στις 2 το μεσημέρι.

Η διοίκηση Γκυρίνη εδώ και 3,5 χρόνια γνώριζε ότι στόλος των οχημάτων της καθαριότητας ήταν γηρασμένος και συνεχώς με βλάβες αλλά δε φρόντισε να εκπονήσει μελέτη ώστε να προχωρήσει σε αγορά καινούργιων οχημάτων ή σε άλλες λύσεις.

Η ανεπάρκεια είναι προφανής και ως εκ τούτου πρέπει να λογοδοτήσει πολιτικά.


Όσον αφορά τα υπόλοιπα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των ελεγκτικών αρχών όπως του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κλπ είναι άλλης τάξης ζήτημα που θα το αντιμετωπίσει με την ώρα του...  

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ντροπή για τον τόπο μας αυτή η κατάσταση, και εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία. Ο Δήμαρχος αλλά και οι υπόλοιποι τις διοίκησης είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες αλλά και απέναντι στο νόμο. Αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες αλλά και στο βίντεο δεν είναι τίποτε άλλο από ανεξέλεγκτη χωματερή. Το πρόβλημα με το ωράριο του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών αλλά και την έλλειψη απορριμματοφόρων δεν προέκυψε ούτε σε μια μέρα ούτε σε ένα μήνα, απλά οι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τα προβλήματα που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση και περί άλλων τιτιβίζουν. Το θέμα είναι δεόντως σοβαρό και θα πρέπει να επέμβουν άμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για να αποδοθούν και οι ευθύνες για την αναευθυνότητα των διοικούντων. Αλήθεια Εισαγγελεύς σε αυτό το τόπο δεν υπάρχει?

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή τους σε ποια εποχή ζούμε ρε παιδιά?

Ανώνυμος είπε...

Είναι παντελώς ανίκανοι για να διοικήσουν τον τόπο. Χολέρα θα πιάσουμε. Και με την ευκαιρία να σας πω ότι σε κάθε χωριό υπάρχει και μια χωματερή. Δεν πάει άλλο κάτι πρέπει να γίνει και σύντομα μάλιστα.

Ανώνυμος είπε...

Ρε αφού είστε τόσο ανίκανοι για το αυτονόητο, φωνάξτε το μάγο χουντίνι να τα εξαφανίσει σε μηδέν χρόνο.

Ανώνυμος είπε...

Αναθέστε αυτή τη δουλειά τις λειτουργίας του σκουπιδότοπου στον ΜΕΓΑΛΟ Σάκη Χαλκίδη. Ο οποίος θα βρει το Βασιλικό διάταγμα του τάδε νόμου και την τροποποίηση αυτού του νόμου που έγινε με Υπουργική απόφαση και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ που αντικαταστάθηκε κατόπιν προσφυγής πολιτών από το Συμβούλιο τις επικρατείας. Και τώρα λόγω τις ανομίας προέκυψε αυτό το πρόβλημα. Αλλά ο Σάκης ως ειδικός και πολύ μα πολύ μορφωμένος θα συντάξει διάταξη που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, και αν δεν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μόνο έτσι λύνονται τα προβλήματα κύριοι!!!