Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ούτε που τους πέρασε από το μυαλό ή κι αυτό θα το βάλουν στο ΕΣΠΑ; Τα κοιμητήρια ασφυκτιούν, η λύση είναι να βρεθεί νέος χώρος αλλά ο Γκυρίνης περί άλλων τυρβάζει

Το θέμα με τα κοιμητήρια της Αλεξάνδρειας είναι διαχρονικό, απασχόλησε στον έναν ή στον άλλο βαθμό όλες τις διοικήσεις του δήμου πλην....
όμως καμιά δεν κατάφερε να δώσει ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση. Ο χώρος πλέον έχει κορεστεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε εκατοστό ελεύθερο με αποτέλεσμα να επιλέγονται πρόχειρες λύσεις έξω από κάθε λογική.

Ο Γκυρίνης ως υποψήφιος δήμαρχος έχοντας υπόψη του το όλο ζήτημα εξήγγειλε ορισμένες προτάσεις. Περιττό είναι να πούμε ότι καμιά δεν υλοποιήθηκε διότι πολύ απλά ήταν λόγια του αέρα και για να παραχθεί έργο θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος ειδικός ή κάποια οργανωμένα γραφεία να κάνουν μελέτες και να διεκδικηθούν αιτήματα. 
Στην Αλεξάνδρεια τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε παρά μόνο φορτώθηκαν ένα δυο άτομα να κάνουν μελέτες που ο δήμαρχος πρότεινε ή αποφάσιζε από μόνος του, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με τους συνεργάτες του και το αποτέλεσμα ήταν να μην γίνουν εκείνα τα βήματα ώστε σήμερα να μιλάμε για ωριμότητα μιας πρότασης κλπ και σε επόμενη χρονική φάση να περάσουμε στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Είναι κοινός τόπος ότι η Αλεξάνδρεια χρειάζεται καινούργιο χώρο για να φτιάξει νέα νεκροταφεία. Έναν χώρο επαρκή με πρόβλεψη για τα επόμενα 50 χρόνια, με κατάλληλες υποδομές, με διεκδίκηση αποτεφρωτηρίου, με σύγχρονο οστεοφυλάκιο, με ευρύχωρους διαδρόμους, με επαρκή φωτισμό, με υπαλληλικό προσωπικό κλπ κλπ. Έναν χώρο όπου δε θα ντρέπεται ή δε φοβάται να πάει ο συγγενής κάθε νεκρού να τιμήσει τη μνήμη του όπως συμβαίνει χρόνια τώρα.

Για να γίνει όμως αυτό το βήμα θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά προηγούμενα. Η διοίκηση Γκυρίνη ακολούθησε την πεπατημένη και δεν έκανε τίποτα επ  αυτού αλλά περιορίστηκε σε μια καθημερινή διαχείριση...
Ευτυχώς ο τέως αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κώστας Ναλμπάντης πίεσε και έπεσαν 90 χιλιάδες ευρώ στο χώρο και κάπως ευπρεπίστηκαν γιατί, όπως είχε δηλώσει τότε, ήταν σε κακά χάλια. Ήταν Ιούνιος του 2015, ένας χρόνος θητείας της διοίκησης Γκυρίνη και τρία σχεδόν από τότε μέχρι σήμερα. Και το έργο της διοίκησης Γκυρίνη στο χώρο των κοιμητηρίων αυτό ήταν και τελείωσε.

Ζητούμενο λοιπόν είναι η εξεύρεση πολιτικής πρότασης για δημιουργία νέου χώρου για νεκροταφεία. Το δεύτερο που επιβάλλεται να γίνει από Δευτέρα είναι να εφαρμοστεί πλήρως ο υπάρχων κανονισμός λειτουργίας μήπως και αποσυμφορηθεί κάπως η κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τάφοι δεκαετιών και να μην υπάρχει χώρος να γίνει νέα ταφή.
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας αρμόδιος υπάλληλος που θα φροντίζει το χώρο, θα τον κρατάει καθαρό και θα περιφρουρεί τη νομιμότητα....

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα επανέλθω αναλυτικά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με την ανάρτηση σας αυτή κ Μόχλα θίγεται ένα όντως πολύ σοβαρό θέμα. Αυτή η ιστορία με το κοιμητήριο κρατά χρόνια, τώρα όμως έφθασε στο απροχώρητο. Προφανώς όλοι θυμόμαστε πως παλαιοτέρα δύο άνθρωποι ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα του κοιμητηρίου ο κ Θωμάς Τζίκας, και ο κ Γιώργος Μαυρακάκης , και οι δύο τότε λοιδορήθηκα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική. Η παρούσα διοίκηση του Δήμου –πλην ελαχίστων ανθρώπων – δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με αυτό το φλέγον πρόβλημα. Και όμως η λύση είναι αρκετά απλή. Στα κοιμητήρια υπάρχουν πολύ μα πάρα πολύ τάφοι εγκαταλελειμμένοι από είκοσι ετών και πλέων και ουδείς από τους συγγενείς ενδιαφέρεται για την εκταφή των οστών, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει καθόλου χώρος για νέες ταφές. Έως ότου βρεθεί νέος χώρος για την δημιουργία νέου κοιμητηρίου, οι υπεύθυνοι του Δήμου θα πρέπει να φροντίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο να προχωρήσουν σε εκταφές ενημερώνοντας πρωτίστως τους συγγενείς των ενταφιασμένων. Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει οι διοικούντες να ασχοληθούν σοβαρά. Θα το κάνουν όμως? Ίδωμεν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι, σωστά αλλά άδικα κάνετε αναρτήσεις και άδικα σχολιάζεται. Οι άνθρωποι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Έχουν καταλάβει ποιο θα είναι το τέλος τους και τα έχουν παρατήσει όλα στο έλεος του Θεού. Αυτού δεν σέβονται τους ζωντανούς θα σεβαστούν τους νεκρούς? Θα σεβαστούν τα κοιμητήρια? Όλα σχεδόν τα χωριά έχουν πρόβλημα με οστεοφυλάκια? Τι και αν το αναφέρουν στους αρμοδίους? Αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα!!! Το τι κλοτσιά θα φάνε σε λίγους μήνες δεν το φαντάζονται.