Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Επείγουσα εγκύκλιος από το Υπουργείο αλλά στον Δήμο Αλεξάνδρειας έχουν σοβαρότερα ζητήματα!! Τα κουνούπια το καλοκαίρι θα κάνουν και πάλι ..πάρτι

Ο Αλευράς είπε για τα
κουνούπια αλλά...
Όταν η διοίκηση έχει σοβαρότερα ζητήματα
να ασχοληθεί αφήνει τα κουνούπια για ...αργότερα.
Και γίνεται της ...κακομοίρας
Πριν από μια βδομάδα, την περασμένη Δευτέρα πιο συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Χρήστος Αλευράς έθεσε με τον δικό του, ιδιότυπο, τρόπο ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Τα κουνούπια.

Τα κουνούπια που ως....
γνωστόν κάνουν τη ζωή όλων μας αβίωτη κάθε καλοκαίρι και που υποχρέωση τόσο της Περιφέρειας (Τζιτζικώστας) όσο και του Δήμου Αλεξάνδρειας (Γκυρίνης) είναι να κάνουν τις δέουσες ενέργειες ώστε να αμβλυνθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις τους πάνω στον πληθυσμό.
Μετά από μια βδομάδα, την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γ. Μπασκόζος εκδίδει επείγουσα ανακοίνωση- οδηγία προς Περιφέρειες και ΟΤΑ, υγειονομικές περιφέρειες και ΚΕΕΛΠΝΟ και επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα διότι κινδυνεύει ο πληθυσμός εκτός από τα τσιμπήματα αλλά και από μεταδιδόμενες ασθένειες!!!
Λέει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος τα εξής: "Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού)".

Και αμέσως μετά εστιάζει στις υποχρεώσεις της αυτοδιοίκησης για να περιοριστεί το πρόβλημα: "Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια - όσον αφορά στο διαβιβαστή - βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων".

Το υπουργείο Υγείας αναφέρεται και περιοχές όπου διαμένουν πρόσφυγες, όπως η Αλεξάνδρειας, και επισημαίνει: "Το ίδιο ισχύει και σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες - πρόσφυγες από χώρες ενδημικές νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές (όπως η ελονοσία). Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, κρίνεται σκόπιμη η διενέργεια εκτίμησης κινδύνου για την εξάπλωση παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια σε τοπικό επίπεδο".

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ;
Το υπουργείο Υγείας ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου. Υπάρχει; Σχέδιο για αντιμετώπιση των κουνουπιών πιθανόν να έχει η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας πλην όμως δεν πρέπει να εξεταστεί αυτό αλλά η αποτελεσματικότητά του. Αυτή είναι μηδενική αν μη τι άλλο.

Το υπουργείο προτείνει να γίνουν εργασίες συγκεκριμένης φύσης στις εστίες των κουνουπιών λέγοντας τα εξής: "Ο περιορισμός των εστιών μπορεί να επιτευχθεί με την επιχωμάτωση μικρών κοιλοτήτων του εδάφους, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση του νερού και να παρασύρονται τα ατελή στάδια των κουνουπιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αρδευτικά ή αποστραγγιστικά κανάλια ή τάφροι, οι δεξαμενές συλλογής νερού, οι όχθες ποταμών ή ρυακιών και οι κοίτες χειμάρρων".

Μ΄ άλλα λόγια πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από τώρα, ήδη έπρεπε να έχουν ξεκινήσει σε σημεία όπου "...συγκεντρώνονται λιμνάζοντα ύδατα, όπως και σιντριβάνια, καλλωπιστικές λιμνούλες, δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια όπου συνήθως συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως και βιολογικοί καθαρισμοί".
Το 722 από ψηλά (φωτ. Εμβολος). Με κόκκινο το στραγγιστικό κανάλι που το περιβάλλει
περιμετρικά και αποτελεί εστία αναπαραγωγής κουνουπιών.
Ωστόσο, η διοίκηση του δήμου και α αρμόδιος αντιδήμαρχος έχουν σοβαρότερα
ζητήματα να επιλύσουν!!!

Το υπουργείο Υγείας δίνει μια απίθανη "πάσα" - επιχείρημα στον δήμο Αλεξάνδρειας και πιθανολογώ ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως αντεπιχείρημα εν όψη των φημών για έλευση εκατοντάδων προσφύγων στο 722.
Λέει το Υπουργείο Υγείας: "Σκόπιμο θεωρείται να αποφεύγεται η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας - υποδοχής μεταναστών - προσφύγων σε περιοχές που γειτνιάζουν με μεγάλες εστίες - φυσικά ενδιαιτήματα ανωφελών κουνουπιών (ορυζώνες, που συνιστούν ιδιαιτέρως παραγωγικές εστίες ανωφελών κουνουπιών, υδροβιοτόπους, εκβολές ποταμών)".

Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα εξ αιτίας του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής. Στάσιμα νερά, ορυζώνες χιλιάδων στρεμμάτων, κανάλια ακαθάριστα, χωματαύλακες μέσα στα χωριά με νερά από τις κουζίνες και τις αποχετεύσεις κλπ συνθέτουν ένα σκηνικό άκρως "δελεαστικό" για να αναπτυχθούν πληθυσμοί κουνουπιών και να καταστήσουν το χώρο άκρως επικίνδυνο.
Το ερώτημα είναι: Ο δήμος Αλεξάνδρειας έχει σχέδιο συγκεκριμένο; Είναι σε επαφή και συνεργασία με άλλους ΟΤΑ και την Περιφέρεια ώστε να δράσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά επιτέλους; Θα αντιδράσει ή όχι στην επικείμενη άφιξη 600 προσφύγων στο 722 καλοκαιριάτικα όταν ακόμα οι παραμένοντες πρόσφυγες δεν έχουν μπει στα λυόμενα;

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Και φέτος, για ακόμα μια χρονιά η διοίκηση θα λειτουργήσει άκρως ερασιτεχνικά, θα αναθέσει το ράντισμα των περιοχών σε κάποιες εταιρίες που κάνουν δε κάνουν ψεκασμούς αποτελεσματικούς το βιώνουμε και βγήκε από την υποχρέωση.
Τι θα έπρεπε να κάνει η διοίκηση Γκυρίνη;
Η απάντηση είναι απλή: Να αναθέσει σε έναν ειδικό να εκπονήσει σχέδιο και όχι να αφήσει τη διαχείριση του ζητήματος στον Ισ. Χαλκίδη, να ζητήσει συνδρομή και εμπειρία από άλλους ΟΤΑ και τέλος να κάνει επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας πρόσθετη χρηματοδότηση διότι η περιοχή μας είναι υψηλού κινδύνου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝΕ ΠΟΙΟΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΒΟΘΡΟΝΕΡΑ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΥΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΑΣ ΠΕΣΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ 350 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία , το θέμα θα το αναλάβει ο κουνουποκυνηγός Ισαάκ Χαλκίδης.Θα συνεννοηθεί με τον… άρχοντα του τόπου και θα το κάνουν όπως και πέρυσι.

Ανώνυμος είπε...

Ρε χαρη εδω απαγορευεται στο δημο η καλλιεργεια ρυζιου σε αγροτεμαχια του δημου που δημοπρατει και στον πλατανο καλλιεργουνε.Τι μας λες τωρα.Πληρη αδιαφορια.