Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Είναι large οι σύμβουλοι και μυστικοπαθείς; Ψηφίζουν ΝΑΙ σε πρόστιμο 25 χιλιάδων ευρώ αλλά δε ρωτάνε ΓΙΑΤΙ; ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;

Ο φορολογικός νόμος είναι σαφής όσον αφορά στα εικονικά τιμολόγια.
Λέει τα εξής: 
"Εικονικό είναι το στοιχείο που εκδίδεται για συναλλαγή ανύπαρκτη στο σύνολό της ή για......
μέρος αυτής (εικονικότητα ως προς τη συναλλαγή) ή για συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε μεν αλλά από πρόσωπα διαφορετικά από αυτά που αναγράφονται στο στοιχείο ή το ένα από αυτά είναι άγνωστο φορολογικά πρόσωπο, με την έννοια ότι δεν έχει δηλώσει την έναρξη του επιτηδεύματός του ούτε έχει θεωρήσει στοιχεία στην κατά τόπο αρμόδια, σύμφωνα με την αναγραφόμενη στο στοιχείο διεύθυνση, δημόσια οικονομική υπηρεσία (εικονικότητα ως προς το πρόσωπο).

Εικονικό είναι επίσης το στοιχείο που φέρεται ότι εκδόθηκε ή έχει ληφθεί από εικονική εταιρία, κοινοπραξία, κοινωνία ή άλλη οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή από φυσικό πρόσωπο για το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι παντελώς αμέτοχο με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση η σχετική διοικητική κύρωση επιβάλλεται, και η ποινική δίωξη ασκείται κατά του πραγματικού υπεύθυνου που υποκρύπτεται. Τα φορολογικά στοιχεία στα οποία αναγράφεται αξία συναλλαγής κατώτερη της πραγματικής θεωρούνται πάντοτε ως ανακριβή, ενώ τα φορολογικά στοιχεία στα οποία αναγράφεται αξία μεγαλύτερη της πραγματικής θεωρούνται ως εικονικά κατά το μέρος της μεγαλύτερης αυτής αξίας".

Το 12ο Θέμα που συζήτησε και έλαβε σχετική απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας αφορούσε σε υπόθεση του 2009 στο τότε δήμο Μελίκης ύψους πέντε περίπου χιλιάδων ευρώ και μια του Δήμου Αλεξάνδρειας (2009) ύψους 18,5 χιλιάδων ευρώ.
Και στις δυο περιπτώσεις το εισηγητικό λέει ότι δόθηκαν στους δήμους εικονικά φορολογικά στοιχεία χωρίς να κάνει τον κόπο κανείς από τη διοίκηση να ενημερώσει για το ιστορικό της υπόθεσης τους δημότες που θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Είναι άξιον απορίας το σκηνικό που έχει στηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και την επιχείρηση σιωπής που εκτυλίσσεται και παίρνουν μέρος σ΄ αυτή άπαντες. Όλοι κρατούν το στόμα τους κλειστό, όλοι τους ενώ γνωρίζουν δε μιλάνε, όλοι τους κρατάνε μια περίεργη ομερτά που χωρίς να αντιλαμβάνονται τους εκθέτει στα μάτια του κόσμου που έχει μπουχτίσει από καμώματα και συγκαλύψεις, που έχει σαλτάρει από κουκουλώματα και μισόλογα.

Το ζήτημα είναι απλό και απαιτείται να ειπωθεί η αλήθεια. Ποιος είναι ο ιδιώτης που έκοψε εικονικό τιμολόγιο στους δήμους. Σε τι εργασία αναφέρονταν; Ποιος υπάλληλος το παρέλαβε και ποια επιτροπή το έλεγξε; Ποιος έχει ευθύνη που όπως λέει ο νόμος αποδέχτηκε τιμολόγιο για ανύπαρκτη εργασία ή εργασία που έγινε από άλλον κλπ; Δε μπορεί, κάποιος θα έχει ευθύνη. Αναζητήθηκε; Καταλογίστηκε ή κουκουλώθηκε;

Κοιτάξτε κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι το εξής απλό: Εκεί βρίσκεστε για να περιφρουρείτε τα χρήματα του δημότη με κάθε τρόπο και όχι να παίζετε τις κουμπάρες. Με τέτοιες συμπεριφορές όμως εσείς δίνεται λαβή για σκληρή κριτική και απαξίωση τόσο στα πρόσωπά σας όσο και στο θεσμό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τσίπα μωρέ δεν έχετε καθόλου? Δεν ντρέπεστε να κυκλοφορείται στην Πόλη μας? Είναι δυνατόν να συνηγορείτε σε τέτοιου είδους περιστατικά? Αντί να τα καταγγέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα τα υποθλαπτεται . Αλήθεια ποιους και γιατί τους καλύπτεται? Να είσται βέβαιοι ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο. Θα αναγκαστείτε να πείτε τα πράγματα με το όνομα τους . Ο Καιρός γαρ εγκύς.