Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Η απλή αναλογική προκαλεί αναταράξεις - Γκυρίνης, Δημητριάδης, Ναλμπάντης, Χαλκίδης και Γκιόνογλου θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι;

Η αναμενόμενη και για πολλούς βεβαία καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές πυροδότησε έναν νέο κύκλο σεναρίων αναφορικά με την αναμέτρηση που θα γίνει τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Οι ενδιαφερόμενοι με βάση το νέο δεδομένο καταστρώνουν τα σχέδιά τους γνωρίζοντας εξ υπαρχής ότι η αυτοδυναμία είναι άπιαστος στόχος και πλέον αυτό που έχει σημασία είναι να.....
καταφέρουν να "περάσουν" στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής.
Πρακτικά για τον δήμο Αλεξάνδρειας το νέο εκλογικό σύστημα ευνοεί την συγκρότηση ψηφοδελτίων που θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό ώστε να καταστούν ρυθμιστές στην επόμενη φάση, όταν δηλαδή ο πρώτος που θα εκλεγεί δήμαρχος δε θα έχει αυτοδυναμία και θα αναζητά συμμάχους και συνεργασίες να είναι σε θέση να διεκδικήσουν μερίδιο εξουσίας.

Δεδομένων των παραπάνω δεν αποκλείεται να δούμε την κάθοδο αρκετών συνδυασμών με αρχηγούς γνωστές προσωπικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και νέα ψηφοδέλτια που είτε θα βασίζονται σε κομματικές δυνάμεις (Χρυσή Αυγή, οπαδοί Σώρα κλπ) πλην του ΚΚΕ που παραδοσιακά συγκροτεί ψηφοδέλτιο και συνήθως εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο.

Π. Γκυρίνης
Έχουμε λοιπόν τον νυν δήμαρχο Γκυρίνη και την ομάδα που του απέμεινε ως έναν υποψήφιο και ο στόχος του δεν θα μπορεί αντικειμενικά να είναι άλλος από το να πιάσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό ώστε να μπορέσει να παίξει ρόλο την επόμενη μέρα. Μ΄ άλλα λόγια να κάνει έναν αγώνα και να σώσει ότι μπορεί να σωθεί...

Ο Μιχ. Χαλκίδης σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος λέει στους συνομιλητές του ήδη έχει "στήσει" το ψηφοδέλτιό του και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι θα είναι ένας εκ των δυο που θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο. Δύσκολο το στοίχημα δεδομένου ότι έχει αρκετές αντιπάθειες εξ αιτίας της πολύχρονης ενασχόλησής του με τα κοινά και εξ αιτίας του παρορμητικού του χαρακτήρα δημιούργησε κατά το παρελθόν εντάσεις και οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να κλείσουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλα αυτά θα τα βρει μπροστά του.

Κ. Ναλμπάντης
Ο Κ. Ναλμπάντης, που ακόμα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την κάθοδό του, κατά κοινή ομολογία και παραδοχή έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες να "στήσει" ικανό ψηφοδέλτιο και να διεκδικήσει την είσοδό του στη "δεύτερη Κυριακή". Με άτομα που θα προέρχονται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους και με την ενεργή στήριξη του Σύριζα ο Ναλμπάντης αναμένεται να είναι εκ των πραγμάτων ο ρυθμιστικός παράγοντας της επόμενης μέρας....

Φ. Δημητριάδης
Ο Φ. Δημητριάδης, που κατά τα φαινόμενα και τις εκτιμήσεις των πολιτικών του φίλων είναι πολύ πιθανόν να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο, θεωρείται ότι θα πιάσει ικανό ποσοστό που θα τον καταστήσει διεκδικητή του δημαρχιακού αξιώματος ή θα τον αναγορεύσει σε κύριο ρυθμιστή της επόμενης μέρας.
Έχει μαζί του το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής ομάδας και αρκετά από τα στελέχη που τον στήριξαν στις περασμένες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει με καλύτερες προϋποθέσεις από όλους τους άλλους και έχει στα υπέρ του ότι η δική του θητεία και το έργο που έγινε τότε μπορεί άνετα να συγκριθεί με την θητεία Γκυρίνη και το παραχθέν έργο και βέβαια να "νικήσει" κατά κράτος.
Ο Μπ. Γκιόνογλου, υποστηρίζουν οι πολιτικοί του φίλοι ότι θα κάνει το καθοριστικό βήμα και θα επανέλθει στα τοπικά πράγματα πλην όμως ο ίδιος δεν το επισημοποιεί. Στην περίπτωση που τελικά "στήσει" ψηφοδέλτιο θεωρείται βέβαιο ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα.
Αν και εφόσον οι συμμορίτες της Χρυσής Αυγής επιλέξουν να φτιάξουν ψηφοδέλτιο είναι σε θέση να πιάσουν το εκλογικό μέτρο και να εκπροσωπηθούν στο νέο δημοτικό συμβούλιο και αν αυτό συμβεί πιθανολογώ ότι ίσως αποτελέσουν και πηγή προβλημάτων κατά τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης.
Το ΚΚΕ θεωρείται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται με δικό του σύμβουλο και στην επόμενη θητεία και όπως όλοι γνωρίζουμε δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα διοικητικό σχήμα την επόμενη μέρα.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων το παζλ των δημοτικών εκλογών στο δήμο Αλεξάνδρειας είναι πάρα πολύ δύσκολο και ουδείς είναι σε θέση να το λύσει τώρα που έχουμε μια χρονική απόσταση δεκαοχτώ μηνών από την εκλογική αναμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: