Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ο αυτοτελής Ισαάκ έφυγε. Φύγανε μαζί και οι πρακτικές του; Θα δείξει - - - Λίγο τόχεις να πάει να παίζει τάβλι στου Θέμη το καφενείο;

Έφυγε για δεύτερη φορά από τη θέση του αντιδημάρχου παραμένοντας σ΄ αυτή μόλις 13 μήνες τη δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά παρέμεινε μόλις 5 μήνες. Ο λόγος για τον Ισαάκ τον Αυτοτελή που προφανώς αντιμετωπίζει με άλλο μάτι, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τα κοινά και προφανώς δε μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν, δεν μπορεί να συνυπάρξει σε ομάδα, κοινώς "δεν το τρώει με κανέναν".
Δε μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά το γεγονός ότι έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ υποβολής παραιτήσεων, τροποποιήσεων παραιτήσεων (νεολογισμός που του ανήκει η πατρότητα), απειλών παραιτήσεων, στοιχημάτων παραιτήσεων και ό,τι άλλο...... θέλετε βάλτε και κολλήστε μετά τη λέξη παραίτηση. Μέσα θα είστε.

Ο αυτοτελής Ισαάκ είχε ένα πάθος, μια μανία με τις παραιτήσεις και το αυτοτελές της λειτουργίας του. Νόμιζε ότι στο δήμο είναι ένας μικρός δήμαρχος στο Αυτοτελές τμήμα του και χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό αποφάσιζε και τα έκανε όλα τέλεια, με βάση το νόμο, την τάξη και την ηθική.
Αφιέρωνε πολύ ώρα να συντάσσει έγγραφα αντί να συνομιλεί και να συσκέπτεται με τους συναδέλφους του αντιδημάρχους που οι έρμοι μάθαιναν τελευταίοι τα όσα αυτός δρομολογούσε. 
Δε μπορώ να του φάω το δίκιο όμως. Πήγαινε κάθε πρωί στο γραφείο του δημάρχου και τα έλεγαν. Τι έλεγαν θα σας γελάσω αλλά πήγαινε κάθε μέρα και ο αυτοτελής Ισαάκ το είχε περί πολλού αυτό. Αφού όταν έβγαινε από το γραφείο του Γκυρίνη και μέχρι να φτάσει στο δικό του δεν περπατούσε, πετούσε. Ήταν κάθε φορά είτε ανάλαφρος γιατί περνούσε το δικό του είτε κατσούφης που δεν του έκανε το χατίρι ο δήμαρχος, ιπτάμενος. Βάδιζε χωρίς να πατάει στο πάτωμα. Μιλάμε για μαγικές ικανότητες ο αυτοτελής.

Ωστόσο, και παρά τις ικανότητες και τις ιδέες και το θηλυκό μυαλό που όλο ιδέες γεννούσε και όλο ζητήματα ανακάλυπτε, αυτός ο αντιδήμαρχος ήταν φανερό ότι κάτι τον απασχολούσε. Δεν τον χωρούσε ο τόπος, ένιωθε ότι πνίγεται και ότι δε μπορεί να κάνει πράξη όλα όσα είχε στο μυαλό του. Αναγνώριζε βέβαια ότι δεν είναι δήμαρχος αλλά δε βαριέσαι, πολύ θα το ήθελε.
Και τί ήθελε ο αυτοτελής; Μια ευκαιρία να δείξει την αξία του. Αυτός που αν και δάσκαλος προ αμνημονεύτων ετών κάθισε και έκανε ολόκληρη μελέτη που θα έλυνε το αρδευτικό ζήτημα της εκείθεν του Αλιάκμονος περιοχή, αυτός που γνώριζε απέξω και ανακατωτά τους νόμους και τις διατάξεις του Ποινικού, Αστικού και όλων των Κωδίκων, αυτός που όλα τα έσφαζε και όλα τα ήξερε, αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα: Ο Γκυρίνης δεν εφάρμοζε τη μελέτη για την άρδευση στη Μελίκη. 
Δε λέω, έχει μερικά στρέμματα φάρμα με ακτινίδια που χρειάζονται πότισμα αλλά δε γεννάτε λόγος ότι κόπτονταν γι αυτό. Για τους κατοίκους της περιοχής κόπτονταν που τον εξέλεξαν τρίτο στη σειρά και μετά βίας αλλά αυτός δεν τους κράτησε κακία και δούλευε για το καλό τους.
Μέχρι που ο αυτοτελής έφτασε στο όριό του. Ζήτησε να διοριστεί ένας δικός του άνθρωπος ως υδρονομέας φέτος και ο δήμαρχος είπε όχι. Τι να κάνει ο αυτοτελής Ισαάκ; Να γίνει ρεζίλι στο χωριό και στο καφενείο της συζύγου να του τη λένε οι συγχωριανοί όταν παίζουν τάβλι ή όταν κάνει διάλειμμα από το πάουερ οφ λόβ; Δεν το άντεχε και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να συμβεί κι αυτό.

Θα πείτε "γιατί, συμβαίνει και κάτι άλλο;" Ναι κυρίες και κύριοι. Λίγο το έχετε να πάει ο αδερφός του αυτοτελή στη Μελίκη και αντί να πάει στο καφενείο του να πιει καφέ και να παίξει κάνα τάβλι αυτός προτιμά το άλλο καφενείο, το καφενείο του Θέμη; 
Ποιου Θέμη; Του Τσιφόπουλου ντε, αυτού που θέλει να βγάλει άδεια για να βγάλει τραπεζοκαθίσματα απέναντι από το μαγαζί του αλλά η υπόθεση σκοντάφτει γιατί ο αυτοτελής είχε βάλει βέτο. Ίσως τώρα που έφυγε βρει λύση και αυτό το πρόβλημα, ίσως...

Ο αυτοτελής έφυγε και δεν έκανε τον κόπο να δώσει το "παρών" στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να πει τους λόγους που τον οδήγησαν στο φευγιό του. Με τη στάση του απαξίωσε το σώμα, το θεσμό. Αυτό ας το αξιολογήσουν όλοι εκείνοι που  ως την τελευταία στιγμή ανέχονταν τα καπρίτσια του και τις λειτουργίες του και δεν απαίτησαν, δεν έβαλαν βέτο στο δήμαρχο για να τον διώξει. Δεν έκανε τον κόπο να παραστεί και να μιλήσει, να πει αυτά που τον οδήγησαν στην έξοδο, να δεχτεί κριτική, να δεχτεί ερωτήσεις. Τίποτα. Προτίμησε την απουσία.

Ο αυτοτελής έφυγε και το ερώτημα είναι: μαζί του φύγανε και οι αντίστοιχες πρακτικές; Φύγανε μαζί του και οι τακτικές και οι λογικές του ξερόλα; του δημοσίου υπαλλήλου παλιάς κοπής; 
Θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: