Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Αναφορικά με το σχέδιο «Κλεισθένης» αλλά και τα του «οίκου μας»… - του Μιχ. Χαλκίδη

του Μιχ. Χαλκίδη*
Ο Κλεισθένης της αρχαίας Ελλάδας ήταν ένας εμπνευσμένος πολιτικός της εποχής εκείνης που έθεσε τις βάσεις διαχρονικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, μακράν μπροστά για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, πολύ φοβάμαι όμως μακράν μπροστά και για σήμερα. Καθότι ο «Κλεισθένης» του σήμερα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πολιτική κουτοπονηριά, που σκοπό έχει να περισώσει ότι μπορεί από μια συντριβή που έρχεται.

Λογικά λοιπόν η πρόταση αυτή με βρίσκει κάθετα αντίθετο και ως πολιτικό αλλά και......
ως πολίτη, που βλέπω να χρησιμοποιούνται θεσμοί με κακουργηματικό τρόπο, για ευτελείς λόγους κομματικής σκοπιμότητας. Άποψή μου είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται βέβαια αλλαγές, αλλά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου της,στην οικονομική ενδυνάμωση ώστε να αποκτήσει δυνατότητες στήριξης πολιτών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, της αποκοπής από την καταστροφική σύνδεση με το «κόμμα» επ’ ωφελεία του οποίου θα πρέπει να λειτουργεί.
Πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο και χαρακτηριστικά των πλέον σύγχρονων πλαισίων λειτουργίας Δήμων της Ευρώπης τουλάχιστον, αν όχι να επιχειρήσει το να μπει, με την ευκαιρία των δύσκολων ωρών, στην πρωτοπορία εφαρμόζοντας το «ουδέν κακόν αμιγές καλού…». Θέματα που όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα κινήσεις της παρούσας κυβέρνησης, ουδόλως την απασχολούν.

Στα του οίκου μας
Ο Δήμος μας, ανεξαρτήτως επιλογής μοντέλου διάρθρωσης, βαδίζει την οδό της καταστροφής, γεγονός που είναι αντικειμενική αποτίμηση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. 
Το αίτημα για αλλαγή έχει πλέον αποκτήσει χαρακτήρα μαζικής κοινωνικής απαίτησης. Απέναντι σ αυτή την κατάσταση κανείς δεν δικαιούται να μείνει απαθής. Σε ότι με αφορά, δήλωσα προ μηνών την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την θέση του Δημάρχου και την οποία πρόθεση επαναλαμβάνω και ισχυροποιώ με την σημερινή μου δήλωση-τοποθέτηση.
Θεωρώ αστεία την προσπάθεια κάποιων λίγων όψιμων υπερασπιστών της παραμονής της σημερινής διοίκησης (ή καλύτερα ότι απέμεινε από αυτή…) να ακυρώσουν με μισές αλήθειες και στοχευμένα υπονοούμενα την υποψηφιότητά μου στις εκλογές που έρχονται.

Για πολλά μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος, για ρίψασπι κανείς…

Έχουν να επιλέξουν ή να συνοδέψουν την σημερινή διοίκηση στην πανθομολογούμενη εξόδιο ακολουθία ή να συνταχθούν με το νέο ελπιδοφόρο για τον τόπο μας. Τρίτη λύση, δυστυχώς στην κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος, δεν υπάρχει.

Θα ήταν όμως υπερφίαλο το να ισχυριστεί κάποιος, ο οιοσδήποτε, όσο ευφυής και αν είναι, όσο έμπειρος, όσο και αν επιθυμεί να προσφέρει, ότι μόνος θα μπορούσε να πετύχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Η προσπάθεια αυτή θα χρειαστεί την συνδρομή της «πείρας» των χρόνων και την όμορφη ματιά και επαναστατικότητα της νιότης. Θα συνυπάρχουν και τα δύο, σας το εγγυώμαι.

Θεωρώ όμως σημαντικό τo να επισημάνω ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι η «συνισταμένη σκέψη» όλων όσοι θα συμμετέχουν ανεξαρτήτως προσωπικής κομματικής επιλογής, γεγονός που είναι δυνατόν να βοηθήσει στις καλύτερες επιλογές για τον πολίτη του Δήμου μας, αν γίνει εξ αρχής αποδεκτό το αυτονόητο, ο κάθε πολίτης δικαιούται να έχει αυτονομία σκέψης, εντάσσοντάς την όμως στο «γενικό καλό».

Από τη θέση του πρώτου μεταξύ ίσων και εξ ονόματος των στενών συνοδοιπόρων και συνεργατών, δεσμεύομαι να αγωνιστώ για το μέγιστο δυνατόν.

*Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Αλεξάνδρειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: