Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Πήρε φωτιά ο κ...ς τους και έκαναν έκτακτη Οικονομική Επιτροπή. Γιατί αυτή η καθυστέρηση; Έπρεπε να σας το θυμίσει ο Μπρουσκέλης;


Σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι στις 2 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αλεξάνδρειας. Το έκτακτο της σύγκλησης παραξένεψε είναι η αλήθεια και βλέποντας τα δυο θέματα της ημερήσιας διάταξης αντιλήφθηκα ότι με κινήσεις τις τελευταίας στιγμής η διοίκηση πάει να σώσει την παρτίδα.
Πιο συγκεκριμένα έγινε το...... εξής. Στις 21/2/2018 το δημοτικό συμβούλιο πήρε μια απόφαση που έλεγε ότι θα υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο ώστε να τύχει χρηματοδότησης το προτεινόμενο έργο που θέλει να κατασκευάσει η διοίκηση στο Κολυμβητήριο. Το έργο είναι να τοποθετηθούν αντλία γεωθερμική αντλία θερμότητας και φωτοβολταϊκά ώστε να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια ο χώρος και να λειτουργεί περισσότερο χρονικό διάστημα. Το έργο αυτό προϋπολογίστηκε χοντρικά στο 1 εκατομμύριο ευρώ και το κράτος θα επιδοτήσει το 25% του συνολικού κόστους.
Αυτό έλεγε χοντρικά η απόφαση του Φεβρουαρίου και από τότε, από εκείνη τη μέρα πέρασαν 70 μέρες και φτάσαμε κυριολεκτικά στο παρά πέντε και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ή μάλλον, γίνονται όλα την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Την περασμένη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος του σώματος Νίκος Μπρουσκέλης (φωτ.) έθιξε το θέμα αυτό με αφορμή την χαρακτηριστική ανετοιμότητα του δήμου αναφορικά με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι του Γεν. Γραμ. Αθλητισμού και την χρηματοδότηση του παρκέ του κλειστού του 2ου Γυμνασίου όσο και του ταρτάν του γηπέδου. Στην ομιλία του ο Μπρουσκέλης έθιξε και το ζήτημα του Κολυμβητηρίου λέγοντας ότι η προθεσμίες είναι ασφυκτικές και καλό θα είναι να ανασκουμπωθεί η υπηρεσία ώστε να τις προλάβει.

Τα γεγονότα που ακολουθούν από την ημέρα εκείνη είναι χαρακτηριστικά της λειτουργίας ενός δήμου που προφανώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις συνολικά και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ώστε να αναδιοργανωθούν τα πάντα και οι πάντες, να αξιολογηθούν και να ληφθούν αποφάσεις. Δε μπορεί τα προγράμματα να τρέχουν και να ο δήμος Αλεξάνδρειας να μην μπορεί να ενταχθεί σ΄ αυτά εξ αιτίας εγγενών αδυναμιών.

Μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας και την τοποθέτηση του Ν. Μπρουσκέλη προφανώς οι αρμόδιοι θυμήθηκαν ότι κάποια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο πήρε μια απόφαση, είδαν τις προθεσμίες και πήρε φωτιά ο ...κώλος τους. Αμέσως φτιάχνεται ένα τεχνικό δελτίο και υποβάλλεται στην εκπνοή της προθεσμίας. Η μελέτη, όπως λέει το εισηγητικό της πρόσκλησης στην σημερινή Οικ. Επιτροπή, βρίσκεται σε "μέση φάση ωρίμανσης" και αναρωτιέται κανείς γιατί δε ωρίμασε τρεις μήνες τώρα και να βρίσκεται στην τελική φάση; 
Και ερχόμαστε στο έκτακτο της σημερινής συνεδρίασης. Κλήθηκαν εκτάκτως οι σύμβουλοι, τα μέλη της Οικ. Επιτροπής να αποφασίσουν το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πριν από ένα μήνα για παράδειγμα. Γιατί δηλαδή να αφεθεί και να γίνει την τελευταία στιγμή. Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την αργοπορία αυτή; Ποιος ελέγχει ποιον για το αν προχωράνε με το ρυθμό που επιβάλλουν οι καταστάσεις οι μελέτες ώστε να μπορεί ο δήμος να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις;

Ωστόσο, δεν είναι κατά τη γνώμη μου το ουσιαστικό της υπόθεσης αυτή η αργοπορία. Τα θέματα ουσίας είναι δυο. Η επιβεβλημένη αναδιάταξη της υπηρεσίας με συνολική αξιολόγηση ενός εκάστου από εξωτερικό σύμβουλο εξειδικευμένο σε τέτοια θέματα και δεύτερο αν και κατά πόσο θα είναι χρήσιμο το εν λόγω έργο που πρόκειται να γίνει (;) στο κολυμβητήριο και που η αρχική εκτίμηση είναι ότι θα κοστίσει στο ταμείο του δήμου 750 χιλιάδες ευρώ. Αξίζει τον κόπο να ξοδευτούν τόσα πολλά χρήματα; Και γιατί να μην "πέσουν" τα χρήματα αυτά στο Πνευματικό Κέντρο που εξ αντικειμένου θα λειτουργεί όλο το χρόνο και θα ξοδεύονται χιλιάδες λίτρα πετρελαίου και πολλά λεφτά για τη θέρμανση;

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χάρη δυστυχώς σε αυτό το θέμα είσαι πολύ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ και καλά θα κάνεις σε θέματα που δεν άπτονται της απλής καθημερινότητας να Ρωτάς ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ , ώστε να μπορείς να αξιολογείς κάθε φορά τα δεδομένα, να βγάζεις ασφαλή συμπεράσματα Και να γράφεις στοχευμένα άρθρα .
Καταρχήν η χρηματοδότηση του έργου είναι 100 % , γεγονός που σημαίνει πως ο Δήμος, αν ενταχθεί το έργο, δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ. Αυτή η παραπληροφόρηση είναι τρανή απόδειξη πως η προχειρότητα και επιπολαιότητα ορισμένων υιοθετείται αβίαστα από τον κάθε έναν. Και αυτό ενδεχομένως δεν θα ήταν επιλήψιμο αν το έκανε κάποιος άλλος πολίτης αλλά ειδικά εσύ και όλοι αυτοί που γράφετε δημόσια καλο θα ήταν να είστε πιο προσεχτικοί στις ειδήσεις που αναπαράγετε...
Επίσης, σταματήστε πλέον όλοι να νομίζετε πως η υποβολή μιας πρότασης χρηματοδότησης της τάξης του 1.000.000 ευρώ είναι απλώς υπόθεση πατηματος ενός κουμπιού. Ας σοβαρευτείτε επιτέλους και σταματήστε τις καταστροφικές για τον τόπο μας μικροπολιτικές. Ο κάθε νοήμων άνθρωπος διαβάζοντας το θέμα της οικονομικής καταλαβαίνει πως πρόκειται για έγκριση κάποιων μελετών που έγιναν. Και δεν θεωρώ πως το χρονικό διάστημα από 21.02.2018 ως 09.05.2018 να θεωρείται μεγάλο για εκπόνηση 3 μελετών εξαιρετικά εξειδικευμένων και με τέτοιο υψηλό προϋπολογισμό. Αλλά ακόμη και η ύπαρξη της μελέτης δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αν δεν πληρούνται και κάποιες άλλες δεκάδες προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά να αναφέρω πως για να μπορέσει να ενταχθεί το κολυμβητήριο πρέπει να έχει οικοδομική άδεια, να ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δημο, να έχει μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο, να έχει άδεια λειτουργίας, να ....να...να...Μήπως ξέρει κανείς από εσάς πότε έβγαλε άδεια λειτουργίας το κολυμβητήριο? Μήπως γνωρίζει κανείς σας αν τα σχολικά κτίρια έχουν οικοδομική άδεια? Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως σήμερα πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος που όλα γινόταν στο πόδι και ωχαδερφιστικα. Τα ψέματα όμως τελείωσαν και καλούμαστε πλέον να λειτουργήσουμε ως Ευρώπη για να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα από την ΕΕ. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν τα τελευταία 30 χρόνια αντί να δημιουργούνται οι υποδομές στην Ελλάδα, οι περισσότεροι ενεργούσαν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον και κοιτούσαν να κρύψουν #τα ψίχουλα κάτω από το χαλί #.
Επιτέλους, ωριμαστε και συνεργαστείτε για το καλό του τόπου Μας!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε μούχλα ή χρηματοδότηση είναι 100%.Ο Δήμος δεν χρεώνεται καθόλου.αυτα προς σωστή 2νημερωση.

Ανώνυμος είπε...

Πως χαρη να παμε μπροστα οταν επι 17 χρονια υπαλληλος που ασχολειται με το εσπα δεν ξερει ακομα που παταει.Απλα το μονο που κοιτανε ειναι να πληρωθει η μελετη σε καθε εταιρια που συνεργαζονταιΕΝΑ απολογισμο μελετων 17 χρονια για το εσπα θα μας κανει καποιος.17 χρονια επι 12 μηνες μας κανει 204 μηνες επι 1500 ευρω το μηνα η αποδοχες 306000 χιλιαδες ευρω συνολο μισθου?Περιπου.Πηραμε τοσα χρηματα χρηματοδοτηση απο εσπα?

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΧΛΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΜΕΛΕΤΗ ΩΡΙΜΗ 100000% ΚΑΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΝΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝΕ ΣΕ ΦΑΣΗ ΜΕΣΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ??ΧΑΧΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝΕ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ?ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΑ.ΕΤΟΙΜΗ ΜΕΛΕΤΗ ΩΡΙΜΗ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝΕ ΟΧΙ.ΠΡΩΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΚΥΡΙΝΗ ΒΑΖΕΙ ΘΕΜΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ.ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η.Μ
Χαίρομαι που μέσα από ένα μέσω ενημέρωσης γεννούνται ερωτήματα , απορίες και ασκείται επιτέλους ουσιαστική κριτική, έστω και με τις κάποιες αστοχίες αλλά γι' αυτό όλα γίνονται δημοσιά ώστε να διορθώνονται.
Όσο αφορά την υποβολή της ολοκληρωμένης μελέτης σε ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο, κανείς δεν αμφιβάλει ότι χρειάζεται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να ωριμάσει η τελική μελέτη, αυτό όμως δεν δικαιολογεί την οποιαδήποτε καθυστέρηση όταν ο χρόνος πιέζει. Το μέτρο που λαμβάνεις είναι ένα: Βρίσκεις τους κατάλληλους για να κάνουν την ΕΡΓΑΣΙΑ.
Η ομαλή και νόμιμη λειτουργία ενός κολυμβητηρίου προϋποθέτει μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτου ''βουτήξει '' ο πρώτος κολυμβητής στη πισίνα.
Ορθά έχει αναφερθεί η τακτοποίηση του εμπράγματος δικαιώματος του οικοπέδου που θα κατασκευαστεί, οικοδομικές άδειες , άδεια λειτουργίας , πιστοποιητικά πυροπροστασίας, τεχνική ασφάλεια κατά τη λειτουργία του και άλλα πολλά τα οποία όμως ΕΠΡΕΠΕ ήδη να ήταν ΔΕΔΟΜΕΝΑ αφενός για την νόμιμη και ασφαλή λειτουργία του αφετέρου για να πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης του σε Χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη παρούσα φάση την ευθύνη της καθυστέρηση για την ελλείπει οργάνωση της ολοκληρωμένης υποβολής της μελέτης την έχουν : Ο ''Συντονιστής'' και η Τεχνική Υπηρεσία.
Και μην μπούμε στην φιλοσοφία ¨Οι άλλοι καλύτεροι ήταν;"

Ανώνυμος είπε...

Προς αναγνώστη Η.Μ
Προσπαθείς με ωραίο στυλ γραψίματος να καλύψεις την ασχετοσύνη σου. Προφανώς και ξέρεις πως για να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια ή μια άδεια λειτουργίας η πιστοποιητικό πυροπροστασίας δεν αρκούν 3 και 5 μήνες, διάστημα κατα το οποίο εείναι ανοιχτή μια πρόσκληση εσπα. Τις περισσότερες φορές απαιτούνται Χρόνια για αυτές τις διαδικασίες οι οποίες όφειλαν να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και μια δεκαετία. Τώρα αν εσύ θέλεις να ρίξεις ευθύνες κάπου κατηγόρησε καλύτερα τον εαυτό σου για τις επιλογές σου.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ 9.07 Πρέπει να είσαι παντελώς ανίδεος και ανενημερωτος. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον υπάλληλο μιλάς για 17 χρόνια διότι αν αναφέρεσαι σε κάποια κυρία που γνωρίζουμε όλοι μας, αυτή τότε πρέπει να πήγαινε γυμνάσιο η λύκειο ακόμη. Επίσης η προσφορά της συγκεκριμένης ανέρχεται σε ένταξη έργων μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ . Λογικά πρέπει να καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης εκτός αν Εκτός από ανίδεος είσαι και παντελώς ανοημων και εμπαθης.ετσι δεν είναι?

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΚΑΙΡΑ.ΤΟ ΛΕΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?ΤΟ ΛΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Σ.Κ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

Μ.Η.
Προς 11 Μαΐου 2018 - 1:29 μ.μ.
Το στυλ γραψίματος μου είναι αυτό διότι στηρίζεται σε επιχειρήματα εν αντίθεσης με εσάς που δεν ξέρετε ούτε τα ‘’λογικά’’ περί του συγκεκριμένου θέματος διότι τα βασικά προϋποθέτουν μια στοιχειώδης έρευνα .
Λοιπόν για να γνωρίζεται κύριε 11 Μαΐου 2018 - 1:29 μ.μ. , πρώτα βγαίνει η οικοδομική άδεια, ακολουθούν άδειες λειτουργίας και τα υπόλοιπα (δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες) ,μετέπειτα ανοίγει ‘’τις πύλες ‘’ το ‘’μαγαζί’’.
Επομένως όλα αυτά ΕΠΡΕΠΕ, όπως έκανα αφορά σε προηγούμενο ποστ, να θεωρούνται ΔΕΔΟΜΕΝΑ και να ακολουθήσει η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης.
Τόσα χρόνια λειτουργεί το ‘’μαγαζί’’ ακόμα ψάχνουμε εάν έχει άδεια λειτουργίας.
Εδώ προκύπτει βέβαια ο εξής προβληματισμός, ο ‘’συντονιστής’’ όφειλε να γνωρίζει για την πληθώρα αυτών των ελλείψεων.
Οι ευθύνες πάνε από μόνες τους στους κατάλληλους , δεν τις ρίχνω ούτε καν εγώ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 1:29 μ.μ.,Δεν πρέπει να πήρατε μυρωδιά για το θέμα που σχολιάζουν. Ξαναδιαβάστε παρακαλώ τα προηγούμενα σχόλια

Ανώνυμος είπε...

Ο 1:29 μ.μ. τον κόβω για Δ.Δ όπου για μια ανάγνωση κειμένου κρατάει το έγγραφο καμιά 20αρια μέρες στο συρτάρι!Λογικό να χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν οι άδειες μετά. Λογικότατο!!! Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ

Ανώνυμος είπε...

Ενα ξερω εγω με αυτα που διαβασα στα σχολια οτι το κολυμβητηριο λειτουργει και δεν καταλαβαινω γιατι να εχει ελλειπης χαρτια.Δηλαδη αν συμβει ατυχημα την πατησανε.4 χρονια διοικηση και δεν ειχε οραμα.