Τα οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία από την ανάπτυξη της φαρμακευτικής και της βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και τα οφέλη για τους ασθενείς χρόνιων παθήσεων από τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, αναλύθηκαν την Παρασκευή 11 Μαΐου στην εκδήλωση με....
θέμα “Φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη στην απασχόληση και στην ανάπτυξη”, που οργάνωσε στη Νάουσα, στον πολυχώρο της “Βέτλανς”, η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης και Χρήστος Αντωνίου, ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων Νάουσας και Βέροιας, Γιάννης Παρθενόπουλος και Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς, ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Τάκης Μαυρογιώργος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου, που κατέκλεισε το χώρο της εκδήλωσης. Δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για ενημέρωση και γνώση πάνω στο θέμα.
Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου τόνισε στην ομιλία της ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι “να είμαστε περισσότερο ενημερωμένοι, λιγότερο φοβικοί και με αίσθηση του συμφέροντος τόσο των ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτού του είδους τα φαρμακευτικά σκευάσματα όσο και της οικονομίας, της τοπικής οικονομίας της περιοχής μας”.
«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο η προσέγγιση από την πλευρά της Κυβέρνησης έγινε με την ευαισθησία, την προσοχή και τη σοβαρότητα που επιβάλλει η διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στη χώρα μας, ενός τοπίου που ήδη έχει ρυθμιστεί θεσμικά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Γνωρίζουμε πλέον από πανεπιστημιακές έρευνες ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος σε μια σειρά από νόσους όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και σε παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει εδώ και χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, ασθενείς να αποζητούν τη νομιμοποίηση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης και πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για νόμιμα σκευάσματα αυτού του τύπου αλλά και στη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης… Παράλληλα, με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε το διάστημα μελέτης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, διαπιστώσαμε τις προοπτικές που διανοίγονται στην οικονομία και την απασχόληση. Η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδύσεων και η κυβέρνηση προσπαθεί σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων και στην φαρμακευτική κάνναβη, να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της χώρας και να δημιουργήσει επενδυτικό κλίμα εμπιστοσύνης», είπε η βουλευτής.
Ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης έδωσε συγχαρητήρια στην κα. Καρασαρλίδου για την πρωτοβουλία της να οργανώσει την εκδήλωση, αλλά και στην κυβέρνηση για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Νάουσας ήταν ο πρώτος δήμος που αντιλήφθηκε τα οφέλη αυτής της δράσης, φροντίζοντας να τα εκμεταλλευτεί προς όφελος του τόπου.
Ο διδάκτωρ γεωπόνος, σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Λιαλιώτης σημείωσε ότι ο τομέας της κάνναβης αποτεεί μία από τις στρατηγικές επιλογές για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και την ανανέωση στον αγροτικό χώρο, αποτέλεσε ο τομέας της κάνναβης. «Ένα φυτό, μία λέξη κατά πολλούς παρεξηγημένη, ή απαγορευμένη κατά άλλους… όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ιστορικά, κατά το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το φυτό καλλιεργείτο στη χώρα μας, δίνοντας διεξόδους στον γεωργικό και εμπορικό τομέα. Αποτελεί ένα φυτό που μπορεί να βρει πληθώρα εφαρμογών σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας (ύφανση, βιομηχανία, μονωτικό υλικό, υλικό σύνδεσης, συστατικό τροφίμων, φαρμακευτική, ζωοτροφές κ.α)», είπε ο ομιλητής, προσθέτοντας ότι: «Πριν περίπου δύο χρόνια, θεωρώντας ότι η εισαγωγή της καλλιέργειας της κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια νέα προοπτική για την ελληνική γεωργία καθώς πρόκειται για μια κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια, προχωρήσαμε στο σχετικό καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%…».
Αναφορικά με τον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης είπε ότι στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (ν.4523/2018) “δίνεται, υπό όρους, η δυνατότητα καλλιέργεια κάνναβης µε αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης” και ότι “ο νόμος προβλέπει να δίνεται ενιαία έγκριση για μία παραγωγική διαδικασία που ξεκινάει από το σπόρο και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν, μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρών ελεγκτικών διαδικασιών”. «Η ωφέλεια που θα προκύψει για τον αγροτικό χώρο πέραν της ίδιας της καλλιέργειας, είναι ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα υπάρξουν θέσεις εργασίας καθώς και η ανάπτυξη και η συμμετοχή των γεωργών σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών. Αυτή τη στιγμή ήδη έχει ολοκληρωθεί η υπουργική απόφαση που αφορά στην αδειοδότηση και καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης (βρίσκεται στο στάδιο υπογραφών από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία) και επεξεργάζεται και η σχετική απόφαση που αφορά στο τελικό φαρμακευτικό προϊόν από πλευράς Υπουργείου Υγείας. Η χώρα μας διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη διαμόρφωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της κάνναβης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα της κάνναβης τόσο στην περιοχή σας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Θεωρούμε ότι αυτές οι ευκαιρίες δεν πρέπει να χαθούν αλλά ούτε να πνιγούν στα γρανάζια γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά να δώσουν θετική ώθηση προς όφελος του αγροτικού χώρου και της ανάπτυξης», κατέληξε ο ομιλητής.
Αναφερόμενη στο νόμο για την φαρμακευτική κάνναβη, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γεωπόνος Άννα Φουλίδη, είπε ότι:
- δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.
- δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας.
- προωθούνται επενδυτικές πρωτοβουλίες, και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, της μεταποίησης, του ελέγχου ποιότητας και της εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Κατά την παρουσίαση του καθηγητή Γεωπονικού του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημ. Μπιλάλη έγινε σύγκριση των σημείων παραγωγής βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης και παρουσιάσθηκαν οι καλλιεργητικές ανάγκες σε επίπεδο λίπανσης, άρδευσης τα επίπεδα των οποίων είναι παρόμοια με άλλων καλλιεργειών θερμοκηπίου. Επίσης έγινε αναφορά στο γεγονός ότι οι μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης ανήκουν στην κατηγορία της πράσινης βιομηχανίας και θα λειτουργήσει ως πιλότος και για άλλες παρόμοιες βιομηχανίες.
Ο ψυχίατρος από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και τον ΟΚΑΝΑ Ελευθέριος Μέλλος αναφέρθηκε στην χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην σύγχρονη ιατρική και παρέθεσε χρήσιμα στοιχεία για την επίδρασή της στον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενή. Αναφέρθηκε στα σκευάσματα που κυκλοφορούν, στις ενδείξεις και αντενδείξεις - παρενέργειες. Μεταξύ άλλων, η φαρμακευτική κάνναβη, όπως είπε, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία: χρόνιου πόνου, ναυτία από χημειοθεραπεία, ευερέθιστο έντερο, πάρκινσον ψυχώσεις, άνοια κ.α.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και απαντήσεις των ομιλητών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου