Τρίτη 8 Μαΐου 2018

«Κλεισθένης» η ταφόπλακα της Δημαρχιακής ασυδοσίας - του Γ. Κάκαρη

του Γ. Κάκαρη*
Ο αποκλεισμός ανθρώπων με προσόντα, κύρος και ικανότητες που θα προσέφεραν στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου είναι η θλιβερή διαρκής πραγματικότητα στη χώρα μας.
Αυτό μπορεί να το λύσει ο Κλεισθένης; Θεωρώ πως σίγουρα θα συμβάλλει θετικά. 
- Η μεγάλη ανατροπή στην λειτουργία της Τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Με δικαιοσύνη και ρεαλισμό θα σχηματίζει τους πραγματικούς συσχετισμούς μεταξύ πολιτών και των αντιπροσώπων τους, θα προωθεί την πρακτική συνεργασιών, συγκλίσεων και.....
σύνθεσης στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα του τόπου.
- Η καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους. Τομή που αποτελεί τον πρόδρομο σε επόμενη φάση να εξελιχθεί και να επεκταθεί γενικότερα, όπως βέβαια και να υπάρξει και διαχωρισμός ψηφοδελτίου συμβούλων και δημάρχων.
- Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο με πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας. Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας. 
- Υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης, μια επιτροπή με συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων που μόνο θετική συμβολή θα έχει στην λειτουργία του δήμου. Πλέον είτε το θέλει είτε όχι ο εκάστοτε δήμαρχος θα φροντίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα η επιτροπή αυτή.
- Αναλογικότητα και στην χρηματοδότηση. Μια σημαντική αλλαγή η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει και τη χρηματοδότησής τους με έναν δικαιότερο  τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. 
- Η ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές έρχεται να συμβάλλει θετικά στην κατεύθυνση διάχυσης της εξουσίας. 

Εκτός των τόσων άλλων που ρυθμίζει και αλλάζει ο «Κλεισθένης» θα πρότεινα τα εξής:
1) Την υποχρεωτική παρουσία των βουλευτών του νομού σε κάποιες συνεδριάσεις. 
2) Τον υποχρεωτικό δημόσιο ανοιχτό απολογισμό σε κάθε κοινότητα.
3) Καθορισμός πλαφόν θητειών για δήμαρχο και  Δ. Συμβούλους.
4) Υποχρεωτική 1 θητεία Δ.Συμβούλου ως προϋπόθεση για υποψηφιότητα δημάρχου.

Το νομοσχέδιο κινείται στην πολύ δημοκρατικότερη λειτουργία ενός δήμου με την ενίσχυση της συμμετοχής πολιτών, κάποιοι θα κατανοήσουν ότι τέλος στη λογική να θεωρούν το δήμο τσιφλίκι τους και θα νοιώσουν την ταφόπλακα της ασυδοσίας και του δημαρχιακού τσαμπουκά να τους πλακώνει.
Στις επόμενες εκλογές για πρώτη φορά στη χώρα μας θα ψηφίσουν οι νέοι 17 ετών, πρέπει να φύγει από το  μυαλό τους, ότι τουλάχιστον στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι φελλοί δεν επιπλέουν!!

*Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: