Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Κοινωνική παρακμή - του Τ. Τασιόπουλου

Τ. Τασιόπουλος*
- Πως αλήθεια μπορεί κάποιος να βεβαιωθεί ότι μια κοινωνία παρακμάζει; ή ποιος  θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της κοινωνικής παρακμής και κυρίως ποιο το κριτήριο;
- Σε μια σύγχρονη κοινωνία κατά πρώτο ορισμός και κριτήριο της παρακμής δεν μπορεί να είναι άλλο από την αδυναμία αυτής της κοινωνίας να μπορεί να ξεχωρίζει το πραγματικό από το φανταστικό.
- Και κατά  δεύτερο , η αδυναμία αυτή της κοινωνίας να γίνεται πρωταρχικό νόημα των θεσμών και των λειτουργιών της και έτσι να μην μπορεί να ξεχωρίσει την......
αλλοτρίωση από την γνησιότητα, το ψέμα από την αλήθεια , την απομίμηση από το αυθεντικό.
- Συνεπώς μια κοινωνία βρίσκεται πραγματικά σε παραμικρή όταν τέτοιες καταστάσεις όχι μονάχα δεν προβληματίζουν αλλά ούτε καν γίνονται κατανοητές και όσοι είναι υπεύθυνοι να τις προβάλουν στον δημόσιο λόγο βολεύονται να τις ξεχνούν.
- Εδώ και αρκετά χρόνια λοιπόν στην χώρα μας ο κοινός βίος πραγματοποιείται στο επίπεδο επιπόλαιων εντυπώσεων τύπου σκυλοκαβγάδων ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ – ΚΑΜΜΕΝΟΥ  και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες.
- Εμπιστευτήκαμε και ψηφίσαμε – όσοι τουλάχιστον το έκαναν αυτό – νέους και με ηθικό πλεονέκτημα να μας κυβερνήσουν και να μας διοικήσουν και αποδείχτηκαν με γηρασμένα μυαλά, ημιμαθείς και κυρίως κάκιστοι διαχειριστές.
- Νομίζουν ότι ξέρουν από πολιτική, νομίζουν ότι γνωρίζουν από επικοινωνία, νομίζουν ότι είναι σπουδαίοι, επειδή ξεχνούν ότι όλα τα φτιάχνουν στον αστερισμό του λαϊκισμού.
- Ξεχνούν ότι στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας έχουν καταγραφεί 14600 πόλεμοι και πως το σύνολο των πολέμων αυτών μέχρι την δεκαετία του 60 είχε φτάσει να έχει 1,5 δις νεκρούς.
- Ξεχνούν ότι οι περισσότεροι πόλεμοι δεν ξέσπασαν λόγω οικονομικών συμφερόντων αλλά εξ αιτίας των εχθροτήτων που γέννησαν τα διαφορετικά τους πιστεύω και οι επιπόλαιοι χειρισμοί που είχαν να κάνουν με τη διαχείριση ή την διατήρηση της εξουσίας.
- Τέτοια έκρηξη όμως υπουργικής αμετροέπειας ή χαζομάρας και ελαφρότητας σαν αυτή που ζούμε από τους καθ¨ ύλην  αρμόδιους ένθεν – κακείθεν σήμερα είναι φαινόμενο παρακμιακού σκοταδισμού.
- Δικαιολογείται σήμερα όμως και η παραμικρή χαζομάρα και η αβάσταχτη ελαφρότητα;
- Σήμερα περισσότερο από ποτέ ασφαλώς όχι.
- Σήμερα που η χώρα έχει αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και κυρίως αρνητικό ισοζύγιο μετανάστευσης μεταξύ των Ελλήνων, βεβαίως όχι.
- Σήμερα που οι μεταναστευτικές ροές – αφού επιπολαίως δια του πρωθυπουργού δεχτήκαμε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα- με βάση την εθνολογική τους προέλευση μόνον το 2015 ανήλθαν σε 1.000.000 ψυχές εκ των οποίων οι 500.000 δήλωσαν Σύριοι, αλλά οι 250.000 από αυτούς είχαν πλαστά διαβατήρια που προμηθεύτηκαν στην Τουρκία, οπωσδήποτε όχι.
- Όλοι βέβαια ξέρουν ότι δεν υπήρξε στην ιστορία αυταρχικό καθεστώς που να μην ισχυρίστηκε ότι ξέρει καλλίτερα από τους πολίτες ποιο είναι το συμφέρον τους.
- Ποιός νόμος όμως επιτρέπει σε μια δημοκρατία μια εκλεγμένη πλειοψηφία να πιστεύει ότι οι ελευθερίες διαβαθμίζονται σε σπουδαίες και όχι τόσο σπουδαίες, δηλαδή σε αυτές που σέβεται και αυτές που δεν σέβεται το κράτος; και κυρίως σε αυτές που είναι προσοδοφόρες τύπου ΜΚΟ ή μυστικής διπλωματίας ή διαφόρων εξοπλιστικών και στις ενοχλητικές τύπου νόμων που κρίνονται αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ;
- Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η ελληνικότητα, η δημοκρατία, ο διάλογος, το κοινωνικό κράτος από τη μια και οι ψυχροπολεμικές ατάκες από την άλλη είναι λέξεις που λειτουργούν μόνο με συναισθηματική φόρτιση χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στις δυνατότητες της καθημερινότητας και δυστυχώς είναι και αντιπροσωπευτικό σύμπτωμα της ενσκήψασας παρακμής της τελευταίας συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

                                                              Τάσος Τασιόπουλος

ΥΓ1. Ενοχλημένον και μάλλον σωστά βρήκε αξιωματούχο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας  το προηγούμενο δημοσίευμα “σιτάρι στην άσφαλτο”, καθώς με σχόλιο του ζήτησε να πω κάτι και για τα 200 εκατομμύρια που χρωστάει το ΠΑΣΟΚ.
- Λέω λοιπόν:
- Τα 200 εκατομμύρια δεν τα χρωστάει το σημερινό ΠΑΣΟΚ αλλά τα χρωστούσε το 100% του όλου ΠΑΣΟΚ, το 80% του οποίου όμως – κυρίως ζημιάρηδες αξιωματούχοι με τους συν αυτώ- μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα τα 160 εκατομμύρια είναι ευκαιρία να τα πληρώσουν οι κυβερνώντες.
ΥΓ2. Δυστυχώς η Αλεξάνδρεια ποδοσφαιρικό ταλέντο έβγαλε ένα, τον Βασίλη Τσιάρτα.
- Ευτυχώς εσχάτως γέμισε πολιτικά ταλέντα που “σκοτώνονται” να αξιοποιήσουν τα κόμματα.
- Τι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ στρατηγικοί σχεδιαστές, τί ταλαντούχοι αγρότες, τί πολύφερνες στα δημοτικά πράγματα και τί ταλέντα του “τομέα ψηφιακής πολιτικής τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης” στη Ν.Δ. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να μην τρέμει “ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, η ψηφιακή πολιτική, η αδειοδότηση των καναλιών, βεβαίως – βεβαίως τα πρακτορεία ειδήσεων και.... το εκλογικό σώμα”. Τί στο διάολο, όταν δοκιμάσαμε την τύχη μας πήραμε στο απόγειο της νεότητας, της ηθικής και της επιστημοσύνης- φρεσκαδούρες δηλαδή- 59 σταυρούς!!! - - - - Γιατί σήμερα άστα να πάνε.
- Θραύση δηλαδή ή ΝΔ στα επικοινανιακά!!!
ΥΓ3. Αρκετοί ακροδεξιών αποκλίσεων, επαγγελματίες της πολιτικής – ΦΑΗΛΟΙ, ΑΝΤΩΝΑΡΟΙ,  ΓΚΛΕΤΣΟΙ, ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ και λοιποί- φιλοδοξούν λέει να ηγηθούν ενός καινούριου κόμματος. Μάλλον δεν πρόκειται για σοβαρές περιπτώσεις ίσως να καταντούν και φαιδρές.
ΥΓ4. Η μόνη χώρα φίλε αξιωματούχε ΣΥΡΙΖΑΙΕ που έτυχε ελάφρυνσης κατά 108 δις του χρέους της, επί εποχής ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ  το 2012, είναι η ΕΛΛΑΔΑ. 
- Για να μην ξεχνιόμαστε ότι και ο νόμος ΚΑΤΣΕΛΗ νόμος ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα.

*συνταξιούχος δάσκαλος, πρώην δήμαρχος Αντιγονιδών, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: