Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Κιρκιλιανίδης για πλούσιους υποψήφιους δημάρχους: Η απλή αναλογική θα το λύσει αυτό το θέμα - τοποθέτηση που είχε ουσία και μηνύματα

Γ. Κιρκιλιανίδης
Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις τόσο του δημάρχου Γκυρίνη όσο και των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων που πήραν το λόγο για την παρέμβαση στην Αυτοδιοίκηση που ήδη έχει ολοκληρωθεί και αποτυπωθεί ως σχέδιο νόμου από την κυβέρνηση Σύριζα.
Εξεπλάγην ευχάριστα από την τοποθέτηση του Γιάννη Κιρκιλιανίδη που δείχνει ότι αφιερώνει πολύ χρόνο στο θεσμό, έναν θεσμό που αγαπάει και εν πολλοίς έχει ταυτιστεί μαζί του. Μια τοποθέτηση που δεν ήταν προετοιμασμένη, δεν είχε πολιτική ή κομματική "γραμμή" αλλά εξέφραζε την πολύχρονη εμπειρία που.....
έχει συσσωρεύσει με ανεπεξέργαστο τρόπο και γι αυτό ήταν αληθινή και περιείχε γνήσια ανησυχία για την πορεία καθαυτού του θεσμού.

Ο Κιρκιλιανίδης μεταξύ των άλλων έθεσε και ένα πολύ καίριο ζήτημα που έκανε μεν αίσθηση αλλά ουδείς σήκωσε το ...γάντι. Είπε ότι η απλή αναλογική λύνει την δύσκολη όσο και φθοροποιό εξίσωση να συγκροτείς ψηφοδέλτια και να ψάχνεις να βρεις πλούσιους αρχηγούς να "τρέξουν" τον αγώνα και να γίνουν δήμαρχοι. Είπε ότι η απλή αναλογική θα βοηθήσει στην κατεύθυνση να βρεθούν ενδιαφερόμενοι να εκλεγούν είτε δήμαρχοι είτε σύμβουλοι χωρίς να υπάρχει η αναγκαιότητα να είναι πλούσιοι για να διαθέτουν χρήματα προς πάσα κατεύθυνση.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Κιρκιλιανίδη και νομίζω ότι θα συμφωνήστε στα περισσότερα από αυτά που είπε: 


"Καλωσορίζουμε την απλή αναλογική, δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά δεν πρέπει να συμφωνούμε με την ακυβερνησία. Γιατί όντως θεωρώ ότι δεν υπάρχει η πολιτική ωριμότητα πολλών δημοτικών συμβουλίων και το μόνο που θα συμβεί είναι συναλλαγή.
Οφείλουμε όμως να πούμε δε ότι η απλή αναλογική διασφαλίζει το εξής: Ότι δεν χρειάζονται να δημιουργούνται ψηφοδέλτια και να βρίσκεις αρχηγούς Δημάρχους με πολλά χρήματα, διότι είναι κάτι πολύ κοστοβόρο, είναι κάτι το οποίο αποτρέπει πάρα
πολλά άτομα ικανά και εδώ ήρθαμε να πούμε τα πράγματα όπως είναι. Τα αποτρέπει. Μπορεί να βοηθήσει να δημιουργούνται ψηφοδέλτια χωρίς πολλά χρήματα. Ώστε, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία να αναδειχθεί κάποιος Δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος.

Λοιπόν οι αλλαγές που θα πρέπει να φέρει ένα σχέδιο νόμου, θα πρέπει πάντα να έχουν στόχο να ενισχύουν την τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως τη λειτουργία. Και κυρίως τη διαφάνεια. Μέσα σε αυτό το σχέδιο νόμου δεν το βλέπουμε. Προανέφεραν πριν πάρα πολλά. Τον επόπτη, τον διαμεσολαβητή και συμφωνώ πολύ απόλυτα με αυτούς που το προανέφεραν. 
Μια μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδεύεται πάντα από τους αντίστοιχους πόρους και από προσωπικό. Πρέπει να συνοδεύεται πάντα από κίνητρα και επιχορηγήσεις. Κάτι στο οποίο αυτό το σχέδιο νόμου που ονομάζεται Κλεισθένης δεν αναφέρεται. Συμφωνώ όμως ότι κάποια στιγμή θα πρέπει οι επιχειρήσεις, οι Δήμοι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταθούν στα πόδια τους μέσω της ανταποδοτικότητας. Είτε μας δίνει τα χρήματα το κράτος είτε είναι μέσω της ανταποδοτικότητας των Δήμων, να μην κρυβόμαστε, τα χρήματα τα πληρώνουν οι πολίτες. Άρα τι πρέπει να ενισχύσουν; Το πρόβλημα δεν είναι η ανταποδοτικότητα. Το πρόβλημα κύριοι είναι η χρηστή διαχείριση, η διαφάνεια και ο σεβασμός των χρημάτων των πολιτών και τίποτα παραπάνω. Και τρόποι για να επιλύσουμε ζητήματα μπορούν να βρεθούν μόνοι μας. Αρκεί να ανοίξει ο διάλογος και να είναι πραγματικός, χωρίς υποκρισία. 

Διαφωνώ ότι ο Καλλικράτης απέτυχε. Απέτυχε γιατί ήρθε το μνημόνιο. Δεν απέτυχε για άλλο λόγο. Ήρθε το μνημόνιο, ήρθαν οι απαγορεύσεις ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό, βεβαίως όλοι οι Δημαρχοί τότε ήταν υπέρ του Καλλικράτη, γιατί;
Γιατί θεωρούσαν ότι θα έχουν υπηρεσίες με στελεχωμένο προσωπικό, ένα Δήμο Αλεξάνδρειας τότε με μια τεχνική υπηρεσία δυναμική, άσχετα άμα ήρθε το μνημόνιο, ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης και φύγαν άτομα. Άρα δεν φταίει ο Καλλικράτης, φταίει το μνημόνιο, στο οποίο το μνημόνιο ξέρουμε ποιοι μας το έφεραν και ποιοι όχι.

Εδώ πρέπει να ανοίξει μία κουβέντα. Ναι στην απλή αναλογική, ναι στους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ναι στα κίνητρα, ναι στις επιχορηγήσεις και κυρίως να το λάβουμε υπόψη, καμία μεταρρύθμιση δεν πετυχαίνει, μόνο αποτυγχάνει, χωρίς το προσωπικό το απαραίτητο. Τελεία και παύλα. 

Αυτό έχω να πω και τίποτα άλλο. Κι αν γυρίσουμε και κάνουμε μια ιστορική αναδρομή όλοι, πιο πολλοί είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες μας με τις κοινότητες, που τότε η αποκομιδή των σκουπιδιών γινόταν με πλατφόρμες, να το πω έτσι, μετά με τον Καποδίστρια γιατί έδωσε πραγματικό κίνητρο και χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και το προσωπικό και με κανένα άλλο. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο τους λιγους που γνωριζουνε και ειναι απολυτα ειλικρινης.

Ανώνυμος είπε...

Aπο την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα είναι η τοποθέτηση του κυρίου Κυρκιλίδη.
και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ ειναι ο σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ που σιγοντάρει τον ακροδεξιό δήμαρχο.
τώρα γιατί απολαμβάνει τόση διαφήμιση απο τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ,ο νοών νοήτω..........

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΙΡΚΙΛΙΑΝΙΔΗΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΔ.ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.ΜΙΛΗΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.ΡΩΤΑΩ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΙΠΕ?ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.ΠΡΩΤΑ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ.ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο κιρκιλιανιδης ειναι ο αποτελεσματικος στον δημο.Το γνωριζουνε ολοι τους.Επισης ειναι δημοκρατης.Δεν του αρεσει η αδικια και να απειλουνε εργαζομενους.Η απλη αναλογικη ειναι οτι πιο δικαιο για ολους.