Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

MΑΘΗΜΑ… ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ-ΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΛΥΓΕΡΟ


Ένα διαφορετικό μάθημα είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν οι μαθητές… αλλά και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Λυκείου  Πλατέος,  την Παρασκευή 25 Οκτώβρη 2013. 

Συγκεκριμένα  στην  κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του   Πλατέος  ο καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός μίλησε, με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, για τη  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ…
και όχι μόνο…

Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το 1968 στον Βόλο, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γαλλία. Είναι ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο και μολονότι διαθέτει ένα ‘βαρύ’ βιογραφικό, παλεύει καθημερινά με σεμνότητα και αλτρουισμό για το μοναδικό του ενδιαφέρον, όπως ο ίδιος ομολογεί, τον άνθρωπο. 

Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα. Ως καθηγητής μαθηματικών, πληροφορικής, κυβερνητικής, επιστημολογίας, γλωσσολογίας, βιοηθικής διδάσκει στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας και της Θράκης και στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. 

Έχει ιδρύσει την οργάνωση «ThePiSociety», τα μέλη της οποίας έχουν δείκτη IQ από 176 βαθμούς και πάνω, που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Διακεκριμένος για την επικοινωνία του με τα παιδιά, ειδικευμένος στην καθοδήγηση, στη συμβουλευτική αγωγή και στον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών και γονιών, έχει συνεργαστεί με πολλά σχολεία στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, ζωγράφος.

Ο κ. Λυγερός κυριολεκτικά «μάγεψε» το κοινό του, μιλώντας χωρίς μικρόφωνο για την ομορφιά και την αναγκαιότητα της διαφορετικότητας. Υποστήριξε πως «είμαστε διαφορετικές ψηφίδες που συνθέτουμε ένα μοναδικό, πολύχρωμο ψηφιδωτό», επίσης «δεν υπάρχει συμφωνική ορχήστρα μόνο με βιολιά αλλά χρειάζονται όλα τα μουσικά όργανα». Από την πρώτη στιγμή κέρδισε το επικοινωνιακό παιχνίδι με τους μαθητές, καθώς τους προσέγγισε με χιούμορ και ευρηματικότητα. Με ερωτήσεις και διάφορα  «επικοινωνιακά τρικ» έβαλε το κοινό στο «παιχνίδι», κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την προσήλωσή του…

Σε μια κοινωνία σαν τη δική μας που, παρά τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, ταλανίζεται από ρατσιστικά και ξενοφοβικά φαινόμενα, τέτοιες προσεγγίσεις αποτελούν «βάλσαμο» για μικρούς και μεγάλους και προετοιμάζουν το έδαφος για ειρηνική και ισότιμη συμβίωση ανθρώπων και λαών... Ιδίως η επαρχία «διψά» για τέτοιες  εκδηλώσεις , όπως έδειξε η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός  των μαθητών αλλά και των καθηγητών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι σχολικοί σύμβουλοι κ. Συργιάννη Μ. και Πούλος Γ., η υπεύθυνη προγραμμάτων και σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ημαθίας κ. Σκεντερίδου Π., ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Πλατέος κ. Κιοσέογλου Ι., εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων καθώς και αρκετοί γονείς. Έκπληξη η παρουσία των διεθνώς καταξιωμένων μουσικών - ποντίων και όχι μόνο - αδελφών Ματθαίου και Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη που ήρθαν για να ακούσουν το «δάσκαλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: