Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή του Εκπαιδευτικού Όμιλου Ημαθίας για την επέτειο του “ΟΧΙ”

Συμπληρώνονται  73 χρόνια  από την ημέρα της 28 ης Οκτωβρίου 1940 , ημέρα κατά την οποία ο λαός μας είπε το μεγάλο "ΟΧΙ" ενάντια στις σιδερόφρακτες στρατιές του φασισμού της Ιταλίας.

73 χρόνια από τη μεγάλη ιστορική περίοδο που άνοιξε η επίθεση των φασιστών του Μουσολίνι,το αίμα και τους αγώνες του λαού μας , την ηρωική του αντίσταση στους Ιταλούς αρχικά , στους Γερμανούς έπειτα , τόσο στα πολεμικά μέτωπα όσο πολύ περισσότερο ύστερα,την περίοδο της κατοχής ενάντια στη ναζιστική-φασιστική θηριωδία.

Μπορεί σήμερα να είναι εν πολλοίς άγνωστο, όμως η...
πρώτη επέτειος του "ΟΧΙ" το 1941,πρώτη χρονιά  της πιο μαύρης κατοχής ,  απλοί άνθρωποι ,εργάτες,υπάλληλοι,άνδρες,γυναίκες και παιδιά, ξεχύθηκαν κατά χιλιάδες με κίνδυνο της ζωής τους στους δρόμους της κατακτημένης πρωτεύουσας για να τιμήσουν μ'αυτόν τον ηρωικό τρόπο την ιστορία τους,τη δική τους και δική μας .Δείχνουν και σήμερα πως πρέπει να αντικρίζουμε την ιστορία,πως πρέπει και οφείλουμε να την αντιλαμβανόμαστε πάντοτε.

Πολλά θ'ακούσουμε κι από πολλά χείλη τις μέρες αυτές.Πολλά που κύριο στόχο και σκοπό θα'χουν να "απονευρώσουν" κι αυτή την επέτειο από κάθε ζωντάνια και ζωντανό νόημα,να συσκοτίσουν και να αποκρύψουν σε τελευταία ανάλυση κάθε πραγματικό νόημα και αλήθεια.Άλλωστε το πράττουν διαρκώς και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ποιους ανήκει η ιστορία του "ΟΧΙ";Ποιος στ'αλήθεια το είπε και ποιος έδωσε τους αγώνες της περιόδου;
Η ιστορία του "ΟΧΙ"  ανήκει στους απλούς ανθρώπους,τον εργαζόμενο λαό.Το λαό που παράγει τα αγαθά της κοινωνίας με τα χέρια και το μυαλό ενώ, την ίδια στιγμή γεύεται τα αποφάγια,την πείνα,την εξαθλίωση,την ανασφάλεια σε κάθε επίπεδο.
Κάποιοι , σαν αυτούς που αγωνίζονται σήμερα για την ίδια τους την επιβίωση, κρατούν στα χέρια τους,τους "τίτλους ιδιοκτησίας και τιμής" της ιστορίας αυτής,που άλλοι επιδιώκουν να δρέψουν τους καρπούς της.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι αυτοί που τόλμησαν,73 χρόνια πριν, να πουν ΟΧΙ στη σκλαβιά,άνθρωποι φτωχοί , μεροκαματιάρηδες , άνεργοι , βάναυσα εκμεταλλευόμενοι από την κυρίαρχη τάξη της πατρίδας μας την εποχή εκείνη , που στο σύνολό της -αυτή και τα κόμματά της,τα κόμματα των πλουσίων,οι πολιτικοί πρόγονοι και ομοϊδεάτες αυτών που σήμερα ασκούν τη βάναυση και υποτελή πολιτική που φορτώνει δεινά στις πλάτες του λαού,αυτών που και σήμερα κλίνουν σε κάθε πτώση τις λέξεις ανεξαρτησία και δημοκρατία- ή λιποτακτούσε στο εξωτερικό κλέβοντας  τον πλούτο του λαού σε σεντούκια ή συνεργαζόταν με τον κατακτητή στα μαύρα χρόνια του '41-'44,θησαυρίζοντας με το αίμα του λαού.

Βαρύ πέφτει το καθήκον σε καθέναν που θέλει να λογίζεται δάσκαλος. Δύσκολη η υποχρέωση να τινάξει από το σώμα της ιστορίας μας τους τόνους τα ψέματα και τη σκουριά  που φόρτωσαν πάνω του.

Για χρόνια πολλά φόρτωσαν την ιστορία του τόπου,του λαού μας με τόνους ψέματα.Προσπάθησαν με κάθε δυνατό τρόπο,χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να τη συσκοτίσουν,να την αλλοιώσουν,να την κάνουν να φαίνεται στα μάτια της νεολαίας και του λαού μας τέτοια που τους είναι απαραίτητη και χρήσιμη.

Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας τονίζουμε πως οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι οι πρώτοι-όχι οι μοναδικοί- στην προσπάθεια να αποτινάξουμε την αρχαία σκουριά.

Τούτες τις μέρες οι δάσκαλοι των παιδιών του λαού μας,οφείλουν να κοιτάξουν κατάματα το τέρας. Να αφήσουν στην άκρη τα χαλκευμένα παραμύθια, να δώσουν την ιστορία  για την επέτειο και την ένδοξη περίοδο των αγώνων του λαού που άνοιξε η μέρα αυτή , χωρίς μάσκες,φτιασίδια,ψέματα.

Οφείλουν να πουν τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, με το πραγματικό τους όνομα, Δάσκαλος λογίζεται εκείνος που σέβεται την ιστορία,το αίμα του λαού του,  που δε δειλιάζει ούτε στιγμή να αποκαταστήσει την αλήθεια , δείχνει τον πραγματικό υπεύθυνο,τις αιτίες.

Αυτός που ζωντανεύει την ιστορία μας, μετατρέποντάς την από νεκρό γράμμα-όπως την επιθυμούν- σε φωτεινό σημάδι,καθοδηγητή και φάρο της νεολαίας και του λαού μας για τους αγώνες του σήμερα.

Αυτός που λέει όλη την αλήθεια για το φασισμό-ναζισμό,τη σχέση αίματος που έχει αυτός με τον ιμπεριαλισμό-καπιταλισμό,σχέση πατέρα και παιδιού.Ιμπεριαλισμός-καπιταλισμός και φασισμός που ματοκύλισαν την ανθρωπότητα για να μοιραστεί εκ νέου ο κόσμος, βορά στις ορέξεις τους,για να χτυπηθούν και να σταματήσουν οι εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις για ένα καλύτερο αύριο.
Αυτός που δεν κρύβει το ζωοδότη και κύριο αιμοδότη του τιμημένου αγώνα του λαού μας στη διάρκεια της κατοχής,του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της θρυλικής νεολαίας μας ΕΠΟΝ.

Αυτός που ξέρει καλά τον πραγματικό ρόλο και την απουσία από τα βάσανα και τους αγώνες του κατακτημένου μας λαού του αστικού πολιτικού κόσμου της εποχής.Ρόλος απόντα ή συνεργάτη Κουίσλινγκ και δωσίλογου.

Βαριά τα καθήκοντα μιας πραγματικής τιμής της επετείου του μεγάλου "ΟΧΙ" του λαού μας.
Δύσκολα μα και καταξιωτικά για το σημερινό δάσκαλο.

Ας αντεπεξέλθουμε στο καθήκον αυτό

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: