Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Οι ανεπαρκείς διοικήσεις του Δήμου Αλεξάνδρειας μετέτρεψαν την Γιορτή σε πανηγυράκι

Η χτεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αλεξάνδρεια κατά κοινή ομολογία συγκέντρωσε πολύ κόσμο. Ήταν η αφορμή να βγει ο κόσμος της περιοχής έξω, να διασκεδάσει, να φάει (όσοι πρόλαβαν και ήταν ελάχιστοι), να κινηθούν τα μαγαζιά (καφέ) της περιοχής στο Πνευματικό Κέντρο, να βγάλει λόγο ξανά ο δήμαρχος για...

να δείξει ότι υπάρχει, να κάνουν εμφάνιση και ορισμένοι εκ των συμβούλων της παράταξης, να χορέψουν για να δείξουν ότι κατέχουν και τους δημοτικούς χορούς, να βγουν φωτογραφίες, να γίνουν και συνοδοί των δυο κυβερνητικών βουλευτών που έδωσαν το “παρών” στην εκδήλωση.

Όλα τα παραπάνω έγιναν και είναι αναμφισβήτητα. Οι της διοίκησης του δήμου υποστηρίζουν ότι η εκδήλωση σημείωσε απόλυτη επιτυχία και κρίνουν με βάση την προσέλευση του κόσμου αλλά και τις χειραψίες που έδωσαν. Ο στόχος τους επετεύχθη.

Όμως, η εκδήλωση καθεαυτή ήταν πετυχημένη; Άραγε γνωρίζουν οι αρμόδιοι του δήμου την φιλοσοφία αυτής της γιορτής αλλά και το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει; Η γιορτή αυτή έφερε καμιά “προστιθέμενη αξία” στον τόπο εκτός των καφέδων στα καφέ της περιοχής; Η απάντηση είναι προφανής: ΟΧΙ.

Οι ιθύνοντες στον δήμο Αλεξάνδρειας, οι τωρινοί αλλά και οι προηγούμενοι, ουδόλως ασχολήθηκαν επισταμένως με την Γιορτή της Πίτας είτε γιατί είναι ανεπαρκείς είτε γιατί βολεύτηκαν από το πανηγυράκι που στήνεται.

Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται στον κόσμο όλο και έχουν ως στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστριμαργίας. Παρασκευάζονται φαγητά, εν προκειμένω οι πίτες, από γυναίκες της περιοχής που χρησιμοποιούν κατά βάση υλικά της περιοχής και χρησιμοποιούν τη συνταγή που κληρονόμησαν από τις γιαγιάδες τους και τις μανάδες τους.

Στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας όμως ενώ εξ αρχής ο κόσμος ανταποκρίθηκε και συμμετείχε κατά δεκάδες κανείς δεν σκέφτηκε να αναδείξει την εκδήλωση τόσο επικοινωνιακά όσο και επί της ουσίας και να την εμπλουτίσει ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης ενός τουρισμού εξιδεικευμένου είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Όπως είναι γνωστό υπάρχουν στη χώρα μας πολλές εκπομπές που ασχολούνται με την μαγειρική, πανεπιστήμια που διδάσκουν την τέχνη, ξενοδοχεία και ξενώνες που θέλουν να πρωτοτυπήσουν βάζοντας στο μενού τους παραδοσιακές γεύσεις που όμως είναι γνωστές και βέβαια πιστοποιημένες.

Για να συμβεί όμως αυτό και να αρχίσει να “τσουλάει” η υπόθεση θα έπρεπε να γίνουν συντονισμένα βήματα. Αν είχαν οι διοικούντες ασχοληθεί στα σοβαρά και όχι με ερασιτεχνικό τρόπο με την υπόθεση αυτή τότε ίσως σήμερα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαν στηθεί ορισμένα εργαστήρια παραγωγής παραδοσικής πίτας και να είχε τονωθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.

Τόσο η προηγούμενη διοίκηση Γκιόνογλου που ήταν αυτή που εγκαινίασε την εν λόγω γιορτή όσο και η νυν διοίκηση Δημητριάδη στερούνται οράματος και ανοιχτού μυαλού που θα τις επέτρεπαν να κάνουν κινήσεις ώστε να βοηθήσουν τον τόπο. Ο πρώην δήμαρχος έχοντας τη λογική του εργολάβου είχε εστιάσει σε έργα και τσιμένα και ο νυν δήμαρχος έχοντας τη λογική του δημοσίου υπαλλήλου περιορίζεται σε μια διαχείριση της κατάστασης που κι αυτή σε πολλές των περιπτώσεων πάσχει.

Συνεπώς, απατείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μια πολιτική που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει η νυν διοίκηση Δημητριάδη γιατί πολύ απλά δεν το κατέχει το αντικείμενο. Απατείται να αναλάβει τις τύχες του δήμου Αλεξάνδρειας μια νέα ομάδα με αποδεδειγμένες τις ικανότητές της τόσο στον τομέα της λήψης πρωτοβουλιών όσο και στην υλοποίησή τους. Αυτή η ομάδα είναι αναποφεύκτο ότι θα εμφανιστεί γιατί το επιβάλλουν οι συγκυρίες.

- Όμως, για το θέμα αυτό της αλλαγής της πολιτικής και ποιοι είναι αυτοί που δυνητικά θα μπορούσαν να τη υλοποιήσουν θα ασχοληθούμε σε επόμενο δημοσίευμα

10 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συμφωνουμε πολλοι με το κομματι της αρθρογραφιας σου που αφορα τις διαπιστωσεις. Αυτο ομως ειναι το ευκολο. Το δυσκολο ειναι οι προτασεις. θα περιμενουμε, μιας και δεν εχουμε ακουσει καμια τελευταια..

Xronika είπε...

Νίκο Λιολιοπουλε, η απάντηση είναι εύκολη. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να εντοπίζει το θέμα, να το αναδεικνύει και να το δημοσιεύει με την απαραίτητη επιχειρηματολογία.
Η δουλειά των πολιτικών είναι να βρίσκουν λύσεις, να τις προτείνουν στο λαό και με την έγκριση του να τις υλοποιούν.
Προσωπικά παραμένω στην πρώτη κατηγορία. Εσύ που είσαι υψηλόβαθμο στέλεχος πολιτικού κόμματος είσαι «υποχρεωμένος» να πεις τις προτάσεις του κόμματος οι οποίες θα μπουν στην βάσανο της δημόσιας κριτικής.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Το κομμα μου ειναι μαλλον μικρο για να εχει προταση για την Αλεξανδρεια. Περιμενω να δω αν θα υπαρξει καποια πολιτικη κινηση αλλαγης, αλλιως θα μεινουμε για αλλη μια φορα στις διαπιστωσεις..

Ανώνυμος είπε...

re liolio gia na emfanistei politiki kinhsh tha prepei na exoyn kati na poyn
O dikos sou o giatros ti exei na mas pei?
Poly kala ta leei o moxlas

Nikos Lioliopoulos είπε...

Δεν εχω κανεναν δικο μου. Οι οποιες φιλιες πρεπει να μενουν στην ακρη. Περιμενω καποια κπολιτικη κινηση ανατροπης με αξιωσεις για να μπω.

Ανώνυμος είπε...

Μόχλα σου βγάζω άριστα στο άρθρο σου.
Απλά η γιορτή πίτας έχει γίνει ενα πανηγυράκι για κυρίες με τακούνια 12 πόντων που αποζητάνε το κομμάτι της πίτας.
Με λίγο διάθεση και δουλειά μπορούσαν να έρθουν και δημότες άλλης περιφέρειας και να δουν την Αλεξάνδρεια, όπως και εαν είναι.
Να αφήσουν κανά φράγκο και άλλοι νομοί στην Αλεξάνδρεια.
Αλλα το δημοτικό συμβούλιο - Δήμος πετάν χαρταετό λές και είναι καθαρά δευτέρα.
Και δυστυχώς εαν κατεβεί ο δημητριάδης σε εκλογές θα έχει χειρότερο ποσοστό και απο το Θασοκ! Τόσο ξεφτύλα λεμε.
Οσο για κάποιον λιολιοπουλο που ξαναμίλησε 1 εχω να πω.
Μήπως μπέρδεψες την βούρτσα?
Κοινός ψάχνεις δημοσιότητα απο το πουθενά.
Αντε άσε μας ήσυχους ρε συ.
Δεν ξαναματάδα στέλεχος του Θασόκ να πηγαίνει στην κόρη του... Πιου? Του δράκουλα λέμε ....

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι σας ενοχλούν οι κυρίες με τα τακουνιά ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΦΟΡΑΝΕ μερικές κυρίες φορανε κάτι αλλά και πάνε στις πορείες ας μην γινόμαστε ρατσιστές με τις ενδυμασίες ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Τωρα όσο αφορά για τον Γιατρό ας Βγει λοιπόν κάποιος από τους υποψηφίους και ας πει δημόσια ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ θα τον υποστηρίξω ΕΝΑΣ ΝΑ ΒΓΕΙ
Αλλά δυστυχώς κανείς Μόνο ένας είχε το θάρρος την δύναμη και το σθένος να το κάνει σαν δήμαρχος ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΧΑΡΗ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ λες μόνο τα άσχημα

Ανώνυμος είπε...

16 Οκτωβρίου 2013 - 9:01 μ.μ.

φίλε τι πίνεις και δεν μας δίνεις?

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΟΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΛΗΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ?ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ? ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΠΕΡΔΕΒΟΝΤΑΝ? ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΗ ΚΑΦΕΔΕΣ ΜΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ. ΑΙΝΤΕ ΡΕ ΤΩΡΑ Ο ΚΑΘΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΟΣΕΙ ΚΛΗΜΑ...ΠΟΙΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΣΟΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗ...Η ΙΔΙΑ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ.ΤΑΧΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΞΥΠΝΑ ΓΙΑΤΡΕ ΓΙΑΤΙ Μ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΗΠΛΑ ΣΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟ 5% ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΓΕΙΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΤΡΙΑΔΗ.ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 5 ΨΗΦΟΙ ΣΥΝΟΛΟ...ΑΙΝΤΕ ΡΕ ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΙ ΑΦΙΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΛΙΚΙΑ....

Ανώνυμος είπε...

Λιολιοπουλε ποιο ειναι το κόμμα σου? για πεσ και σε μας να ξερουμε?