Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Aπάντηση της ΕΛΜΕ Ημαθίας στους αντιδημάρχους Βέροιας για σχόλιά τους για την κατάληψη στο ΕΠΑΛ

Αντιδήμαρχοι: Μην κατηγορείτε τους μαθητές και καθηγητές των ΕΠΑΛ για τις δικές σας αρνήσεις να λύσετε χρόνια προβλήματα!

Τις προηγούμενες ημέρες αναρτήθηκαν σε ηλεκτρονικά ιστολόγια και εφημερίδες της πόλης μας, στιγμές από το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων προβάλλεται η οργισμένη τοποθέτηση των αντιδημάρχων κ.κ. Λαζαρίδη και Μαυροκεφαλίδη, σχετικά με...
τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι μαθητές του υπό κατάληψη ΕΠΑΛ Βέροιας.

Με θλίψη και οργή εκλαμβάνουμε τις απαντήσεις τους.
Ο κ. Λαζαρίδης ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε, «ότι έχουν γίνει τόσες παρεμβάσεις στο ΕΠΑΛ όσες δεν έχουν γίνει όλα τα υπόλοιπα χρόνια», επισημαίνοντας  «πως το μικρό κομμάτι που έμεινε χωρίς άσφαλτο δεν επηρεάζει το σχολείο, αλλά απλά χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για κατάληψη» (inveria.gr).

Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα υποδομής στο ΕΠΑΛ είναι πολλά και σωρευτικά. Η όποια επίλυση τους, γίνεται κατόπιν πολλών προσπαθειών και πιέσεων που ασκούνται από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη, οι διοικούντες  αντιδήμαρχοι του Δήμου, τις μεγαλοστομίες και εξάψεις. Οι ειρωνείες απέναντι σε μορφές αγώνα που επέλεξαν οι μαθητές, τους επιστρέφονται ως άνευ αξίας σχολιασμού. Τώρα, όσον αφορά την ασφαλτόστρωση του δρόμου, οι υποσχέσεις για πραγματοποίηση του, δόθηκαν πέρσι και πρόπερσι και……. Έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις και αναβολές. Επομένως και Εσείς Κύριοι με την τακτική σας, καθορίζετε τις όποιες μορφές κινητοποιήσεων γίνονται από τους μαθητές μας.

Για δε  τον  Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μαυροκεφαλίδη διαβάζουμε: «Θυμό και οργή εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαυροκεφαλίδης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με το έντυπο που παράδωσαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ με τα αιτήματα της κατάληψης του σχολείου τους, που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης. Ο κ. Μαυροκεφαλίδης μίλησε για άκριτη υποστήριξη εκπαιδευτικών στα αιτήματα των μαθητών, σε ένα ανορθόγραφο και πρόχειρο κείμενο» (laos.gr)

«Ευθύνες απέδωσε στους ανορθόγραφους κομιστές  του εγγράφου, μέλη του 15μελούς και κατ' επέκταση στους καθηγητές τους για την απαράδεκτη εικόνα του δεκάλογου αιτημάτων. Ένα κομμάτι ταλαιπωρμένο χαρτί, "ραβασάκι" το χαρακτήρισε, χωρίς κανένα στοιχείο προέλευσης και γεμάτο ορθογραφικά λάθη» (veriotis.gr).

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον Οκτώβριο του 2010 η Δήμαρχος Βέροιας συνοδευόμενη από τον κ. Μαυροκεφαλίδη, και φωτογράφο, πήγε στο κατειλημμένο ΕΠΑΛ Βέροιας  για να συζητήσει τα προβλήματα των μαθητών, τα οποία ήταν περίπου όμοια με αυτά που προκάλεσαν την τωρινή οργή του κ. Αντιδημάρχου.  Ήταν η ίδια η δήμαρχος που χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των μαθητών. Επίσης κάθε χρόνο, ο εκπρόσωπος του Δήμου στα  σχολικά συμβούλια δεν ισχυρίστηκε ποτέ, ότι τα αιτήματα των μαθητών δεν είναι δίκαια. Άρα τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; Η επιμονή των μαθητών και εκπαιδευτικών  στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων; Ή μήπως θα ήθελαν πολίτες, που ως «πρόβατα» θα αποδέχονταν με καρτερικότητα κάθε υπόσχεση από την μεριά των διοικούντων.
Όσον αφορά τα περί καλογραμμένου!!! «χαρτιού-ραβασάκι» με τα αιτήματα των μαθητών, ειλικρινά λυπούμαστε για το επίπεδο της αντιπαράθεσης που επέλεξε ο κ. Αντιδήμαρχος. Το προσπερνάμε και στεκόμαστε στην ουσία και στο περιεχόμενο των αιτημάτων, για τα οποία δεν υπήρξαν απαντήσεις!
                   
Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι αναφέρονται σε παιδιά. Πόσο μάλλον, αν κατέχουν και θέση ευθύνης. Πόσο μάλλον, όταν αναφέρονται σε μαθητές που το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα με τις δομές και τις λειτουργίες του, αναπαράγοντας τις κοινωνικές ανισότητες   προσπαθεί να τους αποβάλλει από την εκπαιδευτική διαδικασία. Πόσο μάλλον, όταν αναφέρονται σε σχολεία της Τεχνικής Εκπαίδευσης που τόσα χρόνια και κάτω από αντίξοες συνθήκες παρείχαν στους μαθητές αυτούς την εκπαίδευση που δικαιούνται.   
          
Τελειώνοντας, θα θυμίσουμε στον κ. Αντιδήμαρχο πως σε  πρότερες  συναντήσεις με την ΕΛΜΕ Ημαθίας αλλά και γονείς, που διεκδικούσαν την υλοποίηση δεσμεύσεων του Δήμου σχετικά με ανέγερση σχολείων, δεν εμφάνισε την ίδια οργή. Γιατί λοιπόν τώρα τέτοιο δυναμισμό(!!!) απέναντι σε μαθητές;

Ως ΕΛΜΕ απαιτούμε την άμεση επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με υλικοτεχνική υποδομή σχολείων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε αίτημα και αγώνα. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά, ότι χωρίς αγώνες θα μείνουμε μόνο με τις υποσχέσεις των Διοικούντων και ας είναι γραμμένες σε ιλουστρασιον!!! χαρτί. 

*η φωτογραφία από το inveria.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο δυναμισμός είναι επειδή τον παίρνει να το κάνει... Δε σκέφτεται όμως, οτι αύριο-μεθαύριο αυτά τα παιδιά θα παρακαλάει για ψήφους... Εύγε κύριε Αντιδήμαρχε... "Εύγε" έξω, δε χρειαζόμαστε άτομα σαν εσένα, πουτάνα τα κάνουμε και μόνοι μας αν χρειαστεί...