Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Θα έχουμε νεκρό αν δεν έρθουν γιατροι, λένε οι χειρουργοί στο Νοσοκομείο Βέροιας- Οι βουλευτές της ΝΔ τί λένε;

Η δραματική κατάσταση που επικρατει στο Νοσοκομείο Βέροιας και ειδικότερα στην χειρουργική κλινική αποτυπώνεται με παραστατικό τρόπο στην ανοιχτή επιστολή των γιατρών της που δόθηκε στην δημοσιότητα. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι από τύχη δεν υπήρξε ως τώρα νεκρός εξ αιτίας των ελλείψεων. Βέβαια, τα χάλια του Νοσοκομείου Βέροιας τα γνωρίζουν οι τρεις βουλευτές της ΝΔ της Ημαθίας αλλά κάνουν τους ανήξερους. Να γνωρίζουν όλοι τους ότι είναι οι πολιτικά υπεύθυνοι για ότι ήθελε συμβεί στο Νοσοκομείο αφού αντί να ανεβουν στα κάγκελα και να φωνάζουν μήπως και λυθεί το πρόβλημα αυτοί βγάζουν πύρινους λόγους υπέρ της Κυβέρνησης που τα έχει διαλύσει όλα.
Η επιστολή των γιατρών της Χειρουργικής Κλινικής είναι:


«Η Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Βέροιας μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2013 λειτουργούσε καθημερινά καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων του νομού Ημαθίας αλλά και γειτονικών νομών. Πρόκειται για μια κλινική με περισσότερες από 2000 εισαγωγές ετησίως, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της οποίας προσέρχονται 40-50 ασθενείς σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, πραγματοποιούνται 750-800 επεμβάσεις ετησίως οι οποίες καλύπτουν ευρύτατο φάσμα της Γενικής Χειρουργικής: επεμβάσεις ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος, ανώτερου πεπτικού, παχέος εντέρου, μαστού, ενδοκρινών αδένων, κηλών, προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής, χειρουργικής ογκολογίας, αγγειακής και μη προσπέλασης σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Μέχρι και τον Ιούνιο 2013 στην κλινική μας υπηρετούσαν 5 (πέντε) ειδικοί ιατροί –εκ των οποίων 2 επικουρικοί ιατροί- και 7 (επτά) ειδικευόμενοι γεγονός που επέτρεπε την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος και την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. Πλέον στην Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου της Βέροιας υπηρετούν 3 (τρεις) ειδικοί, καθώς αποχώρησαν οι δυο επικουρικοί λόγω λήξης των συμβάσεών τους και μόλις 3 (τρεις) ειδικευόμενοι εκ των οποίων οι 2 σε παράταση παραμονής κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή και να μείνουμε τρεις και ο….ειδικευόμενος, καθώς αποχώρησαν 4 ειδικευόμενοι για να συνεχίσουν την ειδικότητά τους σε άλλα νοσοκομεία. Οι εναπομείναντες 3 ειδικοί και 3 ειδικευόμενοι, καλούνται να καλύψουν τις ίδιες λειτουργικές ανάγκες του τμήματος, δηλαδή καθημερινή γενική εφημερία, τακτικά και επείγοντα χειρουργεία, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο.

Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω αποχωρήσεις ήταν γνωστές και για τον λόγο αυτό έγινε έγκαιρα η σχετική ενημέρωση τόσο προφορικά, όσο και εγγράφως, τόσο προς την διοίκηση του νοσοκομείου όσο και προς την 3η Υγειονομική Περιφέρεια, δεν λήφθηκε καμία πρόνοια για την αναπλήρωση των κενών. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να καταρτίσουμε πρόγραμμα εφημεριών Οκτωβρίου με πλήρη στελέχωση μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, το δε υπόλοιπο να παραμείνει κενό και με την πιθανότητα να καλυφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ή στην αντίθετη περίπτωση να «υπάρξει και η λύση της εφημεριακής κάλυψης των κενών που θα παραμείνουν από το νοσοκομείο Νάουσας» σύμφωνα με την προφορική διαβεβαίωση του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Χατζηδημητρίου.

Επιδεικνύοντας καλή διάθεση και φιλότιμο, τον μήνα Οκτώβριο εξαντλήσαμε κάθε ανθρώπινο περιθώριο πραγματοποιώντας τον μέγιστο δυνατό αριθμό εφημεριών, υπερβαίνοντας κάθε διάταξη προστασίας των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και εις βάρος της ψυχικής και σωματικής μας υγείας για το καλό των ασθενών του νομού. Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι ένα μέρος της αποζημίωσης των εφημεριών αυτών θα πραγματοποιηθεί μετά από αρκετούς μήνες και με τον κίνδυνο περικοπών. Αγνοήσαμε και την οικονομική «απώλεια» για το καλό των συμπολιτών μας. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε τους εαυτούς μας και να πολλαπλασιάσουμε τα χέρια μας. Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί η τελευταία εφημερία της Χειρουργικής Κλινικής καθώς εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο εφημέρευσης. Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργικοί ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε όμορα νοσοκομεία. Η έλλειψη εφημερίας σε ειδικότητα αιχμής όπως είναι η Χειρουργική, έχει αλυσιδωτές συνέπειες καθώς δεν θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου μας ασθενείς, που τυχόν θα εμφανίσουν χειρουργική επιπλοκή θα πρέπει να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία με εφημερεύον χειρουργικό τμήμα.

Εντελώς πληροφοριακά για τον μήνα Οκτώβριο αναφέρουμε ότι η Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου της Βέροιας, λόγω της αποψίλωσης του προσωπικού έχει μείνει με δυο γυναικολόγους καλύπτοντας μέχρι 15 εφημερίες, ενώ το μήνα Νοέμβρη, λόγω και της αποχώρησης του επικουρικού γυναικολόγου θα καλύψει με εφημερία μόλις 7 ημέρες! Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Ορθοπαιδική κλινική που καλύπτει το νοσοκομείο μας με εξωτερική εφημερία μέχρι τις 21 Οκτωβρίου και στην Ουρολογική κλινική που καλύπτει το νοσοκομείο μας με εξωτερική εφημερία μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Σημειωτέο ότι σε καθένα από τα εν λόγω τμήματα υπηρετούν 3 ειδικοί ιατροί. Τέλος, το Αναισθησιολογικό τμήμα παραμένει πρακτικά μόλις με 2 (δυο) αναισθησιολόγους καθώς τον ερχόμενο μήνα αποχωρεί η επικουρική ιατρός που υπηρετεί στο τμήμα αυτό, με δυνατότητα εφημέρευσης μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Τους τελευταίους μήνες μάταια προσπαθήσαμε με κάθε μέσο να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς για την έγκαιρη στελέχωση του χειρουργικού τομέα και ιδιαίτερα του Αναισθησιολογικού και Χειρουργικού τμήματος. Ζητήσαμε την άμεση πρόσληψη επικουρικών ιατρών κατ’ επανάληψη και την απεμπλοκή της διαδικασίας τοποθέτησης ειδικευομένων ιατρών. Προτείναμε την απόσπαση ειδικών χειρουργών από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, την δημιουργία κέντρου εφημερίας στη Βέροια ή την εναλασσόμενη εφημερία με το νοσοκομείο της Νάουσας. Καμία από τις προτάσεις μας δεν τελεσφόρησε. Έτσι, φτάσαμε σήμερα να αναζητεί η Διοίκηση του νοσοκομείου ιατρούς που θα καλύψουν τα κενά της εφημερίας με ημίμετρα και άκρως επικίνδυνες λύσεις

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η κατάσταση καθώς δεν διαφαίνεται άμεση λύση στον ορίζοντα, καθώς και για την συντελούμενη υποβάθμιση της λειτουργίας του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου της Βέροιας. Ασθενείς και οι οικογένειές τους ταλαιπωρούνται και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται. Δυστυχώς, η απώλεια ανθρώπινων ζωών, μόνο από θαύμα θα αποφευχθεί. Οι αποσπάσεις για 2 ή 3 ημέρες επικουρικών χειρουργών από άλλα νοσοκομεία και ειδικευομένων εκτός χειρουργικής για να καλύψουν τα κενά, ούτε ρεαλιστική αλλά ούτε και ασφαλής λύση είναι. Η αποδυνάμωση και η επερχόμενη πλήρης διάλυση του αναισθησιολογικού τμήματος θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» της υποβάθμισης του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου μας.

Καθώς η πρόσληψη επικουρικών ιατρών αποτελεί πλέον «όνειρο θερινής νυκτός», είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ δημιουργία κέντρου εφημερίας στο νοσοκομείο της

Βέροιας που θα καλύπτει ολόκληρο το νομό, φυσικά με την συνδρομή του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου της Νάουσας, ή η εναλλασσόμενη εφημερία συνολικά των δυο νοσοκομείων.

Οι ψευδεπίγραφοι στημένοι λεονταρισμοί των αρμοδίων, που εξυπηρετούν αποκλειστικά πολιτικές σκοπιμότητες δεν έχουν θέση όταν διακυβεύεται η υγεία των πολιτών. Η ώρα που θα πρέπει όλοι, και ιδιαίτεροι οι αρμόδιοι - πολιτικοί και μη – φορείς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έφτασε. Περιμένουμε όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, σεβόμενοι τους πολίτες και τους εαυτούς μας, αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος του νοσοκομείου μας και επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, της επιστημονικής μας ακεραιότητας και της εργασιακής μας ασφάλειας. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και προσβλέπουμε στη στήριξη και συμπαράστασή σας.

Με τιμή,
Δεμερτζίδης Χαράλαμπος, Συντονιστής Διευθυντής
Παπαδόπουλος Βασίλειος, Διευθυντής
Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Επιμελητής Β’
Δημητριάδου Μαρία, Ειδικευόμενη
Μπράτκου Αικατερίνη, Ειδιεκευόμενη
Κατσουγιαννόπουλος Γεώργιος, Ειδικευόμενος»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι βΟλευτές του νομού μας (όπως και οι άλλοι) έχουν βολεμένο τον @ώλο τους σε ιδιωτικές κλινικές. Ποιός @αμάει άμα πεθάνει κανείς κακόμοιρος τώρα ρε Μόχλα?
Οι βΟλευτές του νομού μας ανέκαθεν ήταν ανίκανοι. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα. Το μόνο που μπορούν είναι να πάρουν την παχουλή σύνταξη τους.
Αλλά καλά να πάθουμε αφού σαν νομός τους ψηφίζουμε και βγαίνουν κόμματα του μνημονίου.
Εαν δεν πάθουμε δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Ανώνυμος είπε...

Χάρη, οι βολευτές μας, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, θυμόνται τους παλαιούς καλούς καιρούς τότε τα χρόνια τα αλλάνικα που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα!! Αυτοί αν αρρωστήσουν θα πάνε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, για τον απλό κόσμο ούτε που τους νοιάζει!! Αυτούς του νοιάζει ο μισθός τους, τα προνόμια τους, να βρίσκονται σε γιορτές πίτας , γκάιντας, και σε κάθε εκδήλωση πού νομίζουν ότι έχει κόσμο για να κάνουν κονσομασιόν!!! Αλλά θα πάρουν απάντηση όταν γίνουν εκλογές, τότε και οι τρείς θα είναι ΠΡΩΗΝ όπως και ο Σαμαράς, η κομανέτσκι.