Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Θέλουν να του δώσουν πλακέτα- Γιατί; / Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του δήμου να βραβεύσει τον Δ. Ιτούδη

Δημ. Ιτούδης
Η πρόταση πήγε στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας από την Τοπική Κοινότητα Τρικάλων και αφορούσε στην βράβευση, την τιμητική βράβευση του καταγόμενου από το χωριό προπονητή μπάσκετ Δημήτρη Ιτούδη που χρίστηκε φέτος πρωταθλητής Ευρώπης με την ομάδα του, την CSKA Moscow. Η διοίκηση του δήμου την αποδέχτηκε και σε κάποια μελλοντική στιγμή θα γίνει η εκδήλωση για να τιμηθεί ο προπονητής.

Η πρόταση λοιπόν της διοίκησης του χωριού ήταν.....
συγκεκριμένη και φαντάζομαι ότι θέλουν να τιμήσουν έναν Τρικαλινό που διαπρέπει. Ωστόσο, θα ρωτήσω εγώ ο κακεντρεχής, είναι ο μόνος Τρικαλινός που διαπρέπει; Φαντάζομαι πως όχι. Είναι ο μόνος Τρικαλινός που διαπρέπει στον αθλητισμό; Φαντάζομαι πως όχι. Πιστεύω ότι τα Τρίκαλα έχουν αρκετούς αξιόλογους ανθρώπους είτε μονίμους κατοίκους είτε ξενιτεμένους που διαπρέπουν στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιχειρήσεις, στον αθλητισμό.

Εκτιμώ ότι η επιλογή του Ιτούδη έγινε διότι ως συγχωριανός αν και φευγάτος από το χωριό εδώ και χρόνια και αν και έχοντας τέτοια σπουδαία καριέρα και πολλά λεφτά βεβαίως δεν ξέχασε τις ρίζες του. Δεν έκοψε τις γέφυρες με το χωριό και τους παλιούς του φίλους, τους συγγενείς του και στις δύσκολες στιγμές τους βοηθάει όπως και με όποιον τρόπο μπορεί.

Δεν ξέρω ούτε είμαι σε θέση να γνωρίζω αν του ζητήθηκε και από ποιους βοήθεια σε προσωπικό επίπεδο και αν αυτός ανταποκρίθηκε. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι αν ο Ιτούδης όλα αυτά τα χρόνια που είναι διάσημος και πλούσιος βοήθησε τους συλλόγους του χωριού του με ένα πλήρες σετ στολής για παράδειγμα. Και όταν λέμε σετ εννοούμε πλήρες πλήρες. Αν έστειλε κάποια επιταγή με οικονομική ενίσχυση για παράδειγμα σε κάποιον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού του. Δεν το γνωρίζω και θα παρακαλούσα να το γνωστοποιήσουν οι άνθρωποι της διοίκησης του δήμου Αλεξάνδρειας στην ομιλία που θα κάνουν κατά την τιμητική εκδήλωση που αποφάσισαν υπέρ του Ιτούδη.

Γιατί αγαπητοί μου όταν αποφασίζουμε να τιμήσουμε έναν άνθρωπο το κάνουμε όχι γιατί θέλουμε να τον συγχαρούμε για την επιτυχία του αλλά γιατί θέλουμε να δώσουμε παράδειγμα, θέλουμε να στείλουμε δημιουργικό μήνυμα στους νέους και τις νέες. Τα συγχαρητήρια θα μπορούσαν να σταλούν με ..τηλεγράφημα. Η τιμητική εκδήλωση από τον δήμο στέλνει όμως μήνυμα προς τους νέους και τις νέες του δήμου που λέει επί λέξει: για να σας τιμήσει ο δήμος πρέπει να ακολουθήστε το δρόμο του Ιτούδη.
Ή μήπως κάνω λάθος;
Πριν από χρόνια, αρκετά χρόνια, ο δήμος με δήμαρχο τον Πουρλιοτόπουλο έδωσε μια τιμητική πλακέτα στον διάσημο και καταξιωμένο συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο. Έναν άνθρωπο που επί δεκαετίες διακονεί την τέχνη και και με τον τρόπο του είχε βοηθήσει την τότε διοίκηση του δήμου. Ο δήμος Βέροιας έδωσε πριν από λίγα χρόνια το χρυσό κλειδί της πόλης στον Γιώργο Παπαστάμκο που τότε ήταν αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, καθηγητής και πρύτανης στο οικονομικό πανεπιστήμιο Πειραιώς κλπ. Με την δράση του ο Παπαστάμκος βοήθησε τον τόπο του, την πόλη του.
Ο Ιτούδης;

Αν λοιπόν η διοίκηση του δήμου ενστερνίζεται τον δρόμο αυτόν ως τον ιδανικό και δρόμο καταξίωσης για τους νέους και τις νέες του δήμου τότε καλώς πράττει. Προσωπικά είμαι αντίθετος με τέτοιες πρακτικές αφού αυτοί οι …δρόμοι είναι κατά την άποψή μου παράδειγμα προς αποφυγή. Και όποιος θέλει περισσότερη ανάλυση να μου στείλει τα ερωτήματα που έχει για να τον απαντήσω εγώ άμα μπορώ και με βιβλιογραφία για τεκμηρίωση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θέλουν να του δώσουν πλακέτα- Γιατί;

Γιατί είμαστε μόνο για χορούς και πανηγύρια. Οταν στην Γαλλια όλος ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, εδώ το εργόχειρό πάει σύννεφο. Δεν κοιτάμε που σε λίγο δεν θα έχουμε να φάνε!
Αλλά δυστυχώς αυτοί είμαστε και καλά να πάθουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ