Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Καρασαρλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) καλεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να χτυπήσει την παρανομία στο παρεμπόριο που γίνεται στα ροδάκινα

Μια διαχρονική παθογένεια φέρνει στο προσκήνιο η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου η οποία με ανακοίνωσή της επισημαίνει το θέμα και ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να λυθεί. Θα πείτε ότι είναι οξύμωρο αλλά αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει ένα άνομο καθεστώς ετών, πολλών ετών και έρχεται μια κυβέρνηση που ενώ γνωρίζει χωλαίνει, αδυνατεί να πάρει μέτρα ώστε να εξαλείψει τέτοιου είδους παραβατικά φαινόμενα.

Η βουλευτίνα λέει στην ανακοίνωσή της τα εξής:

Με την έναρξη διακίνησης των ροδάκινων, παρατηρείται και πάλι το .....
φαινόμενο της παράνομης διακίνησης φρούτων – ροδάκινων στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας μέσω κυρίως Βούλγαρων και Ρουμάνων εμπόρων, διακινητών και μεταφορέων, οι οποίοι φορτώνουν ροδάκινα απ' ευθείας από τα χωράφια, με ανύπαρκτα ή ανεπαρκή παραστατικά. Η διαδικασία αυτή είναι παράνομη, διότι δεν τηρούνται οι κανόνες και διατάξεις της εμπορίας, του ανταγωνισμού, του φορολογικού δικαίου, της ποιότητας, της φυτοϋγείας και άλλων πολλών.

Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

Α) Να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των συνεταιρισμών (ιδιαιτέρα των Ο.Π. όπου κινδυνεύουν να ακυρωθούν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα), των νομίμων  έμπορων της ΚΑΘ, αλλά και των έμπορων της ευρύτερης περιοχής με αποτέλεσμα να παρατηρείται αδυναμία κάλυψης συμβολαίων στην εξωτερική και εσωτερική αγορά.

Β) Το Δημόσιο να χάνει έσοδα.

Γ) Να ακυρώνονται οι πολιτικές της κυβέρνησης για την τήρηση των κανόνων της αγοράς με βάση την νομοθεσία για την οργάνωση των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμούς, Διεπαγγελματικές, Κέντρα παραλαβής, κλπ. και να χάνεται η αξιοπιστία και η προοπτική της.

Τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό της μαύρης εμπορίας που θίγει πρωτίστως τις συνεταιριστικές και ιδιωτικές μας οργανώσεις, οι οποίες δίνουν τη δική τους μάχη για τη διαχείριση της φετινής ροδακινοπαραγωγής σε ένα ούτως ή άλλως σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: