Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ο Κούλογλου, το "καπέλο", το υφάκι και η σούπα που παραλίγο να χαλάσει - σχόλιο για την εκδήλωση

Η χτεσινή εκδήλωση στο δημαρχείο με προσκεκλημένο τον γνωστό δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα αναλυθεί σε πολλά επίπεδα στο δημοσίευμα αυτό.

Ο ευρωβουλευτής προκλήθηκε από....
τοπικά στελέχη του Σύριζα που δραστηριοποιούνται στην Ομάδα Αλληλεγγύης (ΟΜΑΔΑ). Η εκδήλωση θα γινότανε είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Το θέμα της ήταν τέτοιο που αυτονόητα ζητήθηκε να μπει υπό την ομπρέλα του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Αλεξάνδρειας για τους πρόσφυγες. Το Συντονιστικό έκανε αποδεκτό το αίτημα χωρίς να προβάλλει καμιά απαίτηση για την συνδιαμόρφωση του πλαισίου της εκδήλωσης και με τον τρόπο αυτόν καπελώθηκε εκουσίως από τα στελέχη του Σύριζα που δικαιολογημένα νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση για το κατόρθωμά τους. Βέβαια, αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να προβληματίσει τους συμμετέχοντες στο Συντονιστικό αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα…

Σκέτος ευρωβουλευτής ο σταρ.
Μπας και ντρέπονται να λένε
ότι είναι του Σύριζα; 
Η εκδήλωση λοιπόν εμφανίστηκε ως εκδήλωση του Συντονιστικού του δήμου Αλεξάνδρειας. Αυτομάτως, δόθηκε η δυνατότητα στην οργάνωση του Σύριζα Αλεξάνδρειας να «παίξει» όπως ήθελε μετατρέποντας μια εκδήλωση τύποις διαπαραταξιακή σε κομματική επίδειξη, σε επίδειξη κομματικής δραστηριότητας αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το μοναδικό θέμα που ίσως δείχνει μια κινητικότητα ο Σύριζα στην περιοχή μας είναι το προσφυγικό και το 722…

Τα στελέχη του Σύριζα προπαγάνδισαν την εκδήλωση με μεγάφωνο σε αυτοκίνητο παρά το ότι ο πρόεδρος του Συντονιστικού διαφώνησε σε μια τέτοια ενέργεια. Καπελώθηκε και αυτός. Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία διαχώρισε έγκαιρα την θέση της και δεν μετείχε ως συνδιοργανωτής στην εκδήλωση. Αποδείχτηκε ότι έπραξε ορθά.

Για την εκδήλωση

Ο Κούλογλου εμφανίστηκε σε ένα κοινό ετερόκλητο που έδωσε παρών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για πολλούς και διαφόρους λόγους ο καθένας ξεχωριστά. 
Διέκρινα ψηφοφόρους του Σύριζα που βρήκαν ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους βουλευτές, με τον κόσμο. 
Διέκρινα Πασόκους και Δεξιούς που πήγαν οι περισσότεροι να δουν από κοντά τον τηλεοπτικό σταρ. Βέβαια, δεν είδαν τίποτα άλλο πέρα από τα δυο βίντεο που προβλήθηκαν.

Ο ίδιος, με ένα υφάκι άκρως ελιτίστικο και με εντελώς χαλαρή διάθεση έδειξε εξ αρχής ότι δεν είχε διάθεση για κουβέντα ουσίας, για σύγκρουση πολιτική αλλά για το ότι ήρθε στην Αλεξάνδρεια και ….χάρη σας έκανα ένα πράμα. Εκνευρίστηκε λίγο είναι η αλήθεια όταν του είπα ορισμένες αλήθειες. Όπως για παράδειγμα ότι μια σειρά από διεθνείς και ντόπιους οργανισμούς καταγγέλουν την χώρα μας ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με την συμφωνία που υπέγραψε ως χώρα μέλος της ΕΕ με την Τουρκία για τους πρόσφυγες. Εκνευρίστηκε λίγο όταν του επισήμανα ότι δεν είναι αριστερή πολιτική το κλείσιμο των συνόρων και η αποδοχή της κυβέρνησης Σύριζα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Μια μονόλεπτη τοποθέτηση είναι ικανή να
εκνευρίσει ολόκληρο σταρ;
Ο Κούλογλου χαρακτήρισε την μονόλεπτη τοποθέτησή μου «διακήρυξη». Απάντησε ένα πεντάλεπτο περίπου και προφανώς τον έβγαλε από τον χρόνο του. Γιατί αμέσως μετά πήρε τέλος και η εκδήλωση. Ωστόσο, στην πεντάλεπτη απάντησή του είπε πολλά αξιοσημείωτα. Είπε για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία με την Τουρκία μέσω της ΕΕ γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επικρατούσε το σχέδιο της ακροδεξιάς και στην χώρα μας θα ενισχύονταν η Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, με εγκάλεσε λέγοντας «απορώ που δεν το καταλαβαίνεις». Είχα λοιπόν την τιμή να με παραδίδει «μαθήματα» ένας μεγάλος δημοσιογράφος όχι όμως ως δημοσιογράφος αλλά ως πολιτικός. Παρέδωσε μαθήματα πολιτικής ο Κούλογλου ενώ ενοχλήθηκε όταν του επισήμανα ότι δεν είναι σκέτος ευρωβουλευτής αλλά είναι ευρωβουλευτής του Σύριζα. Και ως τέτοιος κρίνεται. Απάντησε ότι εκπροσωπεί τη χώρα. Τι πρωτότυπη απάντηση…

Ο τηλεοπτικός σταρ που ως πολιτικός ακόμα έχει πολύ δρόμο μπροστά του επισκέφθηκε το 722 και τους πρόσφυγες. Έμαθα ότι παρά την πρόσκληση που δέχτηκε από πρόσφυγα να πάει στην σκηνή του  για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσης του μικρού του παιδιού απαξίωσε λέγοντας ότι γνωρίζει. Με ποιον μαγικό τρόπο όμως γνωρίζει χωρίς να δει είναι άλλης τάξης ζήτημα. Για το διαρκές αίτημα και ερώτημα που έθεταν οι πρόσφυγες σχετικά με τις ανύπαρκτες διαδικασίες για την περιβόητη συνέντευξη και το άνοιγμα των συνόρων ο σταρ δεν είχε να πει παρά μόνο …κάντε υπομονή.
Στην εκδήλωση λοιπόν ο τηλεοπτικός σταρ και ευρωβουλευτής του Σύριζα απαντώντας σε παρατήρηση για ακροατή είπε το εξής αμίμητο: οι συνθήκες στο 722 είναι σχετικά καλές (αλήθεια είναι αυτό) σε σχέση με άλλα κέντρα φιλοξενίας. Ωστόσο, συνέχισε, στην υποσαχάρια Αφρική αυτό είναι καθημερινότητα και πρέπει να ντρέπεται η ανθρωπότητα για το γεγονός αυτό. Η χώρα μας εν μέσω κρίσης, είπε ο σταρ, κάνει ότι μπορεί και ξοδεύει χρήματα για υποδομές που λείπουν από τα στρατόπεδα…, ψέλλισε.

Λες και δεν άκουσε ο σταρ το διαρκές αίτημα να νοικιαστούν σπίτια σε πόλεις ώστε να σταματήσει αυτό το χάλι. Να πάψουν να διαχειρίζονται τα εκατομμύρια ευρώ οι ΜΚΟ και όχι το κράτος. Του τα είπα αυτά αλλά ο σταρ έκανε πως δεν άκουσε.

Βέβαια, άκουσε και πολύ καλά θα έλεγα το τελευταίο που είπα και αφορούσε την παραχώρηση του 722 στον δήμο με το πέρας της χρήσης του από τους πρόσφυγες. Ως ελάχιστη ένδειξη ηθικής ανταμοιβής του κράτους προς την τοπική κοινωνία που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τους πρόσφυγες και δεν έδειξε ούτε ένα ξενοφοβικό ανακλαστικό. Ο Κούλογλου συνηγόρησε σε αντίθεση με την ομαδική σιωπή των παρισταμένων βουλευτών του Σύριζα Ημαθίας.

Αυτά τα ολίγα και θα επανέλθω με σχόλια για τα παρεπόμενα της επίσκεψης και τα συμπεράσματα αυτής. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έμαθα ότι παρά την πρόσκληση που δέχτηκε από πρόσφυγα να πάει στην σκηνή του για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσης του μικρού του παιδιού απαξίωσε λέγοντας ότι γνωρίζει.


Ευχαριστώ , τα είπε όλα ο τσεπωμένος της συριζοερτ.

Παναγιώτης Χατζησάββας είπε...

Σε αυτη τη χωρα οι μονοι που γελάνε ειναι ο Τσιπρας και μερικα ευτυχισμένα κυβερνητικά κομματόσκυλα οπως αυτα που διακρίνονται στη φωτογραφία...
Κι ο κόσμος γελάει βέβαια με την ξεφτίλα τους...