Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Την Κυριακή εκδήλωση στο Δημαρχείο με τον Κούλογλου για το προσφυγικό- ανακοίνωση

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
 

Βραδιά ευαισθητοποίησης με αφορμή την φιλοξενία προσφύγων στην Αλεξάνδρεια 

Η Συντονιστική Επιτροπή για το προσφυγικό  του Δήμου Αλεξάνδρειας σας προσκαλεί σε μια ιδιαίτερη βραδιά ευαισθητοποίησης και προβληματισμού με αφορμή την φιλοξενία προσφύγων στην Αλεξάνδρεια.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 20:30 θα προβληθούν στο ....
Δημαρχείο Αλεξάνδρειας η ταινία μικρού μήκους "Welcome to Europe" και το ντοκιμαντέρ «Βρωμοέλληνες».

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό των ταινιών και Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κούλογλου.

Welcome to Europe

Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανισθεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για 5 ανθρώπους χωρούν 100 φυλακισμένους, κρεμασμένους στα κάγκελα. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σε ένα δάσος στο Λίβανο, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στην Βοζνία Ερζεγοβίνη και ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους. Μόνο που οι εικόνες, όπως μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε όλη την αλήθεια…

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: «Βρωμοέλληνες»

Με αφορμή την απαγόρευση της κυκλοφορίας των Αλβανών μετά την δύση του ηλίου απ’ τον κοινοτάρχη του χωριού Παλαιό Κεραμμύδι, τον Μάρτιο του 1998, ο Σ. Κούλογλου επισκέπτεται τους κατοίκους του χωριού και συμφωνούν σε μια συζήτηση πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και του ρατσισμού, μετά την προβολή ενός ντοκυμαντέρ για τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και την αντιμετώπισή τους.
«Βρωμοέλληνες» ήταν το παρατσούκλι που είχαν δώσει οι Αμερικανοί που τους υποδέχθηκαν, μέσα απ’το οποίο επιχειρείται μια σύγκριση των Ελλήνων της Αμερικής, με τους Αλβανούς της Ελλάδας, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν επιφορτιστεί με παρόμοιους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς από τον ντόπιο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: