Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η συνέλευση στο Πλατύ για το γυμνάσιο με τον δήμαρχο Γκυρίνη να επιμένει στην ανακατανομή ως την μοναδική βιώσιμη λύση

Ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης με τον γραμματέα του συλλόγου Μπουτζή Γρ
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέλευση του συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Πλατέος που είχε ως μοναδικό θέμα την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει το σχολείο εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς και μαζί μ΄ αυτό και το Γυμνάσιο Τρικάλων και να προκύψει ένα νέο γυμνάσιο στο υφιστάμενο κτήριο του γυμνασίου Κορυφής που σήμερα υπολειτουργεί αφού διαθέτει μόλις 35-40 μαθητές και τουλάχιστον 12 αίθουσες.

Είναι γνωστές οι αποφάσεις τόσο του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας που ζητάει να παραμείνουν σε λειτουργία όλα τα.....
σχολεία της δημοτικής ενότητας Πλατέος όσο και των συλλόγων γονέων των τριών γυμνασίων που αιτούνται το ίδιο πράγμα. Παράλληλα, είναι γνωστή και η έκβαση της επίσκεψης του δημάρχου Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνη με τους συμβούλους Σπυρίδη και Μαντζόλα και με τους δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αντωνίου και Καρασαρλίδου στο υπουργείο Παιδείας. Το αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν η δέσμευση του γενικού γραμματέα να στείλει τον σύμβουλό του να κάνει αυτοψία στα τρία γυμνάσια και να βγει η τελική απόφαση.

Στην συνέλευση παραβρέθηκε και μίλησε ο δήμαρχος απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε από γονείς. Η θέση του ήταν σαφής και κατανοητή: Προτείνουμε ανακατανομή μαθητικού δυναμικού με την εγγραφή των μαθητών που κατάγονται από Παλιοχώρι και Λιανοβέρι στον γυμνάσιο Κορυφής ώστε να πετύχουμε να έχουμε τρία γυμνάσια με πάνω από 100 μαθητές ώστε να μην κλείσει κανένα. Η θέση του δημάρχου, της διοίκησης αλλά και της δημοτικής επιτροπής παιδείας φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος στην μνημονιακή επιταγή που είναι οι συγχωνεύσεις ώστε να προκύψει περίσσευμα εκπαιδευτικών για να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία για να μην προσληφθούν τη νέα χρονιά αναπληρωτές. Το τονίζει ξέκαθαρα η διευθύντρια εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Μαυρίδου στο έγγραφό της.

Το δίλημμα λοιπόν είναι απλό και σαφές: Είτε θα επιτευχθεί η ανακατανομή με πιθανότητα καλού αποτελέσματος και να μην κλείσουν τα δυο γυμνάσια ή θα υλοποιηθεί η πρόταση της Μαυρίδου και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μόνο ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο σε επίπεδο δημοτικής ενότητας Πλατέος. Τόσο απλό είναι και όποιος δεν το αντιληφθεί πλανάτε πλάνην οικτράν.

Συνεπώς, η διοίκηση του δήμου προωθεί το σενάριο αυτό και ελπίζει μέσω επαφών και του γνωστού παραγοντισμού να πετύχει τον στόχο της που είναι να μείνουν για τουλάχιστον δυο χρόνια ανοιχτά τα δυο γυμνάσια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα προκύψει αυτή η λύση.

Η άλλη λύση είναι να δοθεί μαζικός αγώνας των κατοίκων των δυο χωριών, ανάλογος αγώνας του 2011 με την κατάληψη του γυμνασίου Πλατέος. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει αλλά χωρίς μαζικότητα και συμμετοχή στις συνελεύσεις και στις διεκδικήσεις αποτέλεσμα δεν προκύπτει. Διότι, σήμερα στην αίθουσα στο Πλατύ συγκεντρώθηκαν μετά βίας πενήντα εξήντα άτομα ενώ τα καφενεία του χωριού ήταν γεμάτα και παρακολουθούσαν άπαντες τον ποδοσφαιρικό αγώνα που είχε εκείνη την ώρα έστω και αν τα κουνούπια έκαναν …πάρτι.
Κλείνοντας πρέπει να αναφέρω ότι από την διαδικασία αναδείχτηκε μια συντονιστική επιτροπή αγώνα που θα λάβει αποφάσεις ίσως και σήμερα διότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά δεδομένου ότι τα σχολεία κλείνουν σε λίγες μέρες και οι φάκελοι των μαθητών θα φύγουν όπως θα διατάξει το υπουργείο….

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η περιπτωση του να πανε μαθητες απο τα γυμνασια της αλεξανδρειας που ειναι ασφυκτικα γεματα στην κορυφη και να μην αποδυναμωθει το γυμνασιο πλατεος δεν παιζει;