Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Όλοι θέλουν την πρόταση της Μαυρίδου αλλά δεν το λένε - Μια απόφαση με πολλές αναγνώσεις, μια απόφαση "μη απόφαση"

Η χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε έκτακτο χαρακτήρα και αυτό διότι η...... διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας Αναστασία Μαυρίδου απέστειλε στο δήμο έγγραφο με το οποίο τον καλούσε να εκφράσει άποψη (γνωμοδότηση) επί ενός συγκεκριμένου ζητήματος. 
Η διευθύντρια λοιπόν προτείνει να συγχωνευτεί το γυμνάσιο Κορυφής με του Πλατέος. Ουσιαστικά δηλαδή κλείνει η συγκεκριμένη σχολική μονάδα και οι 40 περίπου μαθητές που φοιτούσαν θα συνεχίσουν την φοίτησή τους στο Πλατύ και οι οποίοι θα ενδυναμώσουν το μαθητικό δυναμικό του συγκεκριμένου σχολείου εκμηδενίζοντας για το ορατό μέλλον το πιθανό ενδεχόμενο να κλείσει κι αυτό εξ αιτίας χαμηλής συμμετοχής μαθητών.
Από την άλλη, η κ. Μαυρίδου προτείνει να μεταφερθεί στο κτήριο της Κορυφής το Λύκειο Πλατέος που σήμερα ασφυκτιά συστεγαζόμενο με το γυμνάσιο. 

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων βρίσκει την συγκεκριμένη πρόταση απολύτως λογική και αυτονόητη, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμβούλων στις ιδιωτικές τους συζητήσεις συμφωνούν και υπερεθεματίζουν δεν τόλμησαν να εκφραστούν και οδηγήθηκαν σε μια απόφαση που ουσιαστικά είναι "μη λύση".
Η επανάληψη της απόφασης που ελήφθη προ δεκαπενθημέρου και όταν βέβαια τα δεδομένα ήταν διαφορετικά δεν ικανοποιεί καμιά λογική προϋπόθεση και βέβαια με σχετική ευκολία η διευθύντρια αλλά και το Υπουργείο θα την αγνοήσει αφού δεν έχει καμιά πραγματική βάση.

Και πως να έχει πραγματική βάση η απαίτηση να συνεχίσει την λειτουργία του το Γυμνάσιο Κορυφής όταν στο εν λόγω σχολείο φοιτούν μόλις 40 παιδιά και με την μερική ανακατανομή που προτάθηκε θα αυξάνονταν σε περίπου 90-100 αλλά ταυτόχρονα αδυνάτιζε δραματικά το δυναμικό του γυμνασίου Πλατέος που μετά από δυο χρόνια θα είχε δυναμικό μόλις 75 μαθητές και βέβαια θα απειλούνταν με κλείσιμο.
Είναι φανερό ότι η απαίτηση να παραμείνουν και οι τρεις σχολικές μονάδες ως έχουν δεν αντέχει σε καμιά λογική. Είναι φανερό ότι το Γυμνάσιο Κορυφής πρέπει να σταματήσει να υφίσταται διότι δεν νοείται σχολείο με 40 μαθητές.

Από την άλλη, το κτήριο στην Κορυφή θα πρέπει αυτονόητα να αξιοποιηθεί και με την πρόταση Μαυρίδου αξιοποιείται και αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες, σύμβουλοι και μη. Πλατιώτες και μη. 
Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο οδηγήθηκε σε ομόφωνη απόφαση που ζητάει από την πολιτική ηγεσία να μην κλείσει καμιά σχολική μονάδα και παραμείνουν όλες ως έχουν.

Το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας πήρε μια απόφαση που πιθανόν έχει πολλές αναγνώσεις. Μια απόφαση που ερμηνεύεται κατά πως θέλει ο καθένας. Μια απόφαση χωρίς συγκεκριμένο στίγμα αφού απαντάει σε άλλο θέμα και όχι στα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν και τα δεδομένα είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση να σταματήσει αυτό το χάλι, δηλαδή να λειτουργεί ένα σχολείο, ένα γυμνάσιο με 40 μαθητές.

Είναι προφανές ότι η απόφαση της Μαυρίδου είναι δεδομένη και βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Η λειτουργία δυο γυμνασίων στην περιοχή καλύπτει επαρκώς τις μαθητικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα και ο αγώνας όλων πρέπει να είναι σε μια κατεύθυνση, να στελεχώνονται οι σχολικές μονάδες με καθηγητές έγκαιρα και μόνιμα. Να έχουν επαρκή χρηματοδότηση και όχι να ζητάνε οι τοπικές κοινωνίες την λειτουργία σχολικών μονάδων που κακώς υπάρχουν, λες και βρισκόμαστε στην Πίνδο ή σε απομακρυσμένα νησιά...

1 σχόλιο:

Φώτης Λούκας είπε...

Ο δήμος Αλεξάνδρειας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει βασικός μοχλός για την λύση του προβλήματος.
Έδειξε να φοβάται το μέλλον.
Κρύφτηκε πίσω απο ταχτικισμούς και ψήφους και δεν μπόρεσε να εκφράσει το καινούργιο.
Έμεινε στα παλιά.
Όλα ως έχουν.
Μη μου τους κύκλους τάραττε.
Να μην αλλάξει τίποτα....
Και φυσικά δεν θα περάσει ποτέ στην ιστορία για την απόφαση που δεν πήρε
και φυσικά ούτε για την απόφαση που πήρε.
Το μόνο θετικό η αλλαγή θέσης κάποιον τολμηρών και ανοιχτόμυαλων δημοτικών συμβούλων
που παραμένουν μειοψηφία
Αλλά (σχεδόν) πάντα οι μειοψηφίες αλλάξουν τα πράγματα.
Φ. Λ.