Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Συνεχή ψέματα με στόχο τον Γκυρίνη- Προβλέπουν λιμούς και καταποντισμούς αλλά τους διαψεύδουν τα γεγονότα


-Τι κι αν Γκυρίνης και Ναλμπάντης δηλώνουν πλήρη ετοιμότητα για τα καιρικά φαινόμενα αυτοί "βλέπουν" ...ανετοιμότητα!!!

🔺Η ανυπόληπτη και κατευθυνόμενη δημοσιογραφία στην περιοχή μας έχει φτάσει το απόγειό της και εφευρίσκει κάθε μέρα μια αφορμή ώστε να πλήξει τον δήμαρχο της Αλεξάνδρειας πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί επιτέλους ρυθμιστής των τοπικών πραγμάτων. Είναι μια παλιά επιδίωξη που όμως δεν ευτύχησε ποτέ, δεν ευοδώθηκε ποτέ και προφανώς οι σκηνοθέτες έχουν …απωθημένα και συνεχίζουν.

Το τελευταίο τους κατόρθωμα ήταν.....
αυτές τις μέρες που υποστήριζαν με θόρυβο άδειου τενεκέ ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έχει προαναγγείλει η ΕΜΥ και η Πολιτική Προστασία σε αντίθεση με τον Δήμο Νάουσας που είναι παντελώς έτοιμος! Βέβαια, ανάθεμά και έκαναν κάποιο επιτόπιο ρεπορτάζ για την ετοιμότητα της Νάουσας αλλά ως μικρόνοες και εμπαθείς (αυτά πάνε μαζί) συγκρίνουν έναν δήμο που βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 350 μέτρα με έναν πεδινό δήμο του οποίου η έδρα έχει υψόμετρο 6μέτρα και προφανώς έχει άλλες ανάγκες και δυσκολίες για να αντιμετωπίσει σε περίπτωση έντονου χιονιά ή παγωνιάς ή πλημμυρών ή θεομηνιών. Και για να μην γραφεί καμιά εξυπνάδα από κανέναν αγράμματο που συμπαραστέκεται στην επιχείρηση απαξίωσης και φθοράς του δημάρχου να επισημάνω ότι το σημείο εκείνο που έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο στον δήμο της Αλεξάνδρειας είναι το Νεόκαστρο με 69 μέτρα, ο Ν. Πρόδρομος με 50 μέτρα. 
Βέβαια, πουθενά στην επίσημη σελίδα του Δήμου Νάουσας δεν αναφέρεται καμιά δήλωση για πλήρη ετοιμότητα κλπ παρά μόνον δίνονται οδηγίες προς τους πολίτες του για να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα. Αυτή την ανακοίνωση την "αξιολογούν" ως πλήρη ετοιμότητα οι γνωστοί τύποι και γράφουν ανοησίες θέλοντας να προκαλέσουν αφενός αναστάτωση και αφετέρου φθορά στην διοίκηση του δήμου και τον ίδιο τον δήμαρχο προσωπικά.

Ωστόσο επειδή στην περιοχή γενικότερα κυριαρχεί η ημιμάθεια και η αγραμματοσύνη στην δημοσιογραφία θα πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά. Η πολιτική προστασία είναι η εκ του νόμου αρμόδια υπηρεσία να αντιμετωπίσει έκτακτα καιρικά φαινόμενα γεγονός που περιγράφεται άκρως αναλυτικά στον Ν.3013/2002. Πιο συγκεκριμένα για να αντιμετωπιστεί ένα καιρικό φαινόμενο για το οποίο η ΓΓΠΠ εκδίδει σχετική οδηγία πρέπει να τεθεί σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός αρχής γενομένης από το κράτος, τις Νομαρχίες και τους δήμους στο τέλος όταν η έκταση του φαινόμενου αφορά σε μεγάλης έκτασης πιθανή καταστροφή. Είναι προφανές ότι η κάθε προειδοποίηση έχει διαβάθμιση και η οποία αναφέρεται ρητά στον εν λόγω νόμο.


Τι πρέπει και οφείλει λοιπόν να κάνει ο δήμος Αλεξάνδρειας και ο κάθε ΟΤΑ της χώρας. Όπως ρητά αναφέρει το άρθρο 13 παρ.δ του ν. 3013/2002 ο κάθε δήμος έχει «την ευθύνη διάθεσης και συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών εντός των ορίων του οικείου ΟΤΑ». Αντίστοιχες ή και άλλες ευθύνες έχουν οι νομαρχίες και οι Περιφέρειες της χώρας.

Κ. Ναλμπάντης δεξιά με τον Στ. Δριστά
αντιδήμαρχοι Αλεξάνδρειας αμφότεροι 
Στον δήμο Αλεξάνδρειας το αρμόδιο όργανο για την Πολιτική Προστασία υπάρχει και σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του δημάρχου Π. Γκυρίνη όσο και του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Κ. Ναλμπάντη είναι προετοιμασμένο στο πλαίσιο του νόμου να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα για τα οποία εκδόθηκε η οδηγία από την ΓΓΠΠ. Πρώτα ο αντιδήμαρχος που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη στον τομέα αυτόν ξεκαθάρισε ότι ο δήμος είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα που πιθανόν εκδηλωθούν.

Ωστόσο, επειδή οι γνωστές γραφίδες δεν πτοούνται όταν πρέπει να εκτελέσουν την αποστολή τους, την φθορά δηλαδή του Γκυρίνη, έκρυψαν την δήλωση του Ναλμπάντη διότι δεν τους ήταν «χρήσιμος». Κατά καιρούς βλέπουμε δημοσιεύματα να χρησιμοποιούν ονόματα δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που πέφτοντας με μεγάλη ευκολία θύματα της δημοσιότητας εξυπηρετούν στην ουσία τους συγκεκριμένους κύκλους που εκτελούν σχέδιο που όμως είναι γνωστό και άγαρμπα φτιαγμένο.
Και προς επίρρωση της ετοιμότητας του δήμου που είχε εκφραστεί δια στόματος αντιδημάρχου βγαίνει και ο ίδιος ο δήμαρχος τόσο μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook όσο και με επίσημη ανακοίνωση στην σελίδα του δήμου και ξεκαθαρίζει τα πράγματα λέγοντας ότι ο δήμος έχει πλήρη ετοιμότητα. Όσο εσείς είδατε να ζητείται ένα συγνώμη από τους αναγνώστες των συγκεκριμένων άλλο τόσο είδα και εγώ. Ακολουθήθηκε η γνωστή, κλασσική κουτοπόνηρη τακτική της δημοσίευσης της ανακοίνωση του δημάρχου και έτερον ουδέν. Ούτε μια λέξη για δημοσίευμα που είχε γίνει μόλις πριν λίγη ώρα και έλεγε ότι ο δήμος είναι ανέτοιμος. Ούτε στοιχειωδώς μια υπεράσπιση των όσων είχαν υποστηρίξει. Η κουτοπονηριά στο μεγαλείο της. Η «ζημιά» κατά την άποψή τους είχε γίνει. 

Βέβαια, επειδή ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι είναι σαφές και αποδεδειγμένο πολλάκις ότι ο κόσμος δεν «μασάει» από τέτοιες κουτοπονηριές και το δείχνει αυτό όταν του δίνεται ευκαιρία. Όποιον άσκησε πολεμική η εν λόγω παρέα αυτός έγινε δήμαρχος. Όποιον εξύμνησε και τον έκανε περίπου Ομπάμα τον χαντάκωσε πολιτικά. Όταν βέβαια οι ίδιοι θέλησαν να εκτεθούν πολιτικά και να ζητήσουν την ψήφο του λαού της πόλης πήραν … να μην πω τί ακριβώς πήραν. Τουτέστιν και ηθικό δίδαγμα: Μην τους πιστεύετε, εκτελούν αποστολή γιατί ο Γκυρίνης δεν είναι της προτίμησής τους.

Πάμε τώρα στα της Πολιτικής Προστασίας για να επανέλθουμε στα καιρικά φαινόμενα που τόσος ντόρος έγινε για λίγα «κλικ» παραπάνω. Και το λέω αυτό διότι όταν κάνουμε πρώτο θέμα το ότι θα πέσει η θερμοκρασία στους -10 τι να πει και ο Δημούλης που επί δημαρχίας του η θερμοκρασία έπεσε στους -17 και είχε παγώσει ακόμα και η παλιά κοίτη του Αλιάκμονα στο Νησέλι; Αλλά είπαμε, λίγα «κλικ» παραπάνω και είναι ικανοί όλοι τους να γράφουν …παπάδες.

Η ΓΓΠΠ δίνει μέσω της επίσημης σελίδας της τις εξής οδηγίες:

Οδηγίες προς τους πολίτες
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

🔺Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

🔻Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση

🔺Η ανακοίνωση του δημάρχου Αλεξάνδρειας για τα καιρικά φαινόμενα και την ετοιμότητα του δήμου είναι:
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει τους δημότες – κατοίκους του ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και έγκαιρα,
οποιεσδήποτε ανάγκες προκύψουν από την αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με χιονόπτωση και παγετό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα, τόσο με τα οχήματα όσο και με το έμψυχο δυναμικό, ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: