Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ερώτηση Αγαπητού σε Τζιτζικώστα για πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας= ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν προστατεύει τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία, αλλά με το 3ο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους κάνει πολύ πιο εύκολη την αρπαγή της από τους τραπεζίτες και τα κερδοσκοπικά funds.
Σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο.....
παρελθόν, καμία διάταξη δεν απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Για να εξαιρεθεί μια πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό πρέπει αναγκαστικά ο οφειλέτης να ενταχθεί στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, πολλές από τις ευεργετικές διατάξεις του οποίου επί της ουσίας έχουν καταργηθεί. Τα έξοδα για την ένταξη είναι δυσβάσταχτα, περίπου 1.000 ευρώ, το ύψος του ποσού που υποχρεούνται συνολικά να καταβάλουν οι οφειλέτες δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού και ταυτόχρονα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν, μέχρι λήξεως του χρόνου του δανείου τους, το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο, αλλιώς η αίτησή τους θα απορριφθεί.

Προστασία πρώτης κατοικίας υπάρχει μόνον για όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 8.180 ευρώ και κατοικία με αντικειμενική αξία κάτω από 120.000 ευρώ, ποσά που αυξάνονται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας

Μερική προστασία παρέχεται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 13.906 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας κάτω από τα 180.000 ευρώ.

Για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά της δεύτερης κατηγορίας, για το 40% δηλαδή των δανειοληπτών, δεν υπάρχει καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επίσης, δεν προβλέπεται τίποτα για όσους κατόρθωσαν και μπήκαν με το προηγούμενο καθεστώς στο ν. Κατσέλη, αλλά δεν μπορούν σήμερα να πληρώνουν τις δόσεις που όρισαν τα δικαστήρια.

Εκτός όμως από την πρώτη κατοικία, δεν είναι καθόλου δίκαιο συνάνθρωποί μας που έχασαν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μνημονίων, είτε έχουν υποστεί εξαντλητικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους και έχουν κλείσει τα μικρομάγαζα και τις μικροεπιχειρήσεις τους, να χάνουν τα πατρικά τους, ένα μικρό κατάστημα ή βιοτεχνία, πολύ δε περισσότερο την αγροτική γη.

Με αυτό το πλαίσιο διαμορφωμένο, κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, κυβέρνηση, Τράπεζες, συμβολαιογράφοι, αστυνομία, επιχειρούν να πραγματοποιήσουν πλειστηριασμούς κατοικιών, διαψεύδοντας έτσι τις κυβερνητικές κορώνες και τις τόσες και τόσες κυβερνητικές "δεσμεύσεις" για νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η μόνη δέσμευση που φαίνεται να τηρούν είναι αυτή που έχουν πάρει απέναντι σε Ε.Ε., τραπεζίτες και κεφάλαιο, ψηφίζοντας τα μνημόνια,  ομνύοντας στη σωτηρία των τραπεζών, την πληρωμή του χρέους, την πάση θυσία παραμονή στην Ε.Ε. και το ευρώ. Θυσία σ' αυτά όχι μόνο η δημόσια περιουσία και τα αγαθά, τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα αλλά ακόμη και τα σπίτια μας, ότι απέμεινε από τη λαϊκή κατοικία και περιουσία. Η ίδια δέσμευση τους κάνει έτοιμους να δεχτούν τις πιέσεις των "θεσμών", στα πλαίσια της δεύτερης "αξιολόγησης", για άμεση πραγματοποίηση των 5.000 πλειστηριασμών του 2016, που με τη συμβολή του κινήματος δεν έγιναν, καθώς και οι 7.000 πλειστηριασμοί του 2017, αλλά και να επισπευστεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι έτσι "θα ξεμπερδέψουν" με το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς που όλο και γιγαντώνεται.

Απέναντι  στα ψέματα της κυβέρνησης (και της αντιπολίτευσης), τις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζιτών, τις παρανομίες των μεγαλοσυμβολαιογράφων, την αστυνομική βία και καταστολή και την αναλγησία όλων τους, κάθε Τετάρτη εκατοντάδες συμπολίτες μας με τη φυσική τους παρουσία στο ειρηνοδικείο αποτρέπουν τους πλειστηριασμούς και δεν επιτρέπουν στις τράπεζες και στο κράτος, ν' αρπάξουν κανένα λαϊκό σπίτι, μαγαζί ή χωράφι!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Περιφερειάρχης: 
1) Θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, απαιτώντας το σταμάτημα των πλειστηριασμών.  

2) Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει και με ποιους τρόπους θα πιέσει την κυβέρνηση, ώστε άμεσα να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τη λαϊκή κατοικία και περιουσία.

3) Πώς θα στηρίξει έμπρακτα το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, που στη Θεσσαλονίκη κάθε Τετάρτη δίνει συγκλονιστικές μάχες υπεράσπισης των λαϊκών κατοικιών και πως θα παρέμβει άμεσα για να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις ενάντια στα μέλη του Συντονιστικού.

Θεσ/νίκη  10-1-17

Ο περιφερειακός σύμβουλος
Αγαπητός Θανάσης
«ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ–ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: