Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Κάνε πρόταση για το μέλλον της πόλης σου- Πάρε μέρος στην ανοιχτή διαβούλευση



-Διαμορφώνουμε όλοι μαζί το αύριο της Αλεξάνδρειας υποβάλλοντας τις προτάσεις μας στην ανοιχτή διαβούλευση


Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση, δηλαδή σε μια διαδικασία όπου ο καθένας που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να μπει στην σελίδα του δήμου Αλεξάνδρειας και να καταθέσει την δική του πρόταση, το σχέδιο για την «Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη της πόλης της Αλεξάνδρειας». Ένα σχέδιο που θα κατατεθεί για.....
χρηματοδότηση στην Ε.Ε. από το ΕΣΠΑ και αφορά στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης της Αλεξάνδρειας όπως βλέπετε στον σχετικό χάρτη που επισυνάπτεται.

Σε τί αφορά το σχέδιο αυτό και με ποιον τρόπο θα επηρεάσει την ζωή των κατοίκων της πόλης; Γιατί «πρέπει» οι κάτοικοι αυτού του τμήματος να εκφράσουν την άποψή τους; Γιατί «πρέπει» να συμβάλλουν με δημιουργικό τρόπο ώστε να καταστούν «συνυπεύθυνοι» για το μέλλον της πόλης και το δικό τους συνακόλουθα; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα είναι μια και μοναδική. Μα, γιατί οι ίδιοι κατοικούν στην πόλη, οι ίδιοι μεγαλώνουν παιδιά και θέλουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, όλοι μαζί θέλουμε μια πόλη καλύτερη.

Το συγκεκριμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης είναι πολυκεντρικό και συμπεριλαμβάνει μια σειρά θεματικών ενοτήτων όπου μπορεί ο καθένας να προτείνει. Δεν είναι απαραίτητο η πρόταση ή η σκέψη του καθενός από μας να είναι τεχνικά ή τεχνοκρατικά άρτια. Δεν έχει αυτή τη φιλοσοφία η ανοιχτή διαβούλευση. Ιδέες και καινοτόμες προτάσεις θέλει και όχι έτοιμους φακέλους για υποβολή στα χρηματοδοτικά ταμεία. Συνεπώς, ας βάλει ο καθένας το μυαλό του να σκεφτεί, να καταθέσει τις εμπειρίες του και τις προτάσεις του στους εξής τομείς:

Για τον τομέα του Περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να «πέσουν» ιδέες με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθούν οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι κυκλοφορίας. Που μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες. Πως μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους από τις πλημμύρες και τα κουνούπια; Με ποιον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε το αστικό πράσινο; Πως θα αυξήσουμε την αστική κινητικότητα; Πως και που πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες; Με ποιον τρόπο πρέπει να διαχειριζόμαστε τους ελεύθερους χώρους;

Στον τομέα των κτηρίων του δήμου που είναι ένα άλλο μεγάλο και ενδιαφέρον κομμάτι οι κάτοικοι, οι δημότες μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τους τρόπους που κατά την άποψή τους μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα. Για παράδειγμα, μπορούν και με ποιον τρόπο να αναζωογονηθούν οι αποθήκες του ΟΣΕ; Η περιοχή γύρω από τον ΟΣΕ; Με ποιον τρόπο και με ποιες προτεραιότητες να γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων όπως των σχολείων, του δημαρχείου, του πνευματικού κέντρου κλπ

Ένας άλλος εξίσου σημαντικός τομέας είναι αυτός που αφορά στα θεσμικά. Πιο συγκεκριμένα ευπρόσδεκτες είναι οι προτάσεις από τους πολίτες σχετικά με την παρέμβαση και σε ποιο βαθμό του δήμου αναφορικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οικιστικού ή φυσικού κλπ. Στον κοινωνικό τομέα οι πολίτες καλούνται να εκφράσουν τις γνώμες τους για το αν πρέπει ή όχι να αυξηθεί η δυναμικότητα των δομών πρόνοιας, με ποιον τρόπο να παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες στις ευπαθείς ομάδες της πόλης, με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αύξηση της απασχόλησης των ομάδων αυτών καθώς των συνθηκών της ζωής τους η συνακόλουθη βελτίωση κλπ και βέβαια η περιβόητη κοινωνική επιχειρηματικότητα που βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή.

Τέλος αλλά όχι έσχατο είναι το κομμάτι της οικονομίας. Εδώ οι προτάσεις των κατοίκων για το τμήμα της πόλης όπου αναφέρεται η πρόταση αφορά στην στήριξη νέων επιχειρήσεων σε τομείς τοπικού ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα η επιχειρηματική ανάδειξη ενός τοπικού προϊόντος σε συνεργασία ίσως με τον δήμο ή με δημοτική επιχείρηση. Το πάντρεμα δηλαδή ιδιωτών και δήμου σε μια επιχειρηματική ιδέα. Επίσης ζητούμενο είναι η νέα τεχνολογία και η καινοτομία στις επιχειρήσεις αυτές που θα πρέπει να συνδυάζουν την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και της αύξησης της επισκεψιμότητάς της. 

Είναι προφανές ότι το εν λόγω σχέδιο είναι άκρως προωθητικό και ελπιδοφόρο για την πόλη Αλεξάνδρειας και για τον λόγο αυτό «πρέπει» να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι μεμονωμένα αλλά και οι φορείς με την θεσμική τους έκφραση. Είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή στην διαβούλευση των σωματείων, των πολιτιστικών συλλόγων, του εμπορικού συλλόγου, των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Είναι μια ευκαιρία να συνδιαμορφωθεί η νέα περίοδος της Αλεξάνδρειας από όλους με θετικές προτάσεις και όχι με μίζερη κλάψα στα καφενεία. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης για έναν έκαστο…

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άδικα περιμένεις ΧΑΡΗ να γίνουν προτάσεις αλλά μετα θα βρεθούν ορισμένοι να λένε τα δικά τους γιατί δεν τους ρώτησε κανένας. Βούρδουλας και καμουτσίκι θέλουμε για να γίνει προκοπή αλλιώς δεν γίνεται.

Xρήστος Αλευράς είπε...

Πολύ αργά ανακινήθηκε το τόσο σοβαρό αυτό θέμα δεδομένου ότι :
".....Καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης ορίζεται η 20 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τρίτη. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξάνδρειας εντός 10 ημερών μετά την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης."
Δυστυχώς δεν αναφέρεται πουθενά κάποια παράταση.

Ανώνυμος είπε...

Κοιτα προβατο 2 Ιανουαρίου 2017 - 1:44 μ.μ. εχω - εχουμε στειλει μυνηματα ή e-mails αλλα μας εγραψαν εκει που γραφεις ΕΣΥ το αρθρο του Μοχλα.
Αυτα. Οποτε η καταληξη του μυνηματος σου, ΙΣΩΣ και να εχει δικιο δια εσενα.

Xronika είπε...

Τώρα, αυτή τη στιγμή που γράφω την απάντηση, είδα την επισήμανση του Χρήστο Αλευρά. Οφείλω να ομολογήσω ότι κατά το χρόνο που έγραφα το άρθρο δεν την είχα υπόψη μου και θα διαπιστώσω το πρωί τι ακριβώς συμβαίνει και αν υπάρχει παράταση ή πόσες προτάσεις έχουν γίνει κλπ.
Πάντως, ευχαριστώ για την επισήμανση.

Ανώνυμος είπε...

Τι να δεις ρε Μοχλα. Οντως ειναι πολυ σημαντικο σχεδιο για την πόλη. Που η ει δικη συνεργατης του δημαρχου βαζει για προτασεις απο τον κοσμο απο 20- 30 Δεκεμβριου. Μεσα στις γιορτες. Για να μην δει κανεις τιποτα. Αν υπαρχει δευτερη προταση πλην του Αλευρα,τρυπα μου την μυτη.

Xronika είπε...

Eλπίζω το "ρε" να είναι αγανάκτηση και όχι αγένεια. Το πότε μπαίνει και γιατί αυτός ο χρόνος της υποβολής των προτάσεων θα το μάθω σε λίγη ώρα. Λίγη υπομονή λοιπόν και και ας αφήσουμε τις χωριατομαγκιές κατά μέρος.

Ανώνυμος είπε...

Μας χρωστάς μία απάντηση, να την περημένουμε?