Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΡΟΤΕΣ- Οι κινητοποιήσεις, οι σύλλογοι και η αντιφατική συνύπαρξη μεγάλων και φτωχών αγροτών σ΄ αυτούς

του Χάρη Μόχλα*
Κορυφώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην χώρα αλλά και στην Ημαθία με τα τρακτέρ να παρατάσσονται σε οδικούς κόμβους ώστε όταν αποφασιστεί να κόψουν την κυκλοφορία.


Η επιλογή για την μορφή των κινητοποιήσεων είναι δικαίωμα των αγροτών και από την επιτυχία τους ή όχι θα κριθούν για το ορθόν της απόφασης ή όχι.

Ωστόσο, εγώ θα ήθελα να βάλω μια άλλη διάσταση, μια άλλη παράμετρο στην υπόθεση. Την ταξική διαστρωμάτωση του αγροτικού κινήματος που αν μη τι άλλο είναι εξόφθαλμα στρεβλή και δεν ανταποκρίνεται στην.....
πραγματικότητα.

Εξηγούμαι.
Ιδρύθηκαν και λειτουργούν στην Ημαθία τρεις αγροτικοί σύλλογοι στους οποίους είναι γραμμένοι ως μέλη οι αγρότες των ισάριθμων γεωγραφικών περιοχών που αυτοί καλύπτουν. Μπορούν να εγγραφούν δηλαδή όλοι όσο εξασκούν το αγροτικό επάγγελμα λες και ο σύλλογος, που είναι το κατ΄ εξοχήν συνδικαλιστικό όργανο, είναι επαγγελματικό επιμελητήριο.

Τί άραγε εννοούμε "συνδικαλιστικό όργανο". Εννοούμε ότι είναι ο φορέας διεκδίκησης των συμφερόντων μιας τάξης αν μη τι άλλο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι αυτό το κείμενο να το διαβάσουν οι αγρότες που στην πλειοψηφία τους έχουν λίγα στρέμματα. Μακάρι να ξεστραβωθούν , να το διαβάσουν μπας και αλλάξει κάτι.
Επίσης οι αγρότες ίσως είναι το τελευταίο οχυρό των κινητοποιήσεων εκτός του δημοσίου που οι δημόσιοι μόνο τον @ώλο τους κοιτάν.
Μακάρι ο αγώνας τους να είναι δυναμικός και να μπούμε και εμείς μαζί τους που δεν είμαστε αγρότες (ιδιώτες, καταστήματα , άνεργοι κτλ).

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια κυριε Μοχλα,ειναι η πρωτη φορα που διαβαζω κατι που πρεπει να απασχολει σοβαρα τους αγροτες,και μιας και ζουμε στην περιοδο της πρωτης φορας αριστερας περιμενω να μας πουνε οι φωστηρες της απο που τα βρηκαν τα 500 και τα 1000 στρεμματα δικαιωματων καποιοι αγροτες.Μηπως ηταν κληρονομια των παρεραδων και των παππουδων τους? Τι κανει η αριστερα για τους μικρους και μεσαιους αγροτες?Τι θα κανουν τα παιδια μας εαν θελουν να ασκησοουν το αγροτικο επαγγελμα?Ποιες ειναι οι πρωτοβουλιες της νεας ταξης πραγματων?Μηπως θελουν να επανελθουμε στην εποχη των κολιγων και των τσιφλικαδων?

Ανώνυμος είπε...

μετα την αποξηρανσησ της λιμνησ τσαμπα τα πηραν τα στρεματα δεν ιδρωσαν και λογω της ...... παλι τσαμπα θα τα παρει η κυρια που καταγεται από τον πειραια γωνια ναουσησ γιατι ας το σκεφτουν ποιον εχουν υπουργο και που ανηκει και που ανηκουν τα χωράφια τωρα χαρουλη γεια