Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Βιωματικό εργαστήρι με τον Γ. Ντελιόπουλο στο 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας - φωτογραφίες

Στις 15/1/2016 στο 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας στα πλαίσια της....
Βιωματικής δράσης «Τοπική Ιστορία-Αρχιτεκτονική», οι μαθητές του παραπάνω προγράμματος μετά από πρόσκληση, παρακολούθησαν την παρουσίαση με θέμα «Αρχιτεκτονική του τόπου», του κ. Ντελιόπουλου, λαογράφου-συγγραφέα της περιοχής του Ρουμλουκιού.

Ο κ. Ντελιόπουλος μίλησε στους μαθητές για την περιοχή του Ρουμλουκιού  και την ιστορία του καθώς και για την αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους λόγω  των καιρικών συνθηκών και της γεωμορφολογίας του τόπου. Αναφέρθηκε στην πιο παλιά μορφή κατοικίας που είχαμε στον τόπο μας , τα ραγαζόσπιτα, την ρακίτα (ευλύγιστες ψηλές βέργες), το ραγάζι (φυτό που φύονταν στον βάλτο της περιοχής για να κατασκευάσουν τις σκεπές  των σπιτιών και όχι μόνο).

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν και να γνωρίσουν  το ραγάζι, είδαν μακέτες από τις μορφές και τα είδη των κατοικιών της περιοχής, καθώς και όλα τα μέρη του σπιτιού (αχυρώνες, αποθήκες, κοτσερό, στάβλους κ.α.). Όλα αυτά είναι από την μεγάλη συλλογή  λαογραφικού υλικού του κ. Ντελιόπουλου η οποία είναι 40 ετών.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ντελιόπουλο για τον χρόνο και τις εμπειρίες του, τις οποίες μοιράστηκε μαζί μας και του ευχόμαστε  ολόψυχα να μπορέσει να εκθέσει μόνιμα όλη την λαογραφική του συλλογή σε ένα χώρο στην πόλη μας ώστε να μπορούν οι μαθητές, οι νεώτεροι πολίτες του τόπου μας, να μάθουν  την τοπική ιστορία μας με όλα τα πολιτιστικά και τα λαογραφικά στοιχεία της με τα μάτια τους και όχι μόνο από τα βιβλία, γιατί η βιωματική δράση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την θεωρία των βιβλίων.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΛΑΦΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΧΑΡΕΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΓΚΟΥΤΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,  
ΚΟΡΩΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, 
ΚΟΡΩΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, 
ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,
ΚΟΥΤΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, 
ΛΙΟΛΙΟΥ ΟΛΓΑ, 
ΜΑΒΙΔΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑ, 
ΜΑΤΡΑΚΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ,
ΜΗΤΣΙΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, 
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ, 
ΜΠΑΛΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, 
ΜΥΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, 
ΠΑΓΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, 
ΠΑΤΑΤΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, 
ΠΟΥΑΡΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΤΖΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ, 
ΤΣΑΛΑΜΠΑΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: