Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Καλή η προσπάθεια με το "VILLAGE POTEMKIN" αλλά θλιβερή η παντελής απουσία δασκάλων- καθηγητών από την εκδήλωση

-Απουσίαζαν αυτοί που πρέπει να συμμετέχουν παρακινώντας και τα παιδιά -μαθητές να πάνε μαζί τους.
Προτίμησαν τον καναπέ και την μπιρίμπα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/10 η εκδήλωση με θέμα τις εξαρτήσεις και τους μύθους που τις συνοδεύουν από την Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας.

 
Στην διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το....
ανολοκλήρωτο ντοκιμαντέρ του συμπολίτη μας Ιγνατιάδη Δομήνικου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για την ολοκλήρωση του ενώ αναλύθηκε το πολυδιάστατο και κοινωνικό θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών από την σύμβουλο τοξικοεξάρτησης και ψυχοθεραπεύτρια κ. Δεμιρτζόγλου Βασιλική. 

Ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος που μας αφορά όλους , για τις ευθύνες της πολιτείας διαχρονικά καθώς και για τους τρόπους πρόληψης.

Τα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά αδιέξοδα που βιώνουν οι νέοι, ενισχύουν την τάση φυγής από μια πραγματικότητα που τους συνθλίβει και τους περιθωριοποιεί , πρέπει όλοι μαζί να σπάσουμε τα ταμπού που συνοδεύουν την χρήση και οδηγεί μεθοδευμένα στην διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και φόβου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης θα πάρει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την πρόληψη στο θέμα τον ναρκωτικών με στόχευση στους γονείς και την μαθητική κοινότητα.

Παντελής η απουσία της σχολικής κοινότητας- Κανένας δάσκαλος- καθηγητής στην εκδήλωση!!!

-Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε από την ΟΜΑΔΑ και είναι ευγενικό θα έλεγα. Ωστόσο πρέπει να αποτυπωθεί μια πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα έχει να κάνει με την συμμετοχή και σε ποιο βαθμό της σχολικής κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας τελικά στο πρόβλημα καθαυτό. Εκτιμώ όχι αυθαίρετα αλλά με βάση την εμπειρία που έχω ότι όλοι οι συντελεστές της σχολικής ζωής (καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς) δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα είτε γιατί αδιαφορούν εφόσον δεν τίθεται υποχρεωτικά από το Υπουργείο είτε διότι αδιαφορούν γενικώς για τα κοινωνικά προβλήματα, είτε γιατί είναι της λογικής ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό μου αφού δεν το έχω μέσα στο σπίτι μου.
Στο ακροατήριο της εκδήλωσης φαίνεται χαρακτηριστικά η παντελής απουσία των δασκάλων και των καθηγητών της πόλης της Αλεξάνδρειας η οποία σημειωτέον διαθέτει επτά δημοτικά σχολεία, δύο γυμνάσια και τρία λύκεια. Μ΄ άλλα λόγια, διαθέτει χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες δασκάλους- καθηγητές οι οποίοι όμως αγρόν αγόραζαν. Αδιαφόρησαν πλήρως αφού δεν έχουν πρόβλημα.
Η συγκεκριμένη και όχι μόνο συμπεριφορά είναι χαρακτηριστικό δείγμα του βαθμού ενδιαφέροντος για τα κοινωνικά προβλήματα του εν λόγω κλάδου. Δάσκαλοι και καθηγητές ενώ θα έπρεπε να συνδιαμορφώνουν με την ενεργό συμμετοχή τους τέτοιες εκδηλώσεις με επιλογή τους και όχι με εντολή από το υπουργείο αυτοί επιλέγουν το καφενείο και την μπιρίμπα.
Η αναφορά αυτή δεν είναι ισοπεδωτική. Υπάρχουν σαφώς εξαιρέσεις αλλά ο κανόνας είναι αυτός. Μπορεί τα ωράρια να είναι δύσκολα, μπορεί να υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις, μπορεί κάποιοι καθηγητές και δάσκαλοι να απασχολούνται εθελοντικά κάποια απογευματινά αλλά ο κανόνας είναι πλήρης αδιαφορία και καμιά συμμετοχή στα κοινά.
Τόσο απλό και τόσο θλιβερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: