Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Απολογιστικά απόνερα- Τ. Τασιόπουλος

Του Τ. Τασιόπουλου*
σύμβουλος ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ.

3 σχόλια:

Τρύφων Τοπαλίδης είπε...

Ο δήμος της Αλεξάνδρειας ήταν ο πρώτος «Καλλικρατικός αυτοδιοικητικός οργανισμός» πού, στις 18-2-2011, ενέκρινε ομόφωνα «κανονισμό λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου» (κ.λ.δ.σ.) –δύο μήνες ενωρίτερα από την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον «πρότυπο κ.λ.δ.σ.». Προφανώς, λόγω των περιστάσεων και της, ας πούμε, «βαρύτητας» του θέματος, ήταν ευκταία και αναγκαία η συνεννόηση των μελών του δ.σ., ώστε να ψηφιστεί ο κανονισμός με ευρύτατη κατά το δυνατό συναίνεση. Για το λόγο αυτό, στις 18-1-2011, το δ.σ. σύστησε «επιτροπή για την κατάρτιση και υποβολή για έγκριση, σχεδίου κ.λ.δ.σ. δήμου Αλεξάνδρειας», αποτελούμενη από τον πρόεδρο του δ.σ. Ι. Γκιουρτζή και τους δ.σ. Α. Τασιόπουλο, Α. Τσιάπλα και Χ. Αλευρά.
Στη σύνταξη των διατάξεως του κ.λ.δ.σ. τα μέλη της παραπάνω επιτροπής εισέφεραν ελάχιστα, με εξαίρεση τον Α. Τασιόπουλο και τον Ι. Γκιουρτζή, οι οποίοι συνέβαλαν εποικοδομητικά στο έργο της ολοκλήρωσης του κανονισμού· ο πρώτος με προτάσεις και παρατηρήσεις και ο δεύτερος με τους χειρισμούς του, ως φύσει διαλλακτικός και συναινετικός χαρακτήρας που είναι. Από εκεί και πέρα, όμως, ας γίνει γνωστό σε μετριόφρονες και πολυφραδείς ότι, σχέδιο κ.λ.δ.σ. του νέου, τότε, δήμου Αλεξάνδρειας ήταν έτοιμο ήδη αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της εκλογής στο δήμο Αλεξάνδρειας, το 2010, όταν οι «νικητές» πανηγύριζαν και οι «ηττημένοι» δαιμονοποιούσαν το κακό.
Επί της ουσίας: Ο κ.λ.δ.σ. του δήμου Αλεξάνδρειας –αν εξαιρεθούν ελάχιστες καινοτόμες αναφορές του, ίσως ασήμαντες, που όμως δεν έτυχαν της προσοχής για εφαρμογή– κωδικοποιεί και επαναλαμβάνει φλύαρα ήδη ισχύουσες διατάξεις του κανονιστικού νομοθέτη. Για παράδειγμα δεν χρειαζόταν κανένα άρθρο 37 (στον κ.λ.δ.σ.), για να υπομνησθεί η δια νόμου υποχρέωση του δημόσιου απολογισμού των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Και, φυσικά, στους «απολογούμενους» (υποθέτουμε όχι σε αίθουσα δικαστηρίου κ. Τασιόπουλε), δεν περιλαμβάνονται ούτε «η αντιπολίτευση», ούτε «οι εκπρόσωποι των φορέων» και (πολύ δε περισσότερο) οι «μεμονωμένοι πολίτες». Η αποφυγή –εσκεμμένα ή όχι, αδιάφορο– του απολογισμού, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των πεπραγμένων κάθε αιρετής δημοτικής και, γενικά, κάθε δημόσιας αρχής, συνιστά, πέρα και πάνω από τους «νόμους» και τους «κανονισμούς», ύψιστη πολιτική ύβρη. Και η ύβρις αυτή, αναμφίβολα, βαρύνει τον βίο τής υπό τον Φ. Δημητριάδη δημοτικής αρχής.
Τέλος, ας μη διαφύγει του προβληματισμού εκείνων που επιμένουν να ενδιαφέρονται για τα περί των κοινών πράγματα και ομιλούν και γράφουν γι’ αυτά –συχνά ασύστολα, χάριν του εντυπωσιασμού;– πως η διεκπεραίωση της διαδικασίας του «απολογισμού πεπραγμένων», όταν εμπνέεται από την υποχρεωτικότητα και μόνο του κανονιστικού νόμου, όταν διεξάγεται με την συνήθως ανούσια γραφειοκρατική τυπολατρία, και όταν μετατρέπεται σε θέατρο γραφικών πολεμικών επιχειρήσεων, ένθεν κακείθεν, καταντά εν τέλει άχρηστη. Τόσο για την ίδια (δημοτική αρχή) που διαχρονικά αρέσκεται μάλλον στα παινέματα παρά στη σπανίζουσα δημιουργική κριτική όσο και για τους συνήθως αδιάφορους πολίτες, της απαίδευτης και μη ούσας «δημοκρατίας μας».

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΤΡΥΦΩΝ,ΕΣΕΝΑ ΑΝ ΣΕ ΑΚΟΥΓΕ Ο ΦΩΤΗΣ ΘΑ ΤΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.ΑΞΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.ΑΥΤΟΥΣ ΨΙΦΙΖΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Η γνώμη μου για τις γνώσεις του Τρύφωνα Τοπαλίδη περί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η προσφορά του αναμφισβήτητα έχουν θετικό πρόσημο και έχω την βεβαιότητα πως η διοίκηση Δημητριάδη έχασε όταν τον απομάκρυνε, κύριος οίδε το γιατί.
Ο Τρύφων με περισσή ανιδιοτέλεια για καιρό ήταν η ψυχή του δήμου Πλατέος χωρίς να λογαριάζει κόπο και χρόνο, βοήθησε τον Σύνδεσμο Ύδρευσης όταν ήμουν πρόεδρος και επιμελούνταν την έκδοση δημοτικού περιοδικού αφιλοκερδώς στο Πλατύ.
Διαφωνώ στο σχόλιό του περί ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ γιατί όταν γίνεται ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ όλοι απολογούνται καταθέτοντας την ευθύνη τους για όσα έγιναν και ΔΕΝ έπρεπε να γίνουν και όσα ΔΕΝ έγιναν επειδή η πρόοδος εενόςδήμου είναι υπόθεση όλων.
Σε καινοτόμα αναφορά στηρίχτηκε η πρώτη και μοναδική έως σήμερα ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ από τον υπογράφοντα σχετικά με την κακοδιοίηση όσον αφορά τον υδατόπυργο της Παλιόχωρας

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ