Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Δράσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα

Το Υπουργείο Παιδείας έχει διαμορφώσει σχέδιο εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα υλοποιηθεί, σε πρώτη φάση με Τάξεις Υποδοχής.
Η εκπαίδευση των παιδιών αυτών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί έχουν στερηθεί την εκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες. Επομένως είναι....
απαραίτητη η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης ανάμεσα στους έλληνες μαθητές και πρόσφυγες ώστε η ένταξη των τελευταίων στη σχολική κοινωνία να είναι απρόσκοπτη.
Γι΄αυτό το σκοπό, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ημαθίας έχει προγραμματίσει την υλοποίηση κοινών δράσεων οι οποίες θα καλλιεργούν τη συνύπαρξη, την ισχυροποίηση δεσμών και την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης. Οι δράσεις αυτές θα υλοποιούνται σε ομάδες οι οποίες θα αποτελούνται από έλληνες και πρόσφυγες περίπου της ίδιας ηλικίας και θα ξεπερνούν το φράγμα της γλώσσας.

Περίληψη του Προγράμματος

  1. Κοινό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής μαθητών του ΕΠΑΛ και προσφυγόπουλων, το οποίο θα υλοποιηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Αριθμός συναντήσεων 10 με διάρκεια κάθε συνάντησης 2 ώρες. Θα συμμετέχουν συνολικά 16 έφηβοι. Οι συναντήσεις θα γίνονται τα απογεύματα των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου (έναρξη Τρίτη, 11 Οκτωβρίου). Οι καταγεγραμμένοι έφηβοι πρόσφυγες ηλικίας 15 έως 18 ετών είναι 16. Στις 5 συναντήσεις θα είναι οι 8 μαθητές της ομάδας του ΕΠΑΛ με 8 από τους πρόσφυγες και στις υπόλοιπες 5 συναντήσεις θα είναι η ομάδα του ΕΠΑΛ με τους υπόλοιπους 8 πρόσφυγες.
  2. Ελληνίδες και Σύριες μητέρες με τα παιδιά τους θα μαγειρέψουν παραδοσιακά τους φαγητά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Η δράση θα υλοποιηθεί τέσσερις φορές (Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, Τρίτη 22 Νοεμβρίου και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου)
  3. Την πρώτη εβδομάδα των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, με τη βοήθεια της κινητής Βιβλιοθήκης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας και τη συνεργασία του Δήμου Βέροιας θα διανεμηθούν έντυπα εφημερίδες αραβικές στον καταυλισμό της Βέροιας.
  4. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η Ομάδα της δημιουργικής γραφής θα επισκεφτεί το Γυμνάσιο Ριζωμάτων, όπου θα αναπτυχθούν δραστηριότητες και θα πραγματοποιηθεί περίπατος στο δάσος των Ριζωμάτων.
  5. Σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας θα δημιουργηθεί κοινό συγκρότημα με χρήση Ελληνικών και Συριακών μουσικών οργάνων. Ίσως, ως αποτέλεσμα της ομάδας της δημιουργικής γραφής (στίχοι τραγουδιού), να παραχθεί ένα τραγούδι το οποίο και θα χαρακτηρίζει το κοινό αποτέλεσμα. Η τελική εκδήλωση θα γίνει στον κινηματογράφο Σταρ στις 21 Δεκεμβρίου στις 12:00. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: