Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Πολιτική επιλογή του Γκυρίνη η πολιτική κάλυψη που δίνει στον Ισαάκ για τον καταλογισμό

Το θέμα του καταλογισμού που προέκυψε μετά από τον έλεγχο στον πρώην δήμο Μελίκης είναι γνωστό εδώ και καιρό αφού δόθηκε ευρεία δημοσιότητα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο έλεγχος που έγινε αφορούσε στη διαχείριση που έγινε από το 2005 ως το 2010 και το πόρισμα των ελεγκτών καταλόγισε σε 19 δημοτικούς συμβούλους της εποχής αυτής ποσό ύψους 120 χιλιάδων ευρώ και σε ......άλλους δυο (έναν αιρετό και έναν υπάλληλο ποσό ύψους εκατομμυρίων ευρώ!).
Παρά το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης ρωτήθηκε πολλές φορές από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να πει ονόματα και αν αυτά είναι εν ενεργεία και ποια θέση έχουν αυτός απέφυγε συστηματικά να απαντήσει επί της ουσίας λέγοντας ότι αυτή η υπόθεση αφορά στο παρελθόν αφενός και ότι "έχει δρόμο" μέχρι να διαλευκανθεί. Πολύ σωστή η τοποθέτηση πλην όμως η απάντηση δεν αφορά στην ουσία.
Η πολιτική ουσία της υπόθεσης είναι απλή πλην όμως ο Π. Γκυρίνης αποφεύγει όπως ο διάλος το λιβάνι να πάρει θέση για τον εξής απλό λόγο: Ένας αντιδήμαρχός του, ο Ισαάκ Χαλκίδης, όπως ο ίδιος δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών, εμπλέκεται και του έχει καταλογιστεί ποσό ύψους 120 χιλιάδων ευρώ.

Είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα. Το θέμα είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ως δικαστήριο που είναι οι αποφάσεις του έχουν ένα ειδικό βάρος, μια απαξία. Συνεπώς οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν αποτελέσματα και εν προκειμένω αποτελέσματα πολιτικά. Όταν ένας αντιδήμαρχος κουβαλάει στην πλάτη του έναν καταλογισμό που στην πράξη είναι μια ποινή αυτό προκαλεί πολιτικά αποτελέσματα και τα οποία χρήζουν απαντήσεων.

Όλοι θυμόμαστε την περιπέτεια του πρώην δημάρχου Αλεξάνδρειας Φώτη Δημητριάδη στον οποίο επιβλήθηκε ποινή αργίας και η οποία βέβαια στην πορεία απαλλάχτηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου πλην όμως ο ίδιος υπέστη την ποινή αφενός και αφετέρου την πολιτική φθορά εξ αιτίας της.
Ο Δήμαρχος Γκυρίνης προφανώς θέλοντας να καλύψει τον συνεργάτη του πολιτικά δεν προχωράει στο αυτονόητο, στην αξιολόγηση της κατάστασης πολιτικά και στο επόμενο λογικό βήμα που είναι η απομάκρυνσή του από τη θέση του αντιδημάρχου μέχρι να τελειώσει ευνοϊκά η υπόθεση αυτή, όπως υποστηρίζει με μεγάλη αυτοπεποίθηση ο ίδιος ο εμπλεκόμενος Ισαάκ Χαλκίδης.

Η επιλογή αυτή του δημάρχου Γκυρίνη να καλύπτει πολιτικά τον αντιδήμαρχό του είναι δείγμα της πλήρους ταύτισης των δυο ανδρών και δείχνει την πρόθεσή του να αποδεχτεί και τις πολιτικές ευθύνες που έχει αυτή η επιλογή....

Δεν υπάρχουν σχόλια: