Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΟΡΙΣΤΙΚΟ- Με απλή αναλογική οι δημοτικές εκλογές - Δήλωση υπουργού Σκουρλέτη

Παν. Σκουρλέτης
Ο υπουργός Εσωτερικών με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι απόλυτα σαφής όσον αφορά στον εκλογικό νόμο που θα θεσπιστεί και θα ισχύσει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές που θα γίνουν, ως γνωστόν, το 2019.
Η θέσπιση της απλής αναλογικής είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει μια εντελώς νέα και διαφορετική κατάσταση τόσο κατά τη διάρκεια της συγκρότησης παρατάξεων προεκλογικά όσο και μετεκλογικά όπου θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων όλες οι δημοτικές παρατάξεις που θα εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσουν σε διάλογο ώστε να...... προκύψει πλειοψηφία ικανή για να διοικηθεί ο δήμος.

Η ερώτηση και η απάντηση του υπουργού είναι:

Ερ.: Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκεται η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοκητικές εκλογές. Πολλοί αιρετοί όμως εκφράζουν φόβους ότι αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα κυβερνησιμότητας των δήμων. Για την αποφυγή αυτού του ενδεχόμενου προβλέπονται κάποιες δικλείδες ασφαλείας;


Απ.: Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από ρυθμίσεις που βοηθούν σε αυτό που αποκαλείται «κυβερνησιμότητα», αλλά νομίζω ότι η πιο ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων. Ξεπερνάμε πια τη λογική των μονοπαραταξιακών λογικών και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό. Είναι κάτι το οποίο ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Τα τοπικά προβλήματα είναι συγκεκριμένα, πάνω σε αυτά μπορεί να υπάρξουν πλατιές πλειοψηφίες, οι οποίες θα έχουν τη νομιμοποίηση μέσα στην ίδια την κοινωνία. Αυτή θα είναι η βασική δημοκρατική τομή που θεσμοθετείται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο".

Βέβαια, υπάρχει ο αντίλογος στον εκλογικό νόμο και προέρχεται τόσο από την ένωση των δημάρχων όσο και των περιφερειαρχών πλην όμως ο υπουργός τονίζει στην ίδια συνέντευξη ότι ο διάλογος που έγινε με τους φορείς κράτησε πάνω από 1,5 χρόνο, είπαν τις απόψεις τους και ο κύκλος ολοκληρώθηκε. Συνεπώς, η μόνη ελπίδα για όλους εκείνους που θέλουν πάση θυσία να μην αλλάξει το εκλογικό σύστημα είναι να προκηρυχτούν βουλευτικές εκλογές σύντομα, να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ και να καταργήσει το νόμο αυτό όπως δεσμεύτηκε δημόσια ο Μητσοτάκης πρόσφατα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: