Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Με απλή αναλογική στις δημοτικές ποια είναι τα σενάρια, τα φαβορί και οι πιθανότητες νίκης - Νέο τοπίο και όνειρα θερινής νυκτός

Αν οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές διεξαχθούν με εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα εντελώς νέο τοπίο στον δήμο Αλεξάνδρειας και αυτό θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω εδώ.

Έχοντας υπόψη μας ότι το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας διαθέτει 33 έδρες μια δημοτική παράταξη για να εκπροσωπηθεί θα πρέπει να πιάσει το μέτρο που βγαίνει ως εξής: ποσοστό% δια εκατό επί 33. Δηλαδή Χ%:100x33.
Αν για παράδειγμα μια παράταξη πιάσει 20% τότε από την πράξη προκύπτει ότι..... 20:100=0,2 x33=6,6. Θα εκλέξει 6 δημοτικούς συμβούλους και θα έχει υπόλοιπο που θα το αξιοποιήσει ή όχι στη νέα κατανομή εφόσον υπάρξει.

Αυτό σημαίνει ότι μια παράταξη που κατάφερε να πιάσει 40% ή και περισσότερο δεν θα έχει τη δυνατότητα να διοικήσει μόνη της αφού θα δε θα διαθέτει τους 17 συμβούλους που συγκροτούν πλειοψηφία και μάλιστα οριακή. Είναι προφανές ότι ένας δήμος όπως η Αλεξάνδρεια δε μπορεί να διοικηθεί με 17 συμβούλους όπως ούτε με 20 που υπάρχουν σήμερα.
-Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από όλο το εκλογικό σώμα γεγονός που σημαίνει ότι καταργούνται οι δημοτικές ενότητες και οι πολίτες- εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να "σταυρώνουν" τέσσερις (4) υποψήφιους συμβούλους. Αυτό σημαίνει ότι για να εκλεγεί κάποιος σύμβουλος θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω 1.000 σταυρούς προτίμησης το λιγότερο.
-Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από την "πρώτη" Κυριακή και στη "δεύτερη" Κυριακή γίνεται η εκλογή μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων δημάρχων. Τούτο σημαίνει ότι μπορεί να γίνει δήμαρχος ο δεύτερος που στο νέο συμβούλιο θα διαθέτει λιγότερους συμβούλους από τον πρώτο και θα αναγκαστεί είτε να συνεργαστεί μαζί του είτε να συνεργαστεί με το σύνολο της αντιπολίτευσης για να καταφέρει να αποκτήσει πλειοψηφία για να διοικήσει.

Αυτά σε γενικές γραμμές και πάμε τώρα στα ονόματα και σε μια πιθανολόγηση των κινήσεών τους στη βάση του νέου εκλογικού νόμου.
- Ο νυν δήμαρχος όπως έχει δηλώσει θα διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό αξίωμα. Θα πρέπει λοιπόν να βρει 36 υποψήφιους για το ψηφοδέλτιό του. Θα τους βρει είτε έτσι είτε αλλιώς και ψηφοδέλτιο θα φτιάξει. Ωστόσο, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι δεν πρόκειται να πιάσει τους 14 χιλιάδες ψήφους που πήρε το 2014 ούτε το θηριώδες ποσοστό του 47% και πλέον.

-Η παράταξη του Φ. Δημητριάδη στις εκλογές του ΄14 συγκέντρωσε περίπου 13.000 ψηφοδέλτια και ποσοστό λίγο πάνω από το 43%. Αν και εφόσον ο τέως δήμαρχος αποφασίσει να ηγηθεί της παράταξης (γεγονός που το αφήνει ανοιχτό και συνεπώς όλα είναι πιθανά) είναι προφανές ότι για να μπορέσει κάποιος να κάνει μια εκτίμηση για την δυναμική της εκκίνησης θα πρέπει να προσανατολιστεί σε ένα νούμερο λίγο πιο κάτω από το ΄14. Εκτιμώ ότι με Δημητριάδη επικεφαλής η νυν παράταξη και με προσθήκες όπως αναμένεται θα πιάσει την πρώτη θέση στη μάχη της "πρώτης" Κυριακής.

-Θα έχετε ήδη αναρωτηθεί "και ο Χαλκίδης; Που τον βάζεις;" Μην ανησυχείτε. Ο Μιχ. Χαλκίδης είναι ο άγνωστος "Χ" δεδομένου ότι υπάρχει μόνο η εκπεφρασμένη απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος και έτερον ουδέν. Σε συζητήσεις που κάνει ισχυρίζεται ότι ήδη έχει συγκροτήσει τα 3/4 του ψηφοδελτίου θέλοντας να δείξει ότι έχει από τώρα αυξημένη ετοιμότητα που θα παρουσιάσει την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Η παράταξη Χαλκίδη είναι προφανές ότι δημιουργεί διαρροές τόσο στην καθημαγμένη παράταξη του νυν δημάρχου όσο και στην παράταξη του Δημητριάδη με τον ίδιο αρχηγό (σε άλλη περίπτωση, δηλαδή αν ο Δημητριάδης αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος τότε η παράταξη Χαλκίδη θα ενισχυθεί εντυπωσιακά και ένα μικρό μέρος δυνάμεων να προσχωρήσουν στην παράταξη Γκυρίνη).

Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι ο Δημητριάδης αποφασίζει να είναι αρχηγός και υποψήφιος δήμαρχος η παράταξη Χαλκίδη κατά την εκτίμησή μου θα έχει ουσιαστικό πρόβλημα και να το ξεπεράσει θα πιέσει ασφυκτικά την παράταξη Γκυρίνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται....

-Το ΚΚΕ ως γνωστόν θα συγκροτήσει τη δική του παράταξη και να θυμίσω ότι το 2014 έλαβε 860 περίπου ψηφοδέλτια και κάτι λιγότερο από 3% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο (Αλευράς). Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει και στις εκλογές αυτές και γιατί όχι να αυξήσει τη δύναμή του τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστό. Ακούγεται ότι θα ηγηθεί νέο στέλεχος του κόμματος και αυτό είναι στα "συν" του εγχειρήματος.

-Απομένει ο χώρος που ορίζεται ως "κεντροαριστερά". Στο χώρο αυτό κινούνται τόσο οι δυνάμεις που το 2014 εκφράστηκαν ψηφίζοντας Σπυρίδη - ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι δυνάμεις που πολιτικά ανήκουν στο Πασόκ- Κίνημα Αλλαγής. Όποιος επιχειρήσει είτε να απαξιώσει είτε να μη λάβει σοβαρά υπόψη του τη δυναμική των στελεχών του συγκεκριμένου χώρου στην κοινωνία θα έχει κάνει ένα κομβικό λάθος και θα το βρει μπροστά του. Ο Σπυρίδης- Σύριζα πήρε περίπου 1.900 ψήφους και 6,5% περίπου.
Τα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν βαθιές ρίζες στην κοινωνία και αυτό θεωρώ ότι θα εκφραστεί και εκλογικά.
Το όνομα του Κ. Ναλμπάντη που πληροί τις προϋποθέσεις να ηγηθεί αυτού του χώρου ακούγεται, γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρεται αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επίσημα. Είναι προφανές ότι δε θεωρεί τη χρονική συγκυρία ως την καταλληλότερη. Ωστόσο, όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα αυτό τον λαμβάνουν υπόψη τους ως πιθανό υποψήφιο δήμαρχο το δε συμμαχικό σχήμα αρκετοί είναι αυτοί που το "βλέπουν" στη δεύτερη Κυριακή να διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο ο επικεφαλής του.

Συμπερασματικά. Αν το εκλογικό σκηνικό "καθίσει" σε πέντε υποψήφιους -παρατάξεις οι τέσσερις θα διεκδικήσουν τις 32 έδρες αφού τη μια θα την καπαρώσει το ΚΚΕ.
Αν το δημαρχιακό θώκο διεκδικήσουν Δημητριάδης, Γκυρίνης, Χαλκίδης και Ναλμπάντης εκτιμώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε τα πάνω κάτω και η κάλπη να βγάλει αποτέλεσμα που θα κάνει πολλούς να παραμιλάνε.
Δε θέλω να επεκταθώ σήμερα σε εκτίμηση δυναμικής μεταξύ των τεσσάρων προαναφερθέντων ονομάτων. Θα το κάνω στο άμεσο μέλλον.


-Δείτε και αυτά τα στοιχεία για να έχετε πλήρη εικόνα των εκλογών του 2014 την "πρώτη" Κυριακή (στην "δεύτερη" Κυριακή οι αριθμοί άλλαξαν):
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 42.889
ΨΗΦΙΣΑΝ: 30.797
ΕΓΚΥΡΑ: 29.857
ΑΚΥΡΑ: 680 - ΛΕΥΚΑ: 260

-Επίσης, το εκλογικό σώμα θα αυξηθεί δεδομένου ότι θα έχουν δυνατότητα ψήφου οι γεννηθέντες το 2002 αφού το όριο ηλικίας μειώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: