Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η καταστροφή του Βερμίου έχει δρομολογηθεί, η αντίδραση είναι μηδενική και η σιωπή των πολιτικών περίεργη


Διαβάζω το ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΛΑΟΣ της Βέροιας σχετικά με τη συζήτηση που έγινε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την....
φαραωνική επένδυση στο Βέρμιο με τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες που ήδη άρχισαν να τοποθετούνται.
Το θέμα γνωστό και παλιό για όσους είχαν εμπλακεί πριν από λίγα χρόνια στην εν λόγω συζήτηση και στις κινήσεις που είχαν γίνει ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας εν γένει. Θυμάμαι ότι και ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πολέμιος της επένδυσης αυτής, ο Γιώργος Ουρσουζίδης ήταν παρών πλην όμως σήμερα τηρεί μια περίεργη σιωπή.
Το έργο θα γίνει είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο εφόσον οι τοπικές κοινωνίες δεν αντιδρούν. Είναι προφανές αυτό και εν πολλοίς μοιραίο. Η καταστροφή είναι δεδομένη, ο πλουτισμός των επενδυτών σίγουρος και το σύστημα ικανοποιημένο.
Διαβάστε το ρεπορτάζ που ακολουθεί και σε επόμενη ανάρτηση θα δημοσιεύσω την δήλωση του Γ. Ουρσουζίδη όταν είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση που του είχα κάνει τον Ιανουάριο του 2015 όταν ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει, μαζί και με τους άλλους συνυποψηφίους του, συνέντευξη στην Αλεξάνδρεια.


155 ανεμογεννητριών και 465 MW το αιολικό πάρκο του Βερμίου

Της τάξης των 155 ανεμογεννητριών (σχεδόν από 50 στα γεωγραφικά όρια κάθε δήμου -Βέροιας, Νάουσας, Εορδαίας), ισχύος 465 MW, είναι το τελικό σχέδιο της εταιρείας «Αιολική Βερμίου» για το αιολικό πάρκο στα όρια των τριών νομών, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το βράδυ της Τετάρτης. Ειπώθηκε επίσης ότι το έργο προβλέπει 30 μόνιμες θέσεις και πολύ περισσότερες την περίοδο κατασκευής, έσοδα 2.650.000 ευρώ το έτος από το 3% (1.500.000 στους τρεις δήμους και 900.000 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ).

Σε σχέση με τον χρόνο έναρξης κατασκευής του έργου, εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρθηκαν στην αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και στην τελική διαμόρφωση του επενδυτικού σχήματος.

Διάφορη άποψη εξέφρασε ο Μεταλλειολόγος Μεταλλουργός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μποζίνης, σημειώνοντας ότι ως χώρα πιάσαμε τους στόχους του 2020 στις ΑΠΕ με 16,5% και υπολείπονται ακόμη 800 MW αιολικής ισχύος μέχρι το 2020. «Η μισή αιολική ισχύς θα παράγεται στο Βέρμιο; Πήραμε το μερτικό μας από το αναγκαίο κακό της αιολικής ενέργειας» είπε, καταθέτοντας στο προεδρείο στοιχεία για τον επηρεασμό της χλωρίδας, πανίδας και του ανθρώπου από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Εκ μέρους της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ο κ. Μπαρδάκας ενημέρωσε ότι πριν λίγες μέρες μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία το αιολικό πάρκο που κατασκευάστηκε στην περιοχή Ξηρολιβάδου, ισχύος 44 MW. Απάντησε ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της χώρας σε σχέση με τις ΑΠΕ για το 2020, ενώ για τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών ανέφερε το 3% επί του τζίρου, τις θέσεις εργασίας κ.λπ.

Αρνητικές θέσεις ανέπτυξε για τα αιολικά πάρκα ο κ. καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Ζάγγας, μιλώντας για μη εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων σε πολλές περιπτώσεις, πρόχειρη αντιμετώπιση από την ελληνική πολιτεία, έλλειψη σχεδιασμού, επιθετική διάθεση ιδιωτών, αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλοίωση τοπίου, ακύρωση υδροφόρου ορίζοντα κ.ά. 

Εκ μέρους του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Ρώσσης τόνισε ότι οι στόχοι της χώρας μας στα αιολικά υστερούν σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας. Αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό χάρτη των αιολικών πάρκων, υπογραμμίζοντας την υστέρηση της χώρας μας ακόμη και σε σχέση με την Πορτογαλία (6GW η Πορτογαλία, 1 GW η Ελλάδα) παρότι ξεκίνησε την προσπάθεια 10 χρόνια μετά από εμάς. Επίσης αναφέρθηκε στον ελληνικό χάρτη των αιολικών, όπου το Αιγαίο έχει τη μεγαλύτερη ισχύ ωστόσο όχι το δίκτυο διασύνδεσης. 

Ο κ. Χατζηαθανασίου από το Η/Μ του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης ζήτησε πιο ορθολογικό ρυθμό στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ενώ εξέφρασε τη θλίψη του που βλέπει στον κάμπο της Ημαθίας φωτοβολταϊκά.

πηγή: εφημερίδα ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: