Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Ο μοναχικός δρόμος των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας - Ανύπαρκτες οι κοινές δράσεις

-Απούσα διαχρονικά η πολιτιστική πολιτική στον δήμο της Αλεξάνδρειας

Τις μέρες αυτές οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής επιχειρούν να αναβιώσουν παλιά έθιμα και σχεδόν καθημερινά γίνονται εκδηλώσεις. Παρατηρώντας αυτές τις εκδηλώσεις χρόνια τώρα νομίζω ότι πρέπει να επισημανθεί μια βασική παράμετρος που κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί και ενδεχομένως να...... αποτελέσει πυξίδα για την απούσα πολιτιστική πολιτική του δήμου διαχρονικά.


Νομίζω ότι είναι σε όλους κοινός τόπος ότι όλες οι διοικήσεις του δήμου διαχρονικά είτε δεν έδιναν μεγάλη σημασία σ΄ αυτό που ονομάζουμε και είναι πολιτισμός είτε τον αγνοούσαν παντελώς. Στο σύνολό τους οι δημοτικές διοικήσεις κανονίζουν να χρηματοδοτούν στο μέτρο του δυνατού τους συλλόγους, να κάνουν εκδηλώσεις εποχικά (Χριστούγεννα, καλοκαίρι, αποκριές) και πέραν τούτου ουδέν. Είναι δύσκολο ομολογουμένως να στηθεί πολιτιστικός μηχανισμός στον δήμο Αλεξάνδρειας όταν άλλοι ΟΤΑ στη χώρα, και στην Ημαθία, διαθέτουν οργανωμένες πολιτιστικές δομές και επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο....

 Στην πόλη της Αλεξάνδρειας και ευρύτερα λειτουργούν αρκετοί σύλλογοι άλλοι με ικανή δράση και άλλοι όχι. Ωστόσο, ο κάθε σύλλογος ακολουθεί μια μονήρη πορεία, χωρίς συνέργειες και κοινές προσπάθειες με άλλους συλλόγους που εκφράζουν διαφορετικές εθνικοτοπικές καταγωγές πλην όμως οι εκφραζόμενοι μέσω αυτών των συλλόγων συναποτελούν τους μόνιμους κατοίκους της Αλεξάνδρειας, έχουν οι περισσότεροι γεννηθεί στην πόλη και εξ αντικειμένου "παράγουν" τον καθημερινό πολιτισμό προετοιμάζοντας τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν κάποια στιγμή στην πλήρη ομογενοποίηση και την ανάδειξη του Αλεξανδρινού πολιτισμού.

Παρατηρώ τους συλλόγους της περιοχής ότι προσπαθούν να διατηρήσουν έθιμα, την διάλεκτο τους τόπου προέλευσής των προγόνων κλπ. Διοργανώνουν εκδηλώσεις όπως "γρουνοχαρές", "γαβουρμάδες", ρουγκάτσια και άλλες και παρά το γεγονός ότι οι προσκλήσεις είναι ανοιχτές, απευθύνονται σε όλον τον κόσμο, δεν παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις αυτές μέλη των άλλων συλλόγων. Ούτε ως επισκέπτες στο πλαίσιο της αστικής ευγένειας δηλαδή.
Εκτιμώ ότι αφού δεν υπάρχει αυτή η επαφή θα ήταν υπερφίαλο να συζητήσει κανείς για κοινές δράσεις, για κοινές θεατρικές ομάδες, για κοινές δενδροφυτεύσεις, κλπ κλπ.
Όμως είναι νομοτέλεια όλα αυτά η ίδια η ζωή να λύσει και θα τα λύσει όπως τα έχει λύσει στο διάβα των χρόνων παντού στον κόσμο.


-πηγή φωτογραφιών: ΕΜΒΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: