Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Βέροιας - Σε ιδιώτες υπηρεσίες δήμων με ενέχυρο τα τέλη που πληρώνει ο λαός

Γ. Μελιόπουλος
Υποψ. Δήμαρχος Βέροιας
Λαϊκή Συσπείρωση
Το δρόμο για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων ανοίγει η συγκυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο με τα 80 άρθρα έρχεται να κάνει τις απαραίτητες για το κεφάλαιο προσαρμογές στον «Καλλικράτη» ώστε να λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά η Τοπική Διοίκηση ως κομμάτι του αστικού κράτους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που φέρνει το νομοσχέδιο αφορούν τους τομείς της καθαριότητας και του...
φωτισμού και γενικά όποια υπηρεσία θεωρείται ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως δράσεις Πολιτισμού, Αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ. Δηλαδή, σχετίζονται με ανάγκες του λαού, για τις οποίες ήδη φορολογείται και πληρώνει.
Μόνο που τώρα, οι δήμοι θα βάζουν ως ενέχυρο τα μελλοντικά τους έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού - που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - και θα υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν κατευθείαν από τη ΔΕΗ αυτά τα εγγυημένα έσοδα. Με δεδομένο δε ότι τέτοιες υπηρεσίες, που θεωρούνται από τις βασικές σε έναν δήμο, θα παραχωρούνται σε ιδιώτες, είναι  προφανές ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους θα βρεθούν στον «αέρα».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται πως η κυβέρνηση θέλει να διασώσει... τους δήμους από το δανεισμό για την άσκηση αρμοδιοτήτων ανταποδοτικού χαρακτήρα. Λένε, δηλαδή, ότι οι δήμοι έχουν δύο επιλογές για να παρέχουν υπηρεσίες: `Η δανεισμό ή ενεχυρίαση των εσόδων τους και παράδοση των ανταποδοτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες. Και αυτό είναι ενδεικτικό του ρόλου που παίζει η Τοπική Διοίκηση.

Η συγκεκριμένη επιλογή διευκολύνει δημάρχους που υποστηρίζουν τον εξορθολογισμό των δαπανών του δήμου τους ή την περιβόητη «οικονομική αυτοτέλεια», που συνεπάγονται περικοπές σε προσωπικό, απολύσεις, κατάργηση ή περαιτέρω περικοπές σε υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Κυβέρνηση και δήμαρχοι συμπλέουν στο ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους θα σβήσει και σ΄αυτό το πλαίσιο αναζητούνται διέξοδοι ώστε να εκτελούνται υπηρεσίες με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή επιχειρηματικών σχημάτων. Και οι ευθύνες των δημάρχων είναι τεράστιες γι' αυτό.

Σε αυτό το ζήτημα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι(υπερκομματικοί, ανεξάρτητοι, αυτοδιοικητικοί. άφθαρτοι) δεν λένε κουβέντα. Τι να πουν άλλωστε αφού και οι ίδιοι και τα κόμματά τους υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που είναι κεντρική κατεύθυνση της Ε.Ε. με την οποία όλοι συμφωνούν και πίνουν νερό στο όνομά της. Τα έργα και οι ημέρες τους αλλά και οι κούφιες υποσχέσεις τους δεν πρέπει να παραπλανήσουν κανένα εργαζόμενο

Η ψήφος στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ είναι η μόνη που βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Είναι η μόνη που ανοίγει τον δρόμο για την συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας με στόχο την διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 Βέροια, 27 Μάρτη 2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια: