Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Kατασχέσεις, πρόστιμα και συμψηφισμοί ΦΠΑ / Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Την αύξηση του ακατάσχετου ορίου στα 1.500 ευρώ για τους μισθούς και τις συντάξεις, σε περίπτωση οφειλών προς το δημόσιο και την επιβολή πλαφόν προστίμου στα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο προβλέπουν οι φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. ακόμη μειώνονται τα πρόστιμα για μή έκδοση αποδείξεων ή μή υποβολή δηλώσεων, ενώ επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον...
δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.

Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις ενώ ορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων φορολογικών διατάξεων στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν τις κατασχέσεις:

- Καθορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους του οφειλέτη κάτω από το οποίο δεν θα γίνεται κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση που ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις της κατηγορίας αυτής για ληξιπρόθεσμη οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ, τότε αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη

- Δεν θα γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, όταν το ποσό που απομένει είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία το όριο αυτό ήταν 1.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει για μισθούς μικρότερους του ορίου αυτού αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη

- Δεν θα επιτρέπεται κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση που η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Επίσης σε περίπτωση μη ύπαρξης λογαριασμού μισθοδοσίας δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη ορισμού ενός λογαριασμού ο οποίος θα έχει ακατάσχετο όριο τα 1.500 ευρώ.

Ακόμη στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση στα 250 έως και 500 ευρώ των προστίμων, ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία, για τη μη έκδοση αποδείξεων ή την μη υποβολή δηλώσεων από 1.000 έως 2.500 ευρώ, όπως προέβλεπε ο τελευταίος φορολογικός νόμος.
Παράλληλα θεσπίζεται πλαφόν προστίμου ανά φορολογικό έλεγχο στα επίπεδα των 30.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα οι διατάξεις προβλέπουν τα ακόλουθα:

- Θεσπίζεται πρόστιμο 100 ευρώ για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογικής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου. Πρόστιμο 100 ευρώ θα καταβάλλεται επίσης και για κάθε άλλη παράβαση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μη ανταπόκρισης σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων ή μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

- Πρόστιμο ύψους 250 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία θα επιβάλλονται όταν δεν υποβάλλονται ή υποβάλλονται εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις ή δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων, όταν δεν ανταποκρίνεται ο φορολογούμενος σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, ή όταν δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβή φορολογικά στοιχεία.
- Εξακολουθεί να ισχύει το πρόστιμο των 2.500 ευρώ (για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία) όταν ο φορολογούμενος δεν συνεργάζεται με τις ελεγκτικές αρχές κατά τον φορολογικό έλεγχο, δεν έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο ή δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την τήρηση βιβλίων.

- Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων στην περίπτωση που αρχική δήλωση είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα.

Ακόμη οι φορολογικές διατάξεις προβλέπουν τον αυτόματο συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλεται από επιχειρήσεις στο δημόσιο με τον ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν σε αυτές φορείς της γενικής κυβέρνησης προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Επιπλέον αλλάζει ο τρόπος υποβολής του ΦΠΑ αφού εκτός των άλλων αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης από την καταβολή του φόρου.
Οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ θα υποβάλλονται στις 20 του μήνα με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος του ίδιου μήνα και τη δεύτερη ως το τέλος του επόμενου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός ΦΠΑ γίνεται αποκλειστικά για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης.
Με το νέο καθεστώς ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις θα μπορεί να συμψηφίζεται με ΦΠΑ που πρέπει να εισπράξουν από διάφορους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως Δήμους, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά άλλων διατάξεων που αφορούν μεταξύ άλλων:

- Την απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εφόσον έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ αγροτών επιστρέφεται κατ' αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.

- Την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο των Ακινήτων για τα έτη 2014 και 2015, των ακινήτων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά και τους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και του Αυγούστου 2013.

- Την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων στα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών.

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: