Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Λαϊκή κινητοποίηση για να μην βιαστεί το Βέρμιο από τις 157 ανεμογεννήτριες/ Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στη Βέροια

Γ. Ουρσουζίδης, Κ. Μητριτώνη και Κ. Γκάσιος
Η δεύτερη συνάντηση των φορέων, πολιτών και εκπροσώπων κομμάτων που αντιδρούν στο φαραωνικό έργο εγκατάστασης 157 ανεμογεννητριών στο Βέρμιο έγινε την Τετάρτη το βράδυ στη Βέροια και από την συζήτηση αλλά και...
την ενημέρωση που προηγήθηκε προέκυψε αβίαστα το συμπέρασμα ότι επιχειρείτε να στηθεί ένα μεγάλο φαγοπότι με την αγαστή συνεργασία των «επενδυτών» και του πολιτικού συστήματος με μοναδικό θύμα το Βέρμιο και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας και της Πέλλας.

Η «επένδυση», όπως αποδείχτηκε από την ενημέρωση του εκπροσώπου του ΤΕΕ Ημαθίας Γ. Ουρσουζίδη, εντάσσεται σ΄ αυτές που αποκαλούνται «μεγάλης κλίμακας» και εν τέλει είναι και οικονομικά ασύμφορη αφού μόλις το 30% της ονομαστικής παραγόμενης ενέργειας είναι προς εκμετάλλευση. Αυτό το γεγονός οδηγεί αναπόδραστα στην εξέλιξη ότι ο «επενδυτής» θα πληρώνεται από τον ελληνικό λαό για ένα έργο που δεν θα απολαμβάνει. Αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά η οικολογική παράμετρος του ζητήματος και καταδείχτηκε ότι θα βιαστεί το βουνό αφού θα απαιτηθούν να γίνουν 130 χιλιόμετρα δρόμος πλάτους πέντε μέτρων μέσα στο βουνό, να πέσουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι μπετό, να προκύψουν χιλιάδες τόνοι μπάζα κλπ και να εγκατασταθούν πάνω από 150 τέρατα ύψους 110 μέτρων στο βουνό που θα είναι ορατές από την …Θεσσαλονίκη!!

Στην συζήτηση που ακολούθησε μετά την ενημέρωση ειπώθηκε εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής ότι συγκροτήθηκε ένας φάκελος που κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή στο ΣτΕ για να ακυρωθεί το έργο και βέβαια ακούστηκαν προτάσεις για να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα και να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι.

Παρεμβάσεις έκαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ήταν εκεί (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Οικολόγοι-Πράσινοι), η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νάουσας που ξεκίνησε πρώτη την ανάδειξη του θέματος, ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Ν. Μπέκης, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Νάουσας κ. Λακηνάκος και ορισμένοι πολίτες.

Απουσίαζαν όλοι αυτοί που ψήφισαν να γίνει το έργο. Όπως, ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο δήμαρχος Νάουσας Τ. Καραμπατσός, δημοτικοί σύμβουλοι και κόμματα που είναι υπέρ αυτών των μορφών των ληστρικών επενδύσεων όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: