Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών στον δήμο Αλεξάνδρειας / Η ΝΔ αύξησε τις δυνάμεις της αλλά νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με βραχεία κεφαλή

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά για τον νομό Ημαθίας ωστόσο θα πρέπει να πάμε σε ορισμένες επισημάνσεις αφού πρώτα καταγράψουμε τους αναλυτικούς πίνακες με τα ολοκληρωμένα νούμερα των ψήφων σε ...
κάθε δημοτική ενότητα του δήμου Αλεξάνδρειας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Έτσι λοιπόν, στην δημοτική ενότητα Αλεξάνδρειας και σε 31 ετ βλέπουμε την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να ανέρχεται σε πέντε ποσοστιαίες μονάδες περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εξακόσιες περίπου ψήφους περισσότερες από την ΝΔ και αυτό τον αναγορεύει σε ηγεμονική πολιτική δύναμη στην περιοχή για πρώτη φορά στην ιστορία του ως πολιτικός σχηματισμός.
Βέβαια, αυτή η δύναμη απέχει έτη φωτός από την αντανάκλασή της σε επίπεδο δημοτικής παράταξης που μόλις πρόσφατα, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, έλαβε περίπου 7% !!!

Ο πίνακας είναι αποκαλυπτικός:




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΚΗΣ
Στην δημοτική ενότητα της Μελίκης η πρωτιά της ΝΔ είναι καταλυτική. Η διαφορά εκτινάχτηκε στις 781 ψήφους και η εξήγηση είναι απλή. Η περιοχή είναι από δεκαετίες συντηρητική και δίνει ποσοστά στην δεξιά πάρα πολύ υψηλά αλλά στις εκλογές αυτές είχε έναν δικό της άνθρωπο στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ με αποτέλεσμα στην δημοτική ενότητα της Μελίκης να ηττηθεί κατά κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ η ψήφος είχε κυρίως προσωπικά χαρακτηριστικά και καθόλου πολιτικά.




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ
Στην δημοτική ενότητα Αντιγονιδών η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός αλλά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πολιτική ηγεμονία αφού η ΝΔ υπολείπεται μόλις 51 ψηφοδέλτια. Το αξιοσημείωτο στην ενότητα αυτή είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν άντεξε και μόλις 25 ψηφοδέλτια έχασε την τρίτη θέση από την Συμμορία της Χρυσής Αυγής.




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ
Τέλος, στην δημοτική ενότητα Πλατέος ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την πρώτη θέση, έστω και με διαφορά κάτω των δυο μονάδων γεγονός που δείχνει ότι αφήνει περιθώριο για πολιτική δουλειά στην εν λόγω περιοχή που έχει σοβαρά προβλήματα.
Στην δημοτική ενότητα η συμμορία της Χ.Α σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό της και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για όλους τους αντιφασίστες και δημοκράτες συμπολίτες.
Τέλος, στην ενότητα παρατηρούμε ότι σημείωσε υψηλό ποσοστό ο Β. Λεβέντης και η εξήγηση είναι ότι ο ένας εκ των υποψήφιων βουλευτών του κατάγονταν από την Κορυφή όπου και πήρε αρκετά μεγάλο αριθμό ψήφων και σταυρών.




ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (συνολικά)
Συνολικά στον δήμο Αλεξάνδρειας ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση έστω και με μια διαφορά μόλις 71 ψηφοδελτίων. Ωστόσο, αυτό που μπορεί κανείς να αξιολογήσει από το αποτέλεσμα είναι ότι η ΝΔ, όχι μόνο διατήρησε τις δυνάμεις της αλλά τις αύξησε κι όλας και τούτο σημαίνει ότι τα μέτρα δεν έπληξαν την αγροτική τάξη που στην πλειοψηφία της στήριξε πολιτικά τη ΝΔ με την ψήφο της.




* Σε επόμενη ανάρτηση θα επιχειρήσουμε ανάλυση για την σταυροδοσία των υποψηφίων βουλευτών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για τους αγροτες τους κλαψες θα αναφερθω σε αλλο σχολιο. Τους αγροτες που εδειξαν ποσο αμορφωτοι ειναι και παλι. Δυστυχως.
Τους αγροτες που δεν τους πειραξε η φορολογια . Ολοι οι αλλοι εχουν φορολογια απο ΜΗΔΕΝ ευρω. Ευχομαι να τους ακουμπησει η φορολογια ειδικα αυτους που εχουν αρκετα στρεμματα. Αλλα ο αλεξης ο μπουφος δεν περιεμενε μεχρι τον Αρπιλη να τους σχισει ο τονυ ο γκαβος.
Ας τους σχισει αυτος. Φτανει με τους 2 μηνες δουλευω τον χρονο και κλεινω δρομους οποτε δεν εχω δουλεια. Λες και ενδιαφερθηκε κανας αγροτακος για τις απολυσεις στον ιδιωτικο τομεα τοσα χρονια. Επιτελους , ελπιζω τελος.