Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία Ηλ.Ιακωβίδη (υποψήφιος ΚΚΕ) σε συγκέντρωση φίλων και μελών Αλεξάνδρειας

Φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζουμε στην αποψινή συνάντηση με θέμα τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Γενάρη.


Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι την επομένη μέρα, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα είναι εδώ με την ΕΕ και τα μνημόνια να συνεχίζουν να ματώνουν τον λαό, με τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που αποζητούν το κεφάλαιο να γίνει πιο....
ανταγωνιστικό στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά.

Εδώ θα παραμείνει το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων, που ψήφησαν όλες οι κυβερνήσεις και τους οποίους δεν πρόκειται να καταργήσουν. Εδώ θα παραμείνει το δυσβάσταχτο χρέος το οποίο αναγνωρίζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα της ΕΕ, καλώντας τον λαό να πληρώσει για κάτι που δεν δημιούργησε αλλά ούτε και χρωστάει.

Θα είναι εδώ τα μονοπώλια, εγχώρια και ξένα, που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας και την πραγματική εξουσία, απαιτώντας, στην φάση της όποιας ανάκαμψης, ακόμη περισσότερα προνόμια σε βάρος του λαού. Προκειμένου να επενδύσουν, απαιτούν ακόμη πιο φτηνή και υποταγμένη εργατική δύναμη. Η ανεργία θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη κι αν γίνουν τυχόν στοχευμένες και προγραμματισμένες επενδύσεις για την υποτιθέμενη «ανάπτυξη» που θα εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο και θα αποδεκατίσει τον λαό.

Συνεπώς ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη μετάβαση στην νέα φάση επιτήρησης, τα μονοπώλια ζητούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος με τη νέα μείωση στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Για αυτό λέμε: Σε κρίση ή ανάκαμψη, καμία ανακούφιση του λαού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αγώνα, χωρίς σύγκρουση με αυτά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως την επόμενη μέρα ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ στην βουλή καθώς είναι η μόνη σίγουρη εγγύηση στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια. Μέσα στον κανιβαλισμό των μονοπωλίων θα έχει ο λαός κάπου γερά να ακουμπήσει και να στηριχτεί.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, αγρότες, συνταξιούχους, νέους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να στηρίξουν και να δυναμώσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Επομένως δυνατό ΚΚΕ για να ανοίξουμε τον δρόμο προς την μοναδική λύση υπέρ του λαού, την μονομερή κι ολοσχερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Όχι στην κοροϊδία. Να μην αφήσουμε να ξεγελάσουν και πάλι τον λαό με εκβιασμούς και αυταπάτες. Δυνατό ΚΚΕ γιατί θα σταθεί απέναντι σε κυβερνήσεις της μιας η της άλλης διαχειριστικής εκδοχής, που όχι μόνο δεν εγγυώνται την ανάκτηση των τεραστίων απωλειών για το λαό, αλλά υπηρετούν τον ίδιο δρόμο που μας οδηγεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες και επιχειρούν την κατ’ εξακολούθηση εξαπάτηση πετώντας ψίχουλα. Με το ΚΚΕ θέλουμε ο λαός να πρωταγωνιστεί μέσα κι έξω από την βουλή, για να υπάρχει ουσιαστική και μαχητική αντιπολίτευση, για να ασκηθεί πραγματική λαϊκή πίεση.

Αποτελούμε την δύναμη που χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες, πρωταγωνιστεί στην οργάνωση του αγώνα του λαού (πρόσφατο παράδειγμα η πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα που στηρίχθηκε από το ΚΚΕ, αλλά κι όλες οι κινητοποιήσεις που διεξήγαγε το ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια) και ζητάμε χωρίς εκπτώσεις την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων για την ανάκτηση των απωλειών Αγωνιζόμαστε με συνέπεια κι ανιδιοτέλεια για το δίκαιο των εργατών, των νέων, των ανέργων κι όσων πλήττονται από τις ακολουθούμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Το Λαϊκό κίνημα είναι συνδεδεμένο με το Κόμμα. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει αναγέννηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Μόνο έτσι θα συγκροτηθεί και θα δυναμώσει η κοινωνική λαϊκή συμμαχία ενάντια σε αυτό το σαθρό σύστημα μέσα στο οποίο γεννήθηκαν η φασιστική ιδεολογία και δράση.

Συνοψίζοντας φίλοι και φίλες:

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να λέμε στον κόσμο ο οποίος μας προσεγγίζει κι έχουμε επαφές. Κριτήριο της στάσης και της πάλης του λαού μας πρέπει να είναι οι σύγχρονες ανάγκες του ίδιου του ατόμου και των παιδιών του. Κριτήριο αυτής της στάσης είναι και οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνολογία, η επιστήμη και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας ώστε να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αρκεί όλα αυτά να μπουν στην υπηρεσία του λαού.
Ένα μεγάλο μέρος του λαού εκφράζει ερωτήσεις, ακόμη κι επιφυλάξεις, ως προς την πολιτική στάση του ΚΚΕ και ιδίως των τελευταίων χρόνων. Για παράδειγμα πολλοί ρωτάνε «γιατί να ψηφήσω ΚΚΕ;» Αν και κάποιες απαντήσεις απορρέουν και από αυτά που μόλις πριν σας είπα, πρέπει να απαντάμε ενιαία και επιγραμματικά αναφέρω ορισμένες απαντήσεις:

  1. Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί όλοι εμείς θέλουμε να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, τις άδικες πολιτικές και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις για να ζήσουμε καλύτερες μέρες.

  1. Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί εμείς θέλουμε να τιμωρήσουμε την συγκυβέρνηση χωρίς να δώσουμε με την ψήφο μας άδεια για να συνεχιστούν τα ίδια από άλλους. Τη λογική τύπου «ας δοκιμάσουμε και αυτούς» και του «μικρότερου κακού», την έχουμε πληρώσει ακριβά ως λαός. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για νέες απογοητεύσεις και χαμένα χρόνια.


  1. Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί όλοι εμείς, που έχουμε γνώση αλλά και μνήμη, νοιώθουμε ριζοσπάστες, αριστεροί, προοδευτικοί, και έχουμε χρέος να συμβάλουμε στη χειραφέτηση και όχι στη νέα εξαπάτηση του λαού. Γιατί ψηφίζεις ΚΚΕ και μένει ΚΚΕ. Η ψήφος δε μεταλλάσσεται. Δεν θα μετατραπεί ούτε σε στήριξη στην ΕΕ, ούτε σε νταραβέρια με το ΣΕΒ και τους «εταίρους». Οι βουλευτές που θα εκλεγούν με το ΚΚΕ, εκεί θα μείνουν, δεν θα βρεθούν την επομένη σε … ποτάμια, σε … τελείες, ή σε ότι άλλο σκαρφιστεί η πλουτοκρατία.

  1. Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί ακόμη και αν δεν συμφωνούμε σε όλα ή έχουμε επιφυλάξεις για κάποιες θέσεις του, πάντα θα αποτελεί το σταθερό στήριγμα του λαού. Ότι κέρδισε ο λαός, το κέρδισε μόνο με αγώνες και με το ΚΚΕ μπροστά. Είδαμε ότι η εκλογική μείωση του ΚΚΕ στοίχισε τη δυναμική και την μαζικότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Όμως το ΚΚΕ δεν το έβαλε κάτω. Στήριξε μισθωτούς, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, στο αναπόσπαστο δικαίωμα που έχουν στην Υγεία, στην Ασφάλιση, στην σύνταξη, στην Παιδεία. ΤΟ ΚΚΕ συνέχισε να στηρίζει την προστασία του εισοδήματος, της κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης όλων των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από τα τοκογλυφικά δάνεια και τους αβάστακτους φόρους.

Απαντάμε δυναμικά (επιθετικά) χωρίς απολογίες σε αυτούς που λένε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει. Φυσικά και θέλουμε να κυβερνήσουμε, όμως με τον λαό στην εξουσία κι όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Χόρτασε ο λαός από σωτήρες. Ήρθε η ώρα ο ίδιος να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και σε μια τέτοια κυβέρνηση μόνο το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει. Στο σημείο αυτό χρειάζεται να αναδεικνύουμε την βασική μας διαφορά με τις υπόλοιπες διαχειριστικές δυνάμεις (κατά μια έννοια). Διευκρινίζουμε ότι εμείς θέλουμε και αγωνιζόμαστε για την μονομερή διαγραφή του χρέους, να φύγει ολοσχερώς από τις πλάτες του εργαζόμενου λαού κι όχι μερικώς. Είναι σημαντικό να ανοίγουμε ουσιαστικό διάλογο με τον κόσμο, επιμένοντας και παροτρύνοντας να μην υποκύψει κανείς ούτε στους εκβιασμούς της ΝΔ αλλά ούτε στις αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ ξεκίνησε να λέει για διαγραφή του χρέους κατέληξε στην διαπραγμάτευση. Έχει δώσει κι αυτός τα διαπιστευτήρια του από το Τέξας μέχρι το Κόμο της Ιταλίας και σε όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ. Εμείς θέλουμε και αγωνιζόμαστε για μια σταθερή κυβέρνηση με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον πλούτο στα χέρια του λαού για το συμφέρον του, αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε μορφής ιμπεριαλιστικού μηχανισμού. Ο καλύτερος και ικανότερος διαχειριστής είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός.

Καλούμε κάθε προβληματιζόμενο νέο, εργαζόμενο, συνταξιούχο, όποιον και όποια δεν συμβιβάζεται με τη μιζέρια και την ηττοπάθεια, να ψηφίσει - να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού. Για να δυναμώσει ο ίδιος ο λαός, οφείλουμε να δυναμώσουμε τη λαϊκή αντίσταση και πάλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: