Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Κώστας Λαπαβίτσας: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι μόνο η αρχή

1. Ο νομός Ημαθίας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, δεν είναι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Έχει σημαντικό αγροτικό στοιχείο, αλλά και μικροαστικό και μεσοαστικό στοιχείο που ασχολείται με τη μεταποίηση. Τα αστικά του κέντρα, η Βέροια, η Νάουσα κι η Αλεξάνδρεια, είναι αρκετά διαφορετικές από πλευράς κοινωνικής σύνθεσης και πολιτικής κουλτούρας. Είναι ένας ανομοιογενής νομός, ακριβώς γι' αυτό η κρίση βιώνεται με διαφορετικό τρόπο.
Υπάρχουν διαφορετικά αιτήματα κι ανάγκες, αν και τα αιτήματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο είναι ισχυρότερα. Όπως κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, κι η Ημαθία έχει ένα ιστορικό εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αν κι ο συντηρητικός χώρος είναι ισχυρός, ενώ ....
σημαντική επιρροή έχει κι ο ακροδεξιός χώρος.
Παρ' όλα αυτά, είναι απίστευτη η αντιμετώπιση που έχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι εγώ ο ίδιος προσωπικά. Είναι βαθιά και μεγάλη η μεταστροφή από τη στήριξη προς τη Ν.Δ., είναι καταφανέστατο. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι θα υπάρχει μεγάλη ανατροπή στην Ημαθία. Φυσικά, κανείς δεν ξέρει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, αλλά όλα τα μηνύματα είναι από θετικά ώς πολύ θετικά.
2. Αυτό που διαπιστώνω είναι η άμεση απαίτηση για εφαρμογή των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτά που λέει, να μην φανεί ότι υποχωρεί. Πρέπει από την πρώτη μέρα να υλοποιηθούν εξαγγελίες, όπως η αποκατάσταση του κατώτερου μισθού κι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει αποφασιστική πολιτική σημασία και θα δρομολογήσει εξελίξεις μεσοπρόθεσμα τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στο κοινωνικό.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι στην ουσία ένα μετριοπαθές πρόγραμμα κοινωνικής ανακούφισης. Είναι ένα πρώτο βήμα, τίποτα παραπάνω. Κι ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό, είναι εντυπωσιακό το πόσο το καταλαβαίνει. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι μόνο η αρχή. Χρειάζεται συνολική ανασυγκρότηση της οικονομίας σε προοδευτική κατεύθυνση.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι παρά ένα μετριοπαθές πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι θα συναντήσει σκληρή αντίδραση τόσο από το εξωτερικό όσο κι από το εσωτερικό, από τους ολιγάρχες και τις δυνάμεις που συντάχθηκαν κι εφάρμοσαν τα Μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει εχθρότητα και προσπάθεια για προσεταιρισμό, για να αλλάξει το πρόγραμμα και την κατεύθυνσή του.
Είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει πίσω, ο κόσμος το απαιτεί. Η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά αριστερά. Αυτό είναι το ισχυρότερο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το χάσει, δεν θα έχει τίποτα άλλο να πει στην ελληνική κοινωνία. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην κάνει πίσω, να μην κάνει κάποιον βρόμικο συμβιβασμό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παραμύθια τις χαλιμάς.

Ανώνυμος είπε...

O MIXAΛΗΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΕΙΣ