Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Να γιατί σταμάτησε η βροχή!!! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ- Ποιον "θυσίασε" ο Γκυρίνης

Τα δελτία και οι ανακοινώσεις της ΕΜΥ έλεγαν ότι στην περιοχή μας θα βρέχει ως την Κυρικαή το μεσημέρι. Ωστόσο, από το πρωί σήμερα παρατηρείται μια....
εκτόνωση της κατάστασης, τα σύννεφα στον ουρανό αραίωσαν και γενικώς η εικόνα είναι καλύτερη. Αναρωτήθηκα "τι έγινε και έπεσε έξω η Πολιτική Προστασία, η ΕΜΥ". Και επειδή εμείς εδώ κάνουμε ρεπορτάζ και όχι αστεία άρχισα να ψάχνω. Και; 
Και σας αποκαλύπτω γιατί σταμάτησε να βρέχει. Ο λόγος αγαπητοί μου είναι ιδιαίτερος και πρωτοποριακός. Και όλα αυτά γίνονται επειδή έχουμε στο τιμόνι του δήμου έναν δήμαρχο και μια διοίκηση που σκέφτεται για τον τόπο, αγαπάει τους συμπολίτες και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να πάει μπροστά ο τόπος αφενός και να μην πάθει ζημιές αφεταίρου όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τι έκανε ο Γκυρίνης; Έκανε αυτό που έκαναν κάποιοι άνθρωποι πριν από εκατοντάδες χρόνια στην άλλη άκρη της υδρογείου, στις επονομαζόμενες "νέες χώρες", στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, οι Ινδιάνοι όταν έπεφτε ξηρασία άρχιζαν τις ικεσίες στο θεό της βροχής. Χόρευαν και ικέτευαν να βρέξει. Ενίοτε έβρεχε. Οι τελετουργίες αυτές παρατηρούνται και άλλες κοινωνίες και θρησκείες. Στη χριστιανική κοινότητα κάνουν λιτανείες για να βρέξει για παράδειγμα.


Κ. Καρέλης
Κ. Βενιόπουλος
Ο Π. Γκυρίνης το σκέφτηκε και είπε μέσα του: "και τι έχω να χάσω αν το δοκιμάσουμε;" και το αποφάσισε. Έδωσε εντολή στους συνεργάτες του αντιδημάρχους αλλά και στον προκάτοχό του έστειλε μήνυμα να είναι παρόν στην τελετή. Ο Φ. Δημητριάδης επικαλέστηκε υποχρεώσεις με τον εγγονό του και δεν πήγε αλλά φρόντισε να στείλει τον Βένιο που πήγε στο ραντεβού δέκα λεπτά νωρίτερα!! Κατευθυνόμενος ο Βένιος προς το ραντεβού συναντάει τον Καρέλη, γνωστό χορευτή παρασοσιακών χορών, δάσκαλος ντε, και του λέει να πάνε μαζί. Άλλο που δεν ήθελε ο Κώστας αλλά του έβαλε έναν όρο: να μην το μάθει ο Χαλκίδης ο Μιχάλης και δεν πιάσει το εγχείρημα.
Η Κοτταρίδη δείχνει το ακριβές σημείο της συνάντησης
Διευθύντρια της αρχαιολγικής υπηρεσίας είναι και ξέρει
το νομό απ΄έξω και ανακατωτά που λένε

Ο δαιμόνιος Γκυρίνης όμως σκέφτηκε και κάτι παραπάνω. Άμα ο θεός της βροχής έστελνε κάνα σημάδι ότι ήθελε θυσία για να σταματήσει να βρέχει; Τηλεφωνεί λοιπόν στον Καλαϊτζίδη και του λέει ότι ετοιμάζουν μια εκδήλωση και του λέει να πάρει τον Τζιτζικώστα και να έρθουν τονίζοντας ότι στην εκδήλωση αυτή θα είναι πολύς κόσμος που σημαίνει πολλοί εν δυνάμει ψηφοφόροι.

Ο Καλαϊτζίδης "τσιμπάει", τηλεφωνεί στον αρχηγό του και αυτός σε ένα μισάωρο είναι Βέροια. Επιλέγουν να πάνε από τις Βαρβάρες στη Μελίκη και εκεί κοντά στη Βεργίνα ψιλομπερδεύονται αλλά για καλή τους τύχη συναντούν την Αγγ. Κοτταρίδη και τους βγάζει από το αδιέξοδο.

Σ. Τόκας
Σε μια ώρα εμφανίζεται συνάμενος κουνάμενος πίσω από τον Τζίτζη που έχει φορέσει το σύνηθες χαμόγελό του αλλά ο καημένος που να ξέρει τί τον περιμένει. Ο Γκυρίνης τον χαιρετάει και αμέσως μετά κάνει ένα νεύμα. Ο Τόκας επικεφαλής ομάδας τον ακινητοποιεί και τον δένουν στον κεντρικό στύλο που έχει στηθεί στο τσαϊρι έξω από την Μελίκη, εκεί δίπλα στο εκκλησάκι που πάει ο κόσμος τις Πρωτομαγιές για γλέντι. Στο σημείο αυτό είχαν δώσει ραντεβού για να γίνει η τελετή. 

Δένουν σφιχτά τον Τζίτζη στον στύλο και η Φιλαρμονική του Δήμου αρχίζει τη μουσική. Ο χορός αρχίζει με πρώτο τον δήμαρχο και πίσω του ο Ισαάκ και ο Σαρακατσιάνος γιατί έχουν το προνόμιο της εντοπιότητας και από πίσω ο Μπασδεκόπουλος που παρά τα κιλά του τα καταφέρνει μια χαρά. Ακολουθεί ο Βένιος που παραδόξως ξέρει τα βήματα καλύτερα απ΄ όλους αλλά αυτός που δίνει κέφι είναι ο Καρέλης. 

Αρχίζει ο χορός, κάνουν πέντε βήματα στο λασπωμένο χώμα και ο Γκυρίνης δίνει σήμα να σταματήσουν. Είχε σκεφτεί ότι αν κάνουν το χορό με φορά προς τα δεξιά θα επρόκειτο για τον χορό-ικεσία να βρέξει και αυτός ήθελε να σταματήσει τη βροχή. Συνεπώς, ο χορός-ικεσία πρέπει να γίνει με φορά προς τα αριστερά. Έτσι και γίνεται. Αλλάζουν θέσεις και αρχίζουν. Κάνουν μια στροφή, ο Ισαάκ λαχανιάζει αλλά συνεχίζει. Ο Τζιτζικώστας φωνάζει "σταματήστε, θα κάνω έργα, θα κάνω ό,τι θέλετε" αλλά ο Γκυρίνης είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει το τελετουργικό. Κάνουν δεύτερη στροφή και αμέσως γίνεται το θαύμα! Ο καιρός "ανοίγει", η βροχή σταματάει και όλοι παθαίνουν πλάκα.

Αφού συνέρχονται από το σκηνικό που καταγράφει από απόσταση ο γνωστός λαογράφος Γιώργης Μελίκης με το συνεργείο του ο δήμαρχος παίρνει την απόφαση να λύσει τον Τζιτζικώστα και να ανοίξουν τα σχολεία σήμερα κανονικά. Είναι και η γιορτή της 17 Νοέμβρη βλέπετε και δε γινότανε να τη χάσουν δάσκαλοι και μαθητές....
'Άντε, και του χρόνου

ΥΓ: Πληροφορίες που ακόμα δεν έχουν διασταυρωθεί λένε ότι έμαθε για το σκηνικό ο Μιχάλης Χαλκίδης και θύμωσε τόσο πολύ που κάλεσε αμέσως σύσκεψη το επιτελείο του στο Τροκαντερό για να οργανώσει την απάντησή του. Μια απάντηση που αναμένουμε με αγωνία αν μη τι άλλο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι πολιτικοί και οι πάνες έχουν ένα πράγμα κοινό. Πρέπει να αλλάζονται και οι δύο συχνά και για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 17 Νοεμβρίου 2017 - 5:32 μ.μ. σωστά τα λές. Απλά άμα δεν μας κάθετε η πάνα αλλάζουμε και μάρκα. Αύριο , μεθαύριο ανακοινώνει new dimarxos... Θα κοιτάξουμε να αλλάξουμε την κατάσταση ή θα πάρουμε ίδια μάρκα πάνας ( απο πασοκνεοδημοκρατιασυριζοτετοιο). Εαν υποστηρίξουμε την πάνα με το περιεχόμενό της μέσα και πάλι , άξιοι της μοίρας μας είμαστε.
Ο new dimarxos μια απο τα ίδια περιεχόμενα της πάνας είναι.
Οπότε ας μην κλαιγόμαστε άδικα. Δεν μας φταίει μόνιμα ο Θεός. Μάλλον φταίμε και εμείς , και πολύ πλέον!