Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

900 χιλ€ στα Δίδυμα Λουτρά Βέροιας- αιχμές για Τζίτζι και Καλαϊτζίδη

-από την Κίνηση Πολιτών Βέροιας

Πριν από λίγες μέρες οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδης και Αντωνίου ενημέρωσαν τους Ημαθιώτες ότι εγκρίθηκε ποσό ύψους 900.000 ευρώ για να αποκατασταθούν τα Δίδυμα Λουτρά στη Βέροια, ένα κτίσμα του 15ου αιώνα.
Για το θέμα αυτό έβγαλε μια....
ανακοίνωση η Κίνηση Πολιτών Βέροιας που έχει την επωνυμία "Διεκδικώ την Πόλη μου" και η οποία είναι αρκετά αιχμηρή τόσο για τον Απ. Τζιτζικώστα όσο και για τον Νομάρχη Κ. Καλαϊτζίδη που δεν βοήθησαν στην θετική έκβαση της υπόθεσης ενώ αντιθέτως επαινεί τόσο τους κυβερνητικούς βουλευτές όσο και τον περιφερειακό σύμβουλο Στάθη Σαρηγιαννίδη για την συμβολή του.

Η ανακοίνωση της Κίνησης είναι:


Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την ένταξη της αποκατάστασης του Δίδυμου Λουτρού της Βέροιας στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την έγκριση της σχετικής πίστωσης.

Ένα ακόμη μνημείο και μάλιστα μεγάλης πολιτισμικής σπουδαιότητας θα παραδοθεί στους κατοίκους της Βέροιας, αρμονικά ενταγμένο στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό της πόλης, πλάι σε άλλα ιστάμενα μνημεία, ενώ η πόλη, μετά την ανάπλαση και του περιβάλλοντος χώρου, θα αποκτήσει έναν ακόμα δημόσιο χώρο.

Η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξης του Δίδυμου Λουτρού είναι ένα επίτευγμα που κάνει περήφανη την κοινωνία των πολιτών. Πριν περίπου ένα χρόνο, η πρωτοβουλία της κίνησής μας αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι απαίτησαν την ένταξη του Λουτρού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης. Είναι πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, που μια πόλη «υιοθετεί» ένα μνημείο και μάλιστα οθωμανικό. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.500 υπογραφές πολιτών και ασκήσαμε κάθε δυνατό μέσο πίεσης για την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων παραγόντων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης με ομόφωνη απόφασή του στήριξε πολιτικά και ηθικά το αίτημα της Κίνησης Πολιτών «Διεκδικώ την πόλη μου», όπως το ίδιο έπραξαν κυβερνητικοί βουλευτές και περιφερειακοί σύμβουλοι, ιδιαιτέρως δε ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ευστάθιος Σαρηγιαννίδης.

Φυσικά το όνειρο αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει εφικτό, δίχως την επίμονη, συστηματική και επιστημονικά άρτια πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και των στελεχών της που σχεδίασαν την μελέτη, αλλά και δίχως την θέρμη, με την οποία αγκάλιασε την πρωτοβουλία των πολιτών και την πρόταση της ΕΦΑ Ημαθίας η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. 

Στόχος βέβαια ήταν η ένταξη του Δίδυμου Λουτρού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ώστε να εξοικονομηθούν εθνικοί πόροι. Πλην όμως, η προσπάθεια αυτή σκόνταψε στην πεισματική και δίχως πειστικές εξηγήσεις άρνηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, αλλά και στην ολιγωρία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, παρά τις αρχικές υποσχέσεις του περί επίμονης (μέχρι προσωπικής σύγκρουσής του με τον Περιφερειάρχη) διεκδίκησης για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Οι πολίτες όμως και οι κάτοικοι της Βέροιας απέδειξαν ότι οι κοινωνίες των πολιτών μπορούν ενωμένες να πετύχουν πολλά, δίχως πολιτισμικές, ιδεολογικές, πολιτικές ή μικροκομματικές αγκυλώσεις, προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και σκοπιμότητες.

Το μνημείο αυτό, όπως και τα υπόλοιπα μνημεία (χριστιανικά, οθωμανικά, εβραϊκά) είναι μνημεία δικά μας και ως τέτοια δεν τα εκχωρούμε σε καμία πολιτική.

Κίνηση Πολιτών «Διεκδικώ την πόλη μου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: