Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Δυο νέοι, ένα δυστύχημα και δυο παραδείγματα

Όταν ένας γονιός μαθαίνει ότι το παιδί του χαροπαλεύει τρελαίνεται. Βγαίνει εκτός εαυτού.

Όταν ένας γονιός πληροφορείται από τηλεφώνου από τον γιο του ότι παρέσυρε και......
ίσως σκότωσε έναν άνθρωπο και αυτός με την σειρά του τρελαίνεται αλλά προφανώς σε μικρότερο βαθμό και μικρότερη ένταση.
Η ποιοτική διαφορά μεταξύ των δυο περιστατικών είναι προφανής και αυταπόδεικτη. Ο ένας γονέας χάνει το παιδί του και νιώθει ότι η γη φεύγει κάτω από τα πόδια του και ο άλλος σοκάρεται προς στιγμή αλλά συνέρχεται αμέσως και σπεύδει για να βοηθήσει αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη λέγοντας ψέματα. Ότι δηλαδή οδηγούσε αυτός και όχι ο γιος του. Μια απέλπιδα προσπάθεια να τον σώσει πλην όμως καταδικασμένη σε αποτυχία γιατί υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες και γιατί οι τροχονόμοι που αναλαμβάνουν τέτοια περιστατικά δεν είναι ....βλάκες.
Ωστόσο, απολύτως κατανοητή η ενέργεια του πατέρα του θύτη. Γονέας είναι και έκανε το αυτονόητο, επιχείρησε να σώσει τον γιο του από το μπλέξιμο και τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει αλλά και που ο ίδιος ο πατέρας φέρει διότι όντας ανήλικος ο γιος, την "πληρώνει" ο γονέας ως γνωστόν.

Όπως καταλάβατε αναφέρομαι στο τραγικό δυστύχημα που έγινε χτες το βράδυ στο ύψος του Κέντρου Υγείας της Αλεξάνδρειας όταν ένας 17χρονος από το Νησί που είχε πάθος με τα αυτοκίνητα παρέσυρε και τραυμάτισε βαρύτατα την 13χρονη Κατερίνα Κυροποπούλου, κόρη του Τζώνη (Γιάννη) Κυρόπουλου και της Έλσας Γιαννοπούλου. Η μικρή λίγες ώρες μετά "έφυγε" νικημένη από τα τραύματά της.

Αναφέρομαι εδώ, διότι στο περιστατικό αυτό καταγράφω δυο διαφορετικές συμπεριφορές, δυο διαφορετικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά στην 13χρονη που πήγε να περάσει το δρόμο από την διάβαση γιατί έτσι την είχαν μάθει η γονείς της. Πάτησε το κουμπί του σηματοδότη και περίμενε να ανάψει πράσινο για να περάσει απέναντι. Λίγα μόλις μέτρα μακρυά από το σπίτι της έγινε το δυστύχημα διότι ο 17χρονος οδηγός του ΙΧ λειτούργησε ασυνείδητα.
Έτρεχε ο νεαρός οδηγός, αυτό είναι δεδομένο και φαίνεται στο φρενάρισμα. Είναι προφανές ότι δεν οδήγησε για πρώτη φορά το ΙΧ. Ούτε το πήρε κρυφά αυτή τη φορά. Εικάζω ότι όλοι γνώριζαν ότι οδηγάει αυτοκίνητο και ίσως να ήταν και περήφανοι που ο νεαρός ήταν "καλός" οδηγός, που ήταν μάγκας, που ήταν πιο μπροστά από τους άλλους της ηλικίας του που περιμένουν ως "φλώροι" να συμπληρώσουν την ηλικία που προβλέπει  ο νόμος και μετά να πάνε για δίπλωμα.

Δυο νέοι, δύο παραδείγματα, ένα θύμα και ένας νεαρός υπαίτιος για μια χαμένη ζωή, για την χαμένη ζωή της μικρής. Μεγάλο το βάρος για τον 17χρονο και θα το κουβαλάει μια ζωή, όμως αβάσταχτο το βάρος της απώλειας, της αναίτιας απώλειας της κόρης τους για την Έλσα και τον Τζώνη.
Κουράγιο και καλό παράδεισο (αν υπάρχει) στην Κατερίνα

10 σχόλια:

Γεωργιαδης Ιωάννης είπε...

γιατι δεν δημοσιεύεις τα σχόλια?δεν ντρέπεσαι λίγο με αυτα που γράφεις? ξέρεις την οικογένεια του μικρού και την προσβάλλεις έτσι?ντροπή σου...σταματα να παίζεις με τον πονο δυο οικογενειών...μερικα κλικ παραπάνω δεν θα σε κάνουν καλύτερο...έλεος...όσοι ξερουν τον μικρό ξέρουν ποσο καλό παιδί ειναι,δεν έχει προκαλέσει ποτε...Γεωργιαδης Ιωάννης

Xronika είπε...

Δεν σε ξέρω και δεν σε επιτρέπω να λες τέτοια πράγματα. Αντιμετωπίζω τον νεαρό με την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά δεδομένου του αποτελέσματος της πράξης του. Εξ αιτίας του δεν ζει μια 13χρονη και αυτό φαίνεται ότι δεν σε απασχολεί.
Το γεγονός ότι ένας ανήλικος οδηγούσε ΙΧ προφανώς έχει κάποιος ευθύνη. Ίσσως εσύ μπορείς να πεις ποιος ή ποιοι έχουν την ευθύνη. Δεν αμφιβάλ ότι είναι καλό παιδί και ούε επίσης αμφιβάλω ότι έχει προκαλέσει ποτέ.
Το γεγονός όμως είναι γεγονός και μάλιστα τραγικό.
-Όσον αφορά αυτό που γράφεις για τα σχόλια που δεν δημοσιεύω είναι ψευδές.
Θα σε συμβούλευα να αλλάξεις συμπεριφορά, να σεβαστείς την νεκρή. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία.

Γεωργιαδης Ιωάννης είπε...

Εμενα δεν με απασχολεί? τι είναι αυτά που λες?εχω βρεθεί σε παρόμοια θέση με του πατέρα, ξερω πολυ καλα πως είναι...φυσικα και λυπαμαι,φυσικα και ξερω οτι εχει χάσει την γη κατω απο τα πόδια του ο πατέρας,που τον γνωρίζω και ξερω οτι είναι ενας άξιος ανθρώπος...αλλα δεν μπορείς να θυγεις μια οικογένεια λέγοντας πράγματα απο το μυαλό σου...Ναι έφταιγε το ξέρω,αυτο όμως δεν αναιρεί την οικογένεια του,ενα παιδι που δουλεύει απο μωρό..."ετρεχε,φαίνεται απο το φρενάρισμα",βασει νόμου φυσικής κύριε μου, 30 μετρα φρεναρισμα=30χλμ ανα ώρα. ..ΝΑΙ έφταιγε..αλλα μην τα ισοπεδωνεις ολα,ως γνήσιος ελληνας...

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ο κύριος δεν έχε καταλάβει την σοβαρότητα του θέματος. Την οικογενεια του μικρού τν ξέρουμε όλοι στην Αλεξάνδρεια μέσα, δεν έχει δώσει δικαιώματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσετε για το φονικό ατύχημα που προκάλεσε. Όποιος θέλει να δείξει την μαγκιά του και το γρήγορο αυτοκινήτο του να πάει να τρέξει σε μια πιστα. Οι υπόλοιποι δεν φταιμε σε τίποτα. Κρίμα στα νιάτα τις Κατερινούλας έφυγε τόσο άδικα.... Κουράγιο στους γονείς

Xronika είπε...

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑΝΝΗ (αν είναι υπαρκτό το όνομα ή αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά δεν έχει σημασία): Με συγχωρείς αλλά είσαι ανεπείδεκτος μαθήσεως. Αντί να κλείσεις το στόμα σου σε ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς την 13χρονη και την οικογένειά της συνεχίζεις να προκαλείς.
Κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον μια οικογενεια που μαθαινει στο ανηλικο παιδι της να οδηγαει και του δινει και το αυτοκινητο, δινει πολλα δικαιωματα κυριε για να τη σχολιασεις κυριε....

Ανώνυμος είπε...

Ειναι πολύ εύκολο να δικάζουμε όταν είμαστε απλοί παρατηρητές. Το συμβάν είναι τραγικό και τρομακτικά επίπονο για όλους όσους εμπλέκονται όμως πρέπει κάποιος να είναι ή αφελής για να καταδικάζει ένα 17χρονο παιδί με τέτοιο τρόπο ή απλά να προσπαθεί να κάνει επίδειξη "αυστηρότητας" εκεί που μπορεί για χαρη μερικών κλικ . Η μετριοπάθεια δεν έβλαψε ποε κανέναν και ίσως θα έπρεπε να εξασκείται ευλαβικά όταν τα δημοσιεύματα δεν θέλουν να γίνουν σκανδαλοθυρικά.(Δεν με νοιάζει αν θα δημοσιευτει απλά ήθελα να το δει ο συγγραφέας του ιστολογίου). Συλληπητηρια στην οικογενεια του άτυχου κοριτσιού.

Κωστας είπε...

Εσεις κυριε Μοχλα ειστε ανεπειδεκτος μαθησεως με την συμπεριφορα σας, δεν εχεται το δικαιωμα να προσβαλετε κανεναν, εαν ειναι ετσι μην μας αφηνετε να σχολιαζουμε!!! Αντι να καταγραψετε το τραγικο και θλιβερο γεγονος εχεται αναφερθει σε λεπτομερειες που δεν πρεπει... Εκτος εαν ειστε πραγνατογνωμων και ησασταν παρων για να λετε οτι περασε με κοκκινο! ανηλικος! και εσεις που ξερετε οτι ο πατερας προσπαθησε να καλυψει τον γιο του? ακουτε τα λογια του κοσμου η ησασταν μπροστα??? η θελετε να παρετε μερικα κλικ παραπανω? καμια σημμασια δεν εχουν αυτα η ουσία ειναι οτι χαθηκε μια νεα κοπελα με τον χειροτερο τροπο.... Κριμα κριμα κριμα γιατι κι εμεις γονεις ειμαστε και μπορουμε ανα πασα στιγμη να βρεθουμε στη θεση του οδηγου η του θυματος! Πρεπει να κανουμε κατι ολοι μας να σταματησει αυτο το κακο το συγκεκριμενο σημειο ειναι επικινδυνο...

Γεωργιαδης Ιωάννης είπε...

Εγω θα το κλείσω,αλλα πρεπει το ιδιο να κάνεις κ εσύ,χωρις να γράφεις ανακρίβειες και πράγματα που τα εβγαλες απο το μυαλο σου...κρίνεις μια οικογένεια,γράφεις οτι θέλεις με τη δύναμη που σου δίνει αυτο το σαιτ..ΝΑΙ φταίει ο μικρός,ΝΑΙ ειναι πολυ θλιβερό αυτο που έγινε,μην αναλωνεσαι σε πράγματα που ΔΕΝ ξέρεις...αυτα απο μένα...ΓΕΩΡΓΟΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 24 ΕΤΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να μιλήσω για το τραγικό ατύχημα, γιατί δεν ήμουν παρών.Όλοι εσείς όμως που κάνετε οτι ενδιαφέρεστε να σταματήσει το "κακό", απλά πάψτε να δίνεται τιμόνι στα ανήλικα παιδιά σας. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΡΙΛΑ!! Ούτε εκπαιδευτές είμαστε, ούτε ιδανικοί οδηγοί (οι περισσότεροι), ώστε να είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε οδηγική γνώση.