Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Θα δοθεί ο τομέας της καθαριότητας σε ιδιώτη ή όχι – Με ποια κριτήρια θα πρέπει να γίνει αυτό;

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης
-Ιδεοληψίες και εμμονές ή λειτουργικότητα και όφελος για τον πολίτη;

Η ερώτηση που υποβλήθηκε στον δήμαρχο Αλεξάνδρειας προχτές ήταν συγκεκριμένη και σαφής: Είναι στις προθέσεις σας να δώστε τον τομέα της καθαριότητας σε ιδιώτη ή όχι;
Η απάντηση του δημάρχου εξίσου.....
σαφής: Η σημερινή κατάσταση στον τομέα είναι αρκετά καλή. Αν εξ αιτίας παραγόντων όπως κυβερνητικές αποφάσεις κλπ έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιόητητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και εφόσον τότε διαπιστώσουμε ότι θα προκύψει πρόβλημα για την δημόσια υγεία θα προσανατολιστούμε προς άλλες κατευθύνσεις για να μην κινδυνεύσουν οι συμπολίτες μας. Την όποια απόφαση θα χρειαστεί να ληφθεί θα την πάρουμε όλοι μαζί εδώ στο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι προφανές ότι ανοίγει ένα παράθυρο ο δήμαρχος προς την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας. Δηλαδή η παροχή αυτής της υπηρεσίας υπάρχει ενδεχόμενο να περάσει σε ιδιώτη εργολάβο και εδώ βρίσκεται η ουσία της όλης υπόθεσης. Βέβαια, υπάρχει και το πολιτικό πλαίσιο τόσο αυτό που διαμορφώνει συνθήκες τέτοιες που αναγκάζει τους δημάρχους να προσφεύγουν σε ιδιώτες όσο και το ιδεολογικό πλαίσιο ενός εκάστου αιρετού που συντάσσεται με τις θέσεις του κόμματος στο οποίο ανήκει.

Έχουμε λοιπόν από τη μια πλευρά την κυβέρνηση Σύριζα η οποία συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες με περικοπές χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ και απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων στην εν λόγω υπηρεσία με αποτέλεσμα πολλοί δήμαρχοι να βλέπουν ως λύση τον ιδιώτη εργολάβο. Αν καταφέρουν και κάνουν μια καλή συμφωνία τόσο το καλύτερο γι αυτούς αφού φεύγει από πάνω τους αυτό το μεγάλο και βαρύ φορτίο. Μην ξεχνάμε ότι ήδη σε όλη τη χώρα είναι ψηφισμένοι κανονισμοί καθαριότητας,, κανονισμοί διαχείρισης των απορριμμάτων που όλα έχουν τη λογική ότι ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγει. Όπως δηλαδή γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά έχουμε τα κόμματα των οποίων μέλη και στελέχη είναι οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι τόσο της Αλεξάνδρειας όσο και των άλλων ΟΤΑ. Όταν τα κυρίαρχα συστημικά κόμματα όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κλπ υποστηρίζουν ευθέως την εμπλοκή των ιδιωτών σε ΟΤΑ και δημόσιο, όταν κάνουν λόγο και υπερθεματίζουν αλλά και ψηφίζουν για λιγότερο δημόσιο και στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τότε είναι προφανές ότι το πολιτικό προσωπικό είτε θα συνταχθεί με τις προτάσεις αυτές είτε θα βρεθεί απέναντι. Δεν είναι δυανατόν ένας δήμαρχος όπως ο Γκυρίνης αλλά και ο προηγούμενος (Δημητριάδης) να ανήκουν στη ΝΔ και να έχουν στηριχτεί από αυτή να είναι υπέρμαχοι της κρατιστικής λογικής, της συντήρησης της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας κλπ. Θα έχουμε μια πλήρη αναντιστοιχία με το κόμμα τους. 

Τελικά όμως όλα πρέπει να κριθούν όχι με βάση ιδεολογήματα αλλά αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με ψυχραιμία. Πρέπει να προσμετρηθεί το κόστος της καθαριότητας στο δήμο Αλεξάνδρειας. Πρέπει να γίνει έρευνα ώστε να γνωρίζουμε πόσο θα κοστίζει για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο ένας ιδιώτης που θα κληθεί να αγοράσει στόλο απορριμματοφόρων κλπ. Να γίνει σύγκριση και να αποφασιστεί ποιο από τα δυο συμφέρει τον δημότη. Όσοι μιλήσουν για εξασφάλιση των εργαζομένων είναι προφανές ότι κανείς μόνιμος υπάλληλος δεν απειλείται να χάσει τη δουλειά του. Εφόσον καταργηθεί το αντικείμενό του είναι προφανές ότι θα απασχοληθεί σε άλλον τομέα. 
Οπότε, καλό θα είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε το όλο ζήτημα με αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Όταν οι συνθήκες σε αναγκάζουν να λάβεις αποφάσεις πρέπει να τις βρεις πρώτα, να τις αξιολογήσεις και στο τέλος να τις υλοποιήσεις. Καλό θα ήταν να ειχαν τόσα λεφτά οι ΟΤΑ και το κράτος να ήταν υπό λαϊκό έλεγχο και όλα να χρηματοδοτούνταν από το κρατικά ταμεία που θα γέμιζαν από φόρους εις βάρος των πλουσίων κλπ κλπ αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα σοσιαλισμό. 

Άφησα για το τέλος ένα άλλο κομμάτι ίσως το πιο σημαντικό, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα σκουπίδια μας είναι πλούτος και πρέπει να βγάλουμε χρήματα από την εκμετάλλευσή τους. Με ποιον τρόπο και κάτω από ποιο πλαίσιο θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση και εδώ απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και όχι ερασιτεχνικές κινήσεις προς χάρη εντυπώσεων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι πολιτικές όλων των Κυβερνήσεων τις δεξιάς, αλλά και των Υπολοίπων κομμάτων συμπεριλαμβανόμενων και των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχαν και έχουν σκοπό να τα παραδώσουν όλα στους ιδιώτες για να κερδίζουν αυτοί οι λαίμαργοι. Και βέβαια πάντα υπάρχουν οι πρόθυμοι που εκτελούν τις εντολές τους. Από την πράξη αυτή οι πολίτες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε απολύτων. Αντίθετα οι εργαζόμενοι θα είναι σκλάβοι των κάθε εργολάβων. Χάθηκε κάθε ίχνος τροπής. Τα υπόλοιπα είναι κούφια λόγια.