Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σύλλογος Δασκάλων Ημαθίας: Να αρχίσουν τώρα τα μαθήματα στα προσφυγόπουλα της Αγ. Βαρβάρας

Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, με συζητήσεις και κινητοποιήσεις κατά των επαναπροωθήσεων των προσφύγων, των φραχτών στα ευρωπαϊκά σύνορα, και την παρουσία της  Φρόντεξ.  

Παλέψαμε και παλεύουμε για ένα......
σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση, με τη λήψη ειδικών αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών μέτρων για τα παιδιά των μεταναστών.

Τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χαιρετήσαμε τη λειτουργία των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο 4ο και 5ο Δ.Σ Αλεξάνδρειας. ( 1-2-2017).

Καλωσορίσαμε τα μικρά προσφυγόπουλα ,θύματα του πολέμου, στα σχολεία της περιοχής μας και καλέσαμε τους Εκπ/κούς μέλη τους Συλλόγου να παραβρεθούν στην έναρξη των μαθημάτων ώστε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων για μια νέα ζωή μακριά από την βαρβαρότητα του πολέμου  .

Με τις δράσεις μας υποστηρίξαμε έμπρακτα το δικαίωμα των θυμάτων πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κι αντιδημοκρατικών καθεστώτων να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες και να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους με ασφάλεια. Συνεχίζουμε  να διεκδικούμε την πλήρη ένταξη των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο Σχολείο, με κρατική ευθύνη και μέριμνα και αγωνιζόμαστε για το καθολικό δικαίωμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα πρωινά προγράμματα των Σχολικών Μονάδων. 

Ως σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ημαθίας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την μη λειτουργία των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο Δ.Σ Αγίας Βαρβάρας.  Ζητούμε την πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και άμεση έναρξη των μαθημάτων.

Επιπρόσθετα ζητούμε:
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων. Εμείς προτάσσουμε την ομαλή, κανονική φοίτηση όλων των παιδιών σε δημόσια σχολεία στο κανονικό πρωινό πρόγραμμα με τη δημιουργία Τάξεων Υποδοχής όπως είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή μας.

Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ.

Το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών ώστε να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.

Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.α.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Η  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ      ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: