Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στα ΧΡΟΝΙΚΑ- Ο Ράπτης πρόεδρος και ο Αλευράς επιτέλους στην Οικονομική

Με συντριπτική πλειοψηφία εκλέχτηκε ο Δημήτρης Ράπτης πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξάνδρειας αφού η παράταξη του Γκυρίνη ψήφισε την επιλογή του δημάρχου (18 παρόντες) και σημειώθηκαν δυο διαρροές από την αντιπολίτευση. Προφανώς αρνήθηκε ψήφο στον νέο πρόεδρο ο Χρ. Αλευράς δεδομένης της άποψης που έχει η παράταξη ότι δεν συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες για το προεδρείο αφού τις θεωρεί "άνευ σημασίας". Ωστόσο, αυτό.....
που έχει την όποια σημασιά του είναι το γεγονός ότι ένα μέλος της παράταξης Δημητριάδη αρνήθηκε την ψήφο του. Ποιο είναι;


Στα αξιοσημείωτα της Κυριακάτικης διαδικασίας ήταν το εξής γεγονός. Η ομόφωνη παρακαλώ επιλογή του Χρήστου Αλευρά (ΚΚΕ) από το σύνολο των μελών της αντιπολίτευσης ως υποψηφίου και τελικά μετά την εκλογή του ως μέλους της Οικονονμικής Επιτροπής του δήμου. 
Ως γνωστόν, στη Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν υποχρεωτικά πέντε μέλη της πλειοψηφίας και τρία μέλη της αντιπολίτευσης χωρίς να καθορίζει ο νόμος από ποια παράταξη της μειοψηφίας θα είναι αυτά τα μέλη. Ως εκ τούτου, για να μπορέσει να μετάσχει ένας που εκπροσωπεί μονοπρόσωπη παράταξη θα πρέπει να διαβουλευτεί και να συμφωνήσει με την μείζονα αντιπολίτευση γιατί αλλιώς δε γίνεται.
Κατά πως φαίνεται η κοινή στάση Δημητριάδη- Αλευρά (και Σπυρίδη) στο ζήτημα του ΟΕΥ δημιούργησε εκείνη τη “χημεία” μεταξή του δεξιού Δημητριάδη και του ΚΚΕ Αλευρά και όλα καλά. 


Αναφέρθηκα στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και θυμήθηκα την συντεταγμένη και εκ των προτέρων αποφασισμένη αποχώρηση των παρατάξεων του Δημητριάδη -ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από την συνεδρίαση του περασμένου μήνα. Αποχώρησαν δήθεν διαμαρτυρόμενοι για την διαδικασία που επέλεξε ο τότε πρόεδρος Μπρουσκέλης και μάλιστα είχαν υποβάλλει και πρόταση μομφής στο πρόσωπό του αλλά δεν κάθισαν να την συζητήσουν. Μιλάμε για αστειότητες αλλά έχει και συνέχεια το πράγμα.
Ο Δημητριάδης λοιπόν που καμώνεται ότι τα ξέρει όλα και είναι "μανούλα" να σε "ξεβαφτίζει" διαβάζοντας νόμους, άρθρα και παραγράφους, θεώρησε ότι έχει πιάσει τον παπά από τα αχαμνά και προσέφυγε κατά του κύρους της συνεδρίασης στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση. Ζητούσε την ακύρωση της συνεδρίασης ο τέως δήμαρχος και ήταν μέσα στη βεβαιότητα ότι αυτή θα ακυρωθεί και αυτός δικαιωμένος θα πανηγύριζε συντρίβοντας τον Γκυρίνη.
'Έλα μου ντε που τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι όπως τα υπολόγιζε. Η Αποκεντρωμένη έβγαλε απόφαση και τί λέει; Ότι η συνεδρίαση ορθώς έγινε με τον τρόπο που έγινε και ότι ο Δημητριάδης καλά θα κάνει να το καταπιεί. Όχι, το τελευταίο δεν το λεέι αλλά τί άλλο μπορεί να κάνει;

Μετά την απόφαση λοιπόν της Αποκεντρωμένης ότι η συνεδρίαση ορθώς έγινε με τον τρόπο που έγινε είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει αφενός οι Γκυρίνης- Μπρουσκέλης να κάνουν μια δήλωση για  το όλο θέμα και την αποτυχημένη απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων από τον Δημητριάδη και τους συνοδοιπόρους του και βέβαια αναμένω μια ανακοίνωση των τριών συνοδοιπόρων που να λέει ότι "κάναμε λάθος και θα φροντίσουμε στο εξής να μην το επαναλάβουμε. Θα ρωτάμε πριν αποφασίζουμε αποχωρήσεις και τέτοιες μα....ιες και θα ήμαστε καλοί μαθητές". Επίσης αναμένω ξεχωριστή ανακοίνωση Σπυρίδη- Αλευρά που να λέει: Δεν θα παρασυρθούμε άλλη φορά από τον πανούργο Δημητριάδη. Και να το γράψουν και εκατό φορές.

Σιγά μην πουν τίποτα τα παιδιά αλλά λέμε και καμιά να περνάει η ώρα. Ενώ όμως άμα η απόφαση της Αποκεντρωμένης έλεγε ότι είναι άκυρη η συνεδρίαση; Τί θα γινότανε; Θα έσκουζαν τα παπαγαλάκια της ανοησίας και οι διατεταγμένοι ανώνυμοι σχολιογράφοι, τα τοπικά τρολ δηλαδή, που επιχειρούν να κάνουν κλίμα κάθε φορά που ζορίζονται.
Τώρα; Τώρα μούγκα τα παιδιά και περιμένουν στη γωνία για την επόμενη ευκαιρία να πέσουν σε άλλη γκάφα.

Ο πιο παραγωγικός σε ανακοινώσεις- δηλώσεις αντιδήμαρχος θα
είναι ο Ισαάκ Χαλκίδης. Βάζω στοίχημα με όποιον θέλει. Ακόμα δεν ανέλαβε έκανε τρεις τέσσερις δηλώσεις σε μικρόφωνο και έστειλε δυο ή τρεις, δε θυμάμαι, ανακοινώσεις. Ο Ισαάκ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση αυτοδιοικητικού που διαθέτει έντονο ταπεραμέντο, είναι παρορμητικός και ανά πάσα στιγμή είναι ικανός να προκαλέσει την έκρηξη εκεί που δεν το περιμένεις. Μ΄ άλλα λόγια, δίνει ζωντάνια σε συνεδριάσεις, δίνει την εικόνα μιας κινητικής διοίκησης.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο Χαλκίδης από την θέση του αντιδημάρχου που του ανατέθηκε θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι κεραίας. Και αυτό σημαίνει ότι τόσο στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής όσο και στα της παιδείας-αθλητισμού θα έχει τον πρώτο λόγο και ενδεχομένως και τον τελευταίο.

Αυτό σημαίνει ένα πράγμα που βέβαια είναι και αυτονόητο. Ότι τις όποιες παρεμβάσεις και συζητήσεις και επαφές και διαβουλεύσεις για τα ζητήματα που αφορούν στο κομμάτι της παιδείας και μέχρι τώρα τα χειρίζονταν ο Μ. Κυτούδης θα τα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Χαλκίδης. Και ο Κυτούδης τι θα κάνει; μπορεί να ρωτήσει κάποιος.
Ο Μόσχος θα περιοριστεί στα καθήκοντα που προβλέπει ο νόμος. Θα κάνει διανομή των κονδυλίων που θα του δίνει η διοίκηση του δήμου για να καλύπτουν τα σχολεία τις ανάγκες τους. Αυτό.


Και γιατί το επισημαίνω αυτό; Θα σας πω ένα περιστατικό και θα καταλάβετε. Το φθινόπωρο έγινε μια κόντρα μεταξύ Κυτούδη και Χαλκίδη για τον εξής λόγο. Ο Χαλκίδης ζήτησε να βαφεί το δημοτικό σχολείο της Αγκαθιάς. Ο Κυτούδης αρνήθηκε διότι είχε άλλον προγραμματισμό. Ο Χαλκίδης το ζήτησε από τον Γκυρίνη για το αίτημα έγινε αποδεκτό ασμένως. Το σχολείο βάφτηκε και βγήκαν και οι σχετικές φωτογραφίες. Ο Κυτούδης θύμωσε για το "ρίξιμο" και εγένετο ...τσίρκο.
Καταλάβατε;


Οι δυο εκ Τρικάλων δημοτικοί σύμβουλοι Κιρκιλιανίδης και Κυτούδης αντί να παραβρεθούν στην διαδικασία της Κυριακής για την ανάδειξη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και της Επιτροπής Ποιόητας Ζωής επέλεξαν να εκκλησιαστούν καθότι η χριστιανοσύνη γιόρταζε την ημέρα αυτή την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Πήγαν στην εκκλησία λοιπόν και το σκυλομετάνοιωσαν αφού αναγκάστηκαν στο τέλος να ακούσουν το μισάωρο κήρυγμα του ιερέα. Άμα ήθελαν ας έφευγαν.
Τι; Δεν πήγαν; Και που ήταν; Στο καφενείο; 
Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω ότι πήγαν στο καφενείο αντί να παραβρεθούν στην συνεδρίαση. Εμένα με είπαν κάποιοι ότι πήγαν εκκλησία. 

Ρωτάει ο Σίμος Τάμογλου (ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ) τον Δημήτρη
Συρόπουλο: Τί γίνεται; Μένεις ή φεύγεις; και η ερώση αφορούσε αν θα παραμείνει ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Συρόπουλος ευθύς ως συνήθως απαντά: Εγώ παραμένω ως το τέλος. Άλλο πράγμα οι φιλίες και άλλο πράγμα το καθήκον. Εμένα με έβαλε στη θέση αυτή ο δήμαρχος και θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ως το τέλος.
Σαφής και απόλυτος.

Στη νέα Οικονομική Επιτροπή συμμετέχει ως τακτικό μέλος ο Μανόλης Σταυρής, αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ. Η εκλογή του στο όργανο αυτό που είναι κομβικής σημασίας για την λειτουργία του δήμου είναι προφανώς αναβάθμιση του ρόλου του και δείγμα εμπιστοσύνης του δημάρχου προς το πρόσωπο του συμβούλου του που με συνέπεια στηρίζει τόσο την παράταξή του όσο και τον ίδιο τον δήμαρχο προσωπικά.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εθεάθησαν και δυο γνωστές προσωπικότητες της πόλης την Κυριακή. Κάθισαν μαζί και χαμηλόφωνα σχολίαζαν τόσο την διαδικασία όσο και την γενικότερη κατάσταση. Αμφότεροι με μεγάλη εμπειρία στα της διοίκησης αλλά και της αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι ο Κρίτογλου το μακρινό 1998 ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου στον τότε δήμο Πλατέος και μάλιστα χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια ή στήριξη κατάφερε να αποσπάσει γύρω στο 11% και ο Γκαβαρδίνας εκλέχτηκε σύμβουλος το 2010 και χρημάτισε για δυο χρόνια αντιδήμαρχος του Δημητριάδη μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 όταν "αδειάστηκε" από τον τέως και αποχώρησε μενόμενος.
Είμαι περίεργος να μάθω λεπτομέρειες της συζήτησης που πιστεύω ότι θα είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες.

Το δίδυμο της φωτογραφίας είναι αυτό που διοικεί τον ΟΠΑΚΟΜ. Γνωρίζει ο πολύς κόσμος τί εστί ΟΠΑΚΟΜ; Πιθανόν και όχι αλλά όσοι είναι στο ΚΑΠΗ ή όσοι στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς ή στους βρεφονηπιακούς ασφαλώς και γνωρίζουν ότι όλο αυτό το σύστημα διοικείται με σύνεση και αποτελεσματικότητα από το δίδυμο αυτό που σε άριστη συνεργασία με το υπαλληλικό προσωπικό έχει καταφέρει να κάνει μικρά θαύματα.
Παντόπουλος και Γκιορτζής τα λένε στο φουαγιέ του δημαρχείου λίγο πριν μπούνε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του συμβουλίου. Εικάζω ότι το δίδυμο αυτό θα συνεχίσει την δουλειά του στον ΟΠΑΚΟΜ ως το τέλος της θητείας της παρούσης διοίκησης Γκυρίνη. Εξ άλλου, όταν η ενδεκάδα κερδίζει δεν κάνει αλλαγές.

Διάβασα στο alexandriamou.gr ότι πήρε πιστοποίηση και εντάχτηκε στο νεοσύστατο μητρώο ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης που θέσπισε το αρμόδιο Υπουργείο του Παπά. Ασφαλώς πρόκειται για μια θετική εξέλιξη αφού πλέον με βάση το νόμο δικαιούται να έχει μερίδιο της κρατικής διαφήμισης που τα τελευταία χρόνια είναι ισχνή και άκρως μεθοδευμένη η κατανομή της. Η προσπάθεια που καταβάλλει η ιδιοκτησία του εν λόγω ενημερωτικού σάιτ της Αλεξάνδρειας είναι κοπιώδης και απαιτεί συνεχές "τρέξιμο" αφού τα προβλήματα είναι πολλά και στην επαρχία γίνονται ακόμα πιο μεγάλα.
Σημαντικό εργαλείο στην πλατφόρμα που θα λειτουργήσει είναι και αυτό που θα εντοπίζει την λογοκλοπή ώστε να μην καπηλεύεται κανείς τον κόπο και το έργο των άλλων και να εμφανίζεται ως ξερόλας από τον καναπέ.
Συγχαρητήρια στον Γιάννη Πουρτσίδη και στην Έφη Καραγιάννη και καλή συνέχεια από μένα.
Εδώ ο Φάνης παρών στην συλλογή τροφίμων για
τους αποκλεισμένους στη Γάζα Παλαιστίνιους που έγινε στα
παλιά γραφεία της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας το 2009

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν ζούσε ο αείμνηστος Φάνης, ο πατέρας της Έφης θα ήταν περήφανος για την εξέλιξη αυτή και για την ως τώρα διαδρομή της στον χώρο της δημοσιογραφίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έδωσε καμιά εξήγηση Χάρη ο κύριος Ράπτης γιατί ξέχασε και καλά να ευχαριστήσει τον δήμαρχο; Νομίζει ο κύριος Ράπτης ότι θα γινότανε πρόεδρος του δημοτικού μας συμβουλίου αν δεν ήταν ο Παναγιώτης; Αν ο Παναγιώτης δεν τον διάλεγε και διάλεγε έναν άλλον τι θα έλεγε τότε;

Ανώνυμος είπε...

ΚΙΡΚΙΛΙΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΥΤΟΥΔΗΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΑΒΑΝΕ ΜΟΧΛΑ.