Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η απάντηση Καλαϊτζίδη στον Γκυρίνη για τα ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: Εφάρμοσα το νόμο και τη θέληση των κατοίκων του Πλατέος

Διαβάστε ασχολίαστο το δελτίο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και θα ακολουθήσει το σχόλιο. Η ανακοίνωση αφορά στην παρέμβαση Γκυρίνη για την έγκριση με την σύμφωνη γνώμη του Κ. Καλαϊτζίδη να λειτουργήσει η εταιρία ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ στο Πλατύ που έχει προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η ανακοίνωση είναι:



Σε απάντηση στην επιστολή του Δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη, σχετικά με την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας «ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Α.Ε» και για την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Πλατέος, θέλω να κάνω γνωστά τα παρακάτω:

1.Αρμόδια αρχή για την έγκριση ή μη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

2.Το περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας «ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Α.Ε», μερίμνησε, ως όφειλε 
α) Να δημοσιοποιηθεί η μελέτη και να γίνει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής και τα αρμόδια όργανα του Δήμου Αλεξάνδρειας και 
β) Να λάβει την εισήγηση επί του θέματος της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Ημαθίας, που είναι η Δ/νση Ανάπτυξης. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο λοιπόν πριν αποφασίσει για το τι θα εισηγηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, έλαβε υπ’ όψιν:

I) Την υπ’ αριθμ. 19/2014 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Πλατέος, η οποία εκφράζει την άποψη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας είναι η έκδοση πιστοποιήσεων από αρμόδιους φορείς σχετικά με την έκλυση οσμών και κατά πόσο αυτές επιβαρύνουν την δημόσια υγεία, 
II) Την υπ’ αριθμ.3/2014 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλεξάνδρειας, της οποίας η θέση είναι αρνητική στη λειτουργία της επιχείρησης, αν λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, 
III) Την υπ’ αριθμ. 383/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, η οποία γνωμοδοτεί αρνητικά επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και 
IV) Την εισήγηση επί του θέματος της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Ημαθίας, η οποία γνωμοδοτεί θετικά στο να γίνουν τα βελτιωτικά έργα που θα αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της εταιρίας και θέτει συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις για την έγκριση της μελέτης, που κατά την γνώμη της υπηρεσίας, αν τηρηθούν, θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 
Το περιφερειακό Συμβούλιο αφού έλαβε υπ’ όψιν τα προαναφερόμενα, κατόπιν εισήγησης του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοφάνη Παπά (απουσίαζα από τη συνεδρίαση, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήμουν αρνητικός με την εισήγηση) αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να λειτουργήσει η εταιρία επί ένα έτος, να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των έργων που περιλαμβάνει η μελέτη και εφ’ όσον το πρόβλημα εξαλειφθεί να επεκταθεί η χρονική διάρκεια της άδειας ή αλλιώς να εφαρμοσθούν οι κείμενες διατάξεις.

Επιπρόσθετα η θετική γνωμοδότηση, ως προς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν επέχει άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, άλλα άδειας υλοποίησης βελτιωτικών έργων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δυσοσμίας από την πιθανή λειτουργία του, εφ΄όσον ελεγχθεί από τις υπηρεσίες μας.

3. Προσωπικά δεν έκανα τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από το να εφαρμόσω, ως όφειλα, την κείμενη νομοθεσία, την οποία προφανώς δεν έθεσαν υπόψη του αγαπητού δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη, οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί του συνεργάτες. 

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες του Πλατέος, της Αλεξάνδρειας και όλης της Ημαθίας ότι οι ενέργειες της Π,Ε Ημαθίας είναι διαφανείς και σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, στηρίζοντας τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων. 

Να είναι σίγουροι ότι οι έλεγχοι για την διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγείας των κατοίκων όλης της Ημαθίας, από υφιστάμενες βιομηχανίες ήταν και θα είναι διαρκείς, με σκοπό να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Διάβασα την επιστολή –διαμαρτυρία του Δημάρχου, και τώρα την απάντηση –τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη . Το συμπέρασμα μου είναι ότι ο Αντιπεριφερειάρχης έχει απόλυτα δίκαιο. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Το πρόβλημα που διαπιστώνω είναι ότι εκεί στο Δήμο υπάρχει μία προχειρότητα στο συγκεκριμένων θέμα. Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων φορέων, προφανώς άγνοια τις νομοθεσίας. Το ερώτημα μου είναι πού βρίσκονται οι τεχνικοί σύμβουλοι του Δημάρχου? Που είναι οι ειδικοί συνεργάτες να συμβουλεύσουν τον Δήμαρχο? Γιατί τον αφήνουν να εκτίθεται? Δε θέλω να πιστέψω πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε κάτω από την πίεση ορισμένων που παραβρέθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση , διότι δεν είναι και το καλύτερο να λές αυτά που θέλουν να ακούσουν οι πολίτες, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Ανώνυμος είπε...

Τελικά αυτοί στο τοπικό Πλατεος ξέρουν τι ψήφισαν? Μάλλον πρέπει κάποιος να τούς θυμίσει τι έχουν ψηφίσει. Αυτοί είναι που πρέπει να λογοδοτήσουν στους κατοίκους Πλατεος.

Ανώνυμος είπε...

Ψήφισαν, όλοι αυτοί στο Πλατύ εύκολα, γρήγορα και κατά το συμφέρον. Οι ψήφοι βλέπεις σε κάνουν να υποκύπτεις. Φάτε τώρα τη βρώμα των σκατών που φέρνει το εργοστάσιο, αναπνεύστε όλα τα παράνομα βυτία που ξεφορτώνει στο Πλατύ, αρρωσταίνουν οι άνθρωποι αλλά το καφενείο στο μυαλό του καθενός καλά κρατεί.